Onlangs kreeg ik van Koolen Champignons een pakketje thuisgestuurd met daarin twee verpakkingen champignonburgers. Nu ben ik zelf niet vies van vleesvervangers en zeker wanneer het vlees gecompenseerd wordt door champignons, word ik daar alleen maar enthousiast van. Al eerder maakte ik zelf champignonburgers, maar de burgers van Koolen zijn net nog even wat specialer. Omdat ik regelmatig te horen krijg dat mensen op zoek zijn naar vleesvervangers, leek het me leuk om deze burgers eens te testen. Ik testte twee varianten: de Champignonburgers met geitenkaas, honing, walnoot en tijm en de Champignon cordon bleu’s met hoemoes.

Champignonburgers van Koolen
Zo op het eerste gezicht zou je niet denken dat de burgers van Koolen niet van vlees zijn gemaakt. Ze zien er uit als hamburgers en zo maak je ze in feite ook klaar. Een paar minuutjes aan weerszijden in de koekenpan en je burgers zijn klaar om gegeten te worden.  Net als bij hamburgers kun je ze eten zoals je wil: op een broodje of gewoon als stukje ‘vlees’ bij het diner. De champignonburgers zijn bij Marqt verkrijgbaar, maar ze zijn ook al eens gespot bij Jumbo en de grotere Albert Heijn vestigingen.

champignonburgers van koolen
champignonburgers van koolenGeitenkaas, honing, walnoot en tijm
Een burger met geitenkaas, honing, walnoot en tijm, een zo op het eerste gezicht zeer bijzondere combinatie. Pluspunt van de burgers van Koolen is dat de ingrediënten duidelijk herkenbaar zijn. De burgers laten sporen zien van grof gehakte walnoten, de tijm is zichtbaar en de stukjes geitenkaas zijn her en der ook te herkennen. De honing komt naar boven tijdens het bakken, de zoete geur komt je tegemoet en de honing zorgt er bovendien voor dat de burgers niet droog worden. Na een paar minuten aan weerszijden heb je een heerlijk sappige en smaakvolle burger voor je staan.

Wat betreft de smaak is het even wennen: de eerste hap voelt wat onwennig, maar verdere happen maken al veel goed. Persoonlijk vind ik de geitenkaas, honing, walnoot en tijm burger erg machtig en zou ik er niet twee van op kunnen. De smaken zijn welkom en verrassend, maar één burger is genoeg.

Op een broodje zou ik deze burger niet eten, maar hij doet het erg goed bij gebakken aardappeltjes of een flinke salade.

champignonburgers van koolen

champignonburgers van koolenChampignon cordon bleu’s met hoemoes
Een burger van champignons welke is gevuld met hoemoes. Wanneer je de burger doormidden snijdt zie je duidelijk de hoemoes zitten. Wat mij echter wel zorgen baart is de structuur: wat zorgt ervoor dat de burger sappig blijft? Ook deze cordon bleu bereid je in een paar minuten in de koekenpan. In tegenstelling tot zijn metgezel die ik zojuist omschreef, is deze cordon bleu wel heerlijk op een broodje met een beetje sla en gebakken uitjes.

Waar ik echter bang voor was gebeurde ook: de cordon blue’s zijn erg droog. Smaakvol, maar te droog. Je moet een sausje bij deze cordon blues eten, anders zijn ze zeer lastig weg te krijgen. Jammer want over de smaak was ik wel enthousiast. Een goed geslaagde vegaburger die ondanks de ‘droogte’ wel een aanrader is wanneer hij met een sausje wordt geserveerd.

Ik ben heel enthousiast over de Champignonburgers van Koolen, wat een verrassende smaken, fijne texturen en wat een goede vleesvervanger. Ik zou het absoluut geen probleem vinden om mijn hamburgers eens in de zoveel tijd te vervangen door deze exemplaren van Koolen.

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

15 reacties

  1. Hester

    Ik vind vleesvervangers, en dan vooral groenteburgers, echt bijna net zo lekker als gewoon vlees! Ze lijken me heel bijzonder, lekker om eens te proberen. Hoe duur zijn ze eigenlijk?

    Beantwoorden
  2. Judith

    Heel vaak zijn vegetarische burgers (of vlees in het algemeen) altijd een beetje droog! De groenteburgers van de Aldi zijn trouwens zeer aan te raden!

    Beantwoorden
  3. Nadia

    Jaaa, ik heb de laatst voor het eerst gegeten en vond ze echt érg lekker! Ik had de normale en die met grana padano, vond de normale het lekkerst. Ben ook erg benieuwd naar die cordon bleu, die heb ik nog niet gezien!

    Beantwoorden
  4. Susanne

    Ik zag ze ook in de winkel en dacht gelijk: hebben! Totdat ik wat dichter bij kwam en de verpakking las: champignons. Blèhh! Smaken ze ook echt naar echt champignons? Maar vaak ben ik gewoon heel erg nieuwsgierig en probeer het gewoon een keertje haha.

    Beantwoorden
  5. Diana

    Fijne review!
    Ik eet graag voor de afwisseling vegetarische producten. Leuk dat het assortiment meer wordt uitgebreid.

    Beantwoorden
  6. Ruurdje

    Ik heb laatst ook die met honing en walnoot gehad en ik vond ‘m wel ok. Die honing maakt ’t een beetje weeïg ofzo. Hij smaakt trouwens behoorlijk naar champignon!

    Vond je trouwens de warme hummus lekker? Het klonk niet perse lekker ofzo.

    Beantwoorden
  7. knoppers

    Heb de Champignonburger met Italiaanse kaas, pijnboompitten en oregano gegeten.
    Viel tegen de pijnboompitten zijn niet geroosterd, smaak van kaas niet terug te vinden en het geheel valt na bakken uit elkaar. Tip: rooster pijnboompitten voeg als topping oude/ of goed belegen kaas toe, wat zwarte peper eventueel wat knoflook.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.