Uhhoohh oohooo all around the world! Als je het leest weet je vast niet waar het over gaat maar als je het liedje hoort herken je de commercial waarschijnlijk direct. Deze reclame hoort namelijk bij ‘het eigenzinnigste frietje van Nederland’ oftewel: Raspatat. Omdat ik me altijd heb afgevraagd wat Raspatat nou zo anders maakt dan gewone friet, besloot ik laatst maar eens een zak te kopen. En omdat ik durf te wedden dat ik niet de enige ben die nieuwsgierig is naar deze patat, besloot ik er direct maar een artikel over te schrijven. Want zo langzamerhand kun je echt niet meer om dit patatje heen.

RaspatatWat is het?
De naam is natuurlijk best eigenzinnig ‘Raspatat’. Veel mensen zullen denken dat deze naam wordt afgeleid van het feit dat raspatat wordt gemaakt van geraspte aardappel, maar dit is niet waar. Waar normale friet gemaakt worden van in stukken gesneden aardappelen, wordt de aardappel voor Raspatat namelijk eerst tot poeder vermalen, gemengd met water en vervolgens in staafjes geperst door een speciale machine. Geen geraspte aardappel te bekennen dus.

De naam Raspatat is een acroniem voor Robert Alexander Spencer Templeton, een Brit die verscheidene patenten bezat op het gebied van aardappelen en daarmee ook de productie voor het aardappelpoeder die gebruikt wordt om de patat te maken. Raspatat was vroeger alleen verkrijgbaar bij enkele snackbars maar is sinds enige tijd dus ook verkrijgbaar in de supermarkt.

RaspatatVerschillen met normale friet
Je hebt zojuist al kunnen lezen dat Raspatat wordt gemaakt van aardappelpoeder en geperst wordt in staafjes. Hierdoor zien de frietjes er niet alleen heel anders uit, ze smaken ook anders. Na het frituren zijn ze van buiten lekker knapperig maar van binnen boterzacht. Niet zo bloemig als Vlaamse frieten maar meer smeuïg zoals aardappelpuree. De kleur van de patatjes is ook een stuk donkerder dan die van normale friet. Schrik dus niet als je ziet dat de patat erg snel bruin kleurt tijdens het bakken, dit hoort!

Persoonlijk vind ik dat het eten van Raspatat voor een heel andere ervaring zorgt dan het eten van een bordje friet. Wat mij betreft is het een niet lekkerder dan het ander, maar verschilt het gewoon enorm van elkaar. Vergelijk het een beetje met gebakken en geroosterde aardappelen: beide lekker, beide wat anders. Raspatat kan prima op zichzelf worden gegeten met een beetje truffelmayonaise of serveer het als bijgerecht bij een kippenpoot en wat groenten. Met kipsaté zal deze patat ook prima samengaan maar bij een eenvoudig kroketje vind ik hem dan weer niet zo goed passen. Daar wil je namelijk een stevig frietje waarmee je de kroket kunt uitlepelen, toch? De slogan het eigenzinnigste frietje van Nederland had in ieder geval niet beter gekozen kunnen worden. Mag het eigenlijk wel ‘frietje’ heten?

Mocht je net als ik nieuwsgierig zijn geworden kun je rustig een zakje meenemen uit de supermarkt. Verwacht echter geen vergelijkbare smaak met de normale patat, maar wel een verrassend alternatief.

Raspatat is verkrijgbaar bij diverse supermarkten in de smaken Original en Black Pepper voor € 2,05 / 600 gram. 

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

21 reacties

 1. Mirne

  Ik had laatst de original geprobeerd, ik vind het wel lekker. Zeker met een beetje joppiesaus. Maar voor mij zal het de normale patat ook niet vervangen.

  Beantwoorden
 2. milou

  Ik vond deze echt niet lekker. Ik heb wel vaker raspatat op van de snackbar en dat vond ik echt neit met deze te vergelijken.
  Deze waren zo krokant en helemaal leeg van binnen. (ik heb ze maar 2 minuten gebakken) maa rik vond deze persoonlijk niet echt lekker.

  Beantwoorden
 3. Leonie Smit

  Wij hebben toevallig vandaag de raspatat met mediterraanse kruiden gekocht. Heel benieuwd hoe die smaakt.

  Beantwoorden
 4. Jennn

  Ik denk dat het al zeker tien jaar geleden is dat ik voor het eerst raspatat heb gegeten! Toen was het nog lang niet overal te koop. In de supermarkt heb ik het ok al wel gezien maar ngo nooit gekocht.

  Beantwoorden
 5. Linda

  In het boerenkinkeldorp waar ik oorspronkelijk vandaag komt wordt volgens mij meer raspatat (met joppie saus) gegeten dan normale patat :)

  Beantwoorden
 6. chantal

  Ik vind de raspatat uit de snackbar veel lekkerder. Dit viel me tegen. Voor mij was het de eerste en de laatste keer van de supermarkt

  Beantwoorden
 7. Susanne

  Ik heb het wel zien liggen maar nog nooit gekocht. Ben niet zo van de patat. Ik wist ook niet wat het nou precies was, nu wel (: Het lijkt me heel lekker! Misschien toch maar eens een poging wagen.

  Beantwoorden
 8. Dutchrose

  Ik heb de raspatat Black Pepper op en ik vond ze echt niet lekker. Geef mij maar gewone vlaamse frieten

  Beantwoorden
 9. Alicia

  Ik at dit vroeger heel vaak bij het toenmalige restaurant van mijn ouders! Laatst hadden wij ook zo’n zak van de supermarkt gehaald, het zou misschien aan mijn niet zo goede (smaak)geheugen kunnen liggen, maar ik vond deze wel iets minder lekker. Toch smaakte het nog wel.. (:

  Beantwoorden
 10. Birgit

  Ik eet al zo lang ik me kan heugen raspatat, al ontzettend lang te koop bij cafetaria’s. Sinds het in de supermarkt te koop is heb ik ook al een paar keer een zak original raspatat gehaald, als ik het weer eens beu was om zondags gewone patat met frituursnacks te eten. Het blijft lekker, maar ik moet het niet te vaak eten. Wel leuk dat je er nu niet speciaal meer voor naar de friettent hoeft.

  Beantwoorden
 11. Marije

  Raspatat, heerlijk! Zelf vind ik ook normale patat lekkerder bij een kroketje, maar een raspatatje op z’n tijd: mjum!

  Beantwoorden
 12. Marloes

  Voor de afwisseling lekker.Al een tijdje niet meer op, vandeweek maar weer eens een zak meenemen.

  Beantwoorden
 13. Vera

  Leuk artikel dit, heel origineel!
  Ik wist niet wat dit was maar vroeg het me al wel een tijd af. Nu weet ik het ;)

  Beantwoorden
 14. Felicia

  Ik had het vroeger altijd bij de snackbar, ik hield/houd niet van geweone patat. Te dik, te slap en ik werd er misselijk van maar raspatat ik was/ben er dol op.
  Ik ken het dan ook al sinds mn 5e, dus zo een 12 jaar. Ik vind het juist lekker bij kroket omdat je dan de verschillende structuren afwisselt :)

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.