Eén keer eerder plaatste ik op OhMyFoodness een recept voor hartige cupcakes met kaas en kalkoenreepjes. Voor Kerst kreeg ik van mijn schoonmoeder het boek van Rudolph van Veen: Rudolph’s Hartige Cupcakes. Dat er veel meer cupcakes te maken zijn met hartige ingrediënten bewijst Rudolph wel in dit boek. Wie na het zien van dit boek nog twijfelt aan de veelzijdigheid van cupcakes kan beter een andere hobby gaan zoeken.

In Rudolph’s Hartige Cupcakes tovert Meesterpatissier en Meesterkok (gouden combinatie als je het mij vraagt) de heerlijkste wereldgerechten en favoriete snacks om tot verrassende cupcakes die gemakkelijk zelf zijn te maken. Wat denk je bijvoorbeeld van Carpaccio cupcakes of Sashimi cakejes?

Eigenlijk is hartig bakken het gebied waar de kok en de patissier elkaar tegenkomen. Een beetje de twilightzone tussen keuken en bakkerij. Waar de kok het overneemt van de bakker en andersom. En dat is nu precies het gebied waarin ik mij het meest thuis voel! In dit grensgebied krijg je gewoon het beste van twee werelden. Waar niets te gek is. Verse zalmcupcakes? Een warme bolognaisecupcake? Indian Broccoli? Waarom niet? Als het maar lekker is! Voor je ligt het resultaat; een boek vol hartige ideeën.

rudolphs cupcakes hartig

rudolphs cupcakes hartig

rudolphs cupcakes hartig

rudolphs cupcakes hartig

rudolphs cupcakes hartig

rudolphs cupcakes hartig

rudolphs cupcakes hartig

rudolphs cupcakes hartig

rudolphs cupcakes hartig

Ik moet eerlijk bekennen dat het maken van recepten uit dit boek wel een uitdaging is. Wanneer ik cupcakes bak maak ik er al gauw teveel waardoor ik de rest altijd weggeef. Op de een of andere manier lijkt me dit bij hartige cupcakes lastiger, vooral ook omdat enkele gewoon lekkerder zijn wanneer ze direct uit de oven komen. Desalniettemin ben ik wel enorm nieuwsgierig geworden naar een aantal recepten. De Walking in Memphis (Amerikaans cornbread cakeje met maïs, chilipeper en honing, belegd met spareribvlees en barbecuesaus) en De Boswachter (glutenvrije cupcake met hazelnoten, champignons, witte wijn en komijn) wil ik zéker eens proberen. Misschien moet ik eens nadenken over een cupcakediner? Een diner met enkel en alleen hartige cupcakes, toch ook leuk voor de variatie. Haha!

Het leuke van Rudolph’s Hartige Cupcakes vind ik dat het boek naast inspiratie voor cupcakes, ook ontzettend veel achterliggende informatie geeft waar iedere (hobby)kok iets aan heeft. Zo worden de veelgebruikte ingrediënten uitgebreid toegelicht en wordt er in het hoofdstuk De cupcake dokter aandacht besteedt aan de oorzaken van mislukte cupcakes. Handig!

Ondanks dat ik in eerste instantie een beetje sceptisch was over dit kookboek, zet het boek wel aan tot inspireren en dingen anders doen dan je gewend bent. Om deze redenen vind ik Rudolph’s Hartige Cupcakes zeker een aanrader voor degene die eens iets anders willen proberen met bakken.

Rudolph’s Hartige Cupcakes is bij diverse bakwinkels en online verkrijgbaar voor € 16,95. ISBN: 9045200376

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

4 reacties

 1. Foodloveandhappiness

  Ik blijf het gek vinden, zulke hartige ingredienten voor iets wat op het oog vaak zoet lijkt..Voor degene die het wel wat vind: voor de prijs van het boekje hoef je het niet te laten!

  Beantwoorden
 2. Gerry/Gewoon Lekker Gewoon

  Ik heb dit boek vorig jaar aan een buurvrouwtje gegeven omdat ik ‘m eigenlijk graag zelf wilde hebben! Zo kan ik ‘m tenminste lenen. Eigenlijk zijn het natuurlijk een soort quiche’s in cupcake-model. Als je er zo naar kijk wordt hartig opeens veel logischer. Gr, Gerry

  Beantwoorden
 3. LaraLaurentia

  Ik moest even kijken of er nou echt hartige cupcakes stond. Het klinkt als een rare combinatie, maar het zou daardoor wel eens super lekker kunnen zijn :D

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.