Een van de tips die ik kreeg toen ik vroeg naar tips voor Turijn was Eataly. Wat, het werd bijna naar me geschreeuwd. Ik voel me een hele slechte foodie nu, maar ik had voorheen nog nooit van Eataly gehoord. Misschien een beetje logisch omdat ik slechts één keer eerder in Italië ben geweest, en dat is zo’n 6 jaar geleden (toen ik nog niet met OMF bezig was), en in New York waren we te druk met andere dingen. Maar nadat ik googelde op Eataly was ik verkocht. Holy shit, dit is echt de perfecte hotspot voor foodies. Anderhalve dag was ik met vriendinnetje Nanda in Turijn, een halve dag hebben we besteed aan het ronddwalen en lekker eten in Eataly. Wat een walhalla.

Over Eataly

Eataly, de naam zegt het al een beetje, is hét foodiewalhalla voor liefhebbers van de Italiaanse keuken. Eataly is een delicatessenzaak, vers-markt en foodcourt ineen. Naast diverse restaurants kun je er terecht voor super verse groenten in de meest prachtige kleuren maar kun je er ook je eigen wijn tappen. Ook vind je er ieder pastasoort dat je maar kunt bedenken. Hoewel Eataly eruit ziet als een toeristische trekpleister is dit zeker niet het geval. In ieder geval niet in Turijn, de stad waar het allemaal begon. Het idee achter Eataly is kwalitatief goede Italiaanse delicatessen en producten verkopen aan het grote publiek. Het is grappig, maar de ‘winkel’ om het maar even oneerbiedig te noemen, ziet eruit als een groothandel. Ik weet nog wel dat ik het fantastisch vond om bij HANOS, Sligro en Makro rond te lopen toen ik net begon met ondernemen, dus ik kan me voorstellen hoe mensen zich moesten voelen toen ze voor het eerst Eataly binnen liepen.

Bij Eataly in Turijn zie je maar weinig toeristen en het Engels dat gesproken wordt door de medewerkers aldaar is dan ook niet om over naar huis te schrijven. Maar juist dat maakt het eigenlijk zo geweldig. Het voelt heel authentiek aan, echt Italië en je wordt omgeven door de meest prachtige (verse) voedingsmiddelen. Wat wil je nog meer?

Het is lastig om niet naar huis te gaan met een koffer vol heerlijkheden, het assortiment is namelijk reuze. Wij reisden zelf met alleen handbagage en toen ik door de gangpaden van de winkel liep had ik er stiekem spijt van. Ik zag prachtige flessen olijfolie en balsamico en had graag verschillende soorten pesto meegenomen. Maar helaas, qua regelgeving en gewicht ging dat deze keer niet lukken. Maar echt: neem een grote tas mee. Je kunt Eataly niet verlaten zonder het een en ander mee te nemen.

Eataly

Eataly

Eataly

Restaurants

Wat Eataly nog meer fantastisch maakt is het feit dat er een handvol restaurants in het gebouw zit. Zo kon je bij La Pasta genieten van verse pasta’s en pizza’s en bood La Verdure goede vegetarische opties. De menu-items zijn niet eindeloos, ieder restaurant heeft een beperkt aanbod maar wel van de hoogste kwaliteit. En ergens is het ook wel fijn. Het halfuur dat je normaliter zou besteden aan het doorspitten van de menukaart kun je nu gebruiken om nog even bij de kleine shop-in-shops te kijken.

Zorg er wel voor dat je op een relatief rustig tijdstip bij Eataly gaat eten, laat zeggen zo rond een uur of twee. De meeste Italianen lunchen niet (rond dat tijdstip) en dit zorgt ervoor dat er hier en daar wel plekjes beschikbaar zijn. Bovendien heeft niet ieder restaurant een even groot terras. Bij La Verdure waar wij aten was er hooguit plek voor 15 – 20 personen terwijl het visrestaurant om het hoekje plek bood aan een man of 30.

Het is lastig kiezen bij welk restaurant je wilt eten want de menu-opties zijn overal erg aantrekkelijk. Voordeel is wel dat bij ieder minirestaurant de menukaarten al zichtbaar zijn. Ze liggen op de tafels of het menu is op een krijtbord achter de bar geschreven. Zo kun je van te voren je keuze al maken.

Nog een laatste tip: de restaurants zitten niet allemaal bij elkaar! Maak eerst een rondje Eataly voordat je gaat eten, ook in de kelder en in de verste uithoek zitten restaurantjes verborgen die ook zeker de moeite waard zijn.

Eataly

Eataly

Eataly

Vestigingen

Wij bezochten Eataly zelf in Turijn, de eerste vestiging. Waar je wel even op moet letten is dat Google Maps meerdere opties voor Eataly Turijn aangeeft. Je moet Eataly Torino Lingotto hebben, de grootste vestiging.

Mocht er nou binnenkort geen tripje naar Turijn op de planning staan, niet getreurd! Eataly is tegenwoordig verspreid over de hele wereld met meerdere vestigingen in Italië en Amerika, maar je vindt ze ook in Dubai, Japan, Istanbul en Brazilië. Check deze pagina voor een volledig overzicht van de vestigingen.

Eataly

Eataly

Eataly

Eataly

Ben jij al eens bij Eataly geweest?

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

11 reacties

 1. Marlotte

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar dit is echt een plek voor mij, als ik het zo zie. Ja, hier moet ik snel eens naartoe gaan!

  Beantwoorden
 2. Mirjam

  Italianen lunchen wel (zo rond 1 uur doorgaans), maar op een ander manier, ook wel ‘pranzo’ genoemd. Vrije vertaling hiervan is een uitgebreide lunch met pasta, vlees/ of vis en fruit na (vaak thuis).. Je zult een Italiaan idd niet snel betrappen met een snel broodje in de hand, haha.

  Verder, leuk artikel!

  Beantwoorden
 3. Jildou

  Jammer genoeg zitten er ook geen tripjes naar Dubai, Japan, Amerika, Istanbul en Brazilie aan te komen maar mocht ik ooit eens heen gaan dan komt dit ook op de to-see lijst. Wat een walhalla. In Helsinki hadden ze ook drie foodhalls met kleine restaurantjes binnen waar ik ook af en toe eens wat ging eten. Heerlijk was dat!

  Beantwoorden
 4. Kim

  Wauw! Wat een walhalla. Ziet er echt fantastsich uit! Fijn dat zo’n leuke winkel ook in andere steden zit, aangezien Turijn nog niet op mijn “to-visit” lijstje stond. Laat Londen nou wel op de lijst van volgend jaar staan en ze daar ook een vestiging openen in 2016 :-)

  Beantwoorden
 5. Farah

  Toevallig las ik er van de week voor het eerst over… Nu na dit artikel ga ik alleen nog meer kwijlen. Ik moet hier naartoe! :D

  Beantwoorden
 6. Esmee

  Ik ben er geweest toen ik in Rome was. Alsof je in de foodie hemel bent. Ik was gewoon overdonderd en geen idee wat ik allemaal mee moest nemen. Nu loop ik elke week in de supermarkt trots met een boodschappen tas waarop staat: italy is eataly

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.