Ik hintte er al een paar keer naar op Twitter en Facebook en vandaag is het zover. OMF’s Studentenkeuken is verplaatst naar de woensdag en de dinsdagmiddag staat nu in het teken van een geheel nieuwe rubriek: Travel Tuesday. In Travel Tuesday combineer ik mijn twee grootste passies met elkaar: food en reizen. Als je mij al wat langer kent weet je dat ik een opleiding heb afgerond voor Hoger Toeristisch & Recreatief onderwijs. Het reizen is mij met de paplepel ingegoten en al op vrij jonge leeftijd besloot ik hier ook mijn vak van te maken. Als OMF niet zo hard was gegroeid was ik zeker (fulltime) verdergegaan in de toeristische industrie, welke mij nog altijd mateloos interesseert. De hoogste tijd om deze passie te gaan combineren met OMF dus. In Travel Tuesday lees je iedere dinsdagmiddag over de tofste bestemmingen, meest bijzondere gerechten en must-visit internationale hotspots.

We trappen de eerste editie vandaag af met een knaller, ik laat je 10 must visit culinaire bestemmingen zien. In 2013 deed Lonely Planet onderzoek onder hun lezers en vroeg ze onder andere waar ze de beste culinaire ervaring hebben gehad.

10 culinaire bestemmingen1. Italië

Het zal geen verassing zijn dat Italië als beste uit de bus komt. Ruim 30% van de ondervraagden gaf aan hier een goede culinaire ervaring te hebben gehad. Breng een bezoekje aan het prachtige Napels, de thuishaven van de pizza margherita of aan Florence, de regio waar je veel culinaire workshops kunt volgen. En vergeet natuurlijk niet een echt goede risotto te eten en voor de lunch te genieten van een heerlijk verse focaccia.

10 culinaire bestemmingen2. Thailand

Hoewel je waarschijnlijk naar Thailand afreist voor de prachtige natuur moet je ook zeker niet de keuken vergeten. Geweldige curry’s die je op iedere straathoek kunt krijgen, waanzinnig Pad Thai voor een schrijntje en de meest verse vis.. Je vindt het er allemaal. Tip: haal het eten van de straat. Hoewel wij westerlingen liever neerstrijken in een restaurants zijn ook de restaurants in Thailand (voornamelijk in Bangkok) al gauw Westers georiënteerd. Kijk waar de Thai hun eten halen en haal daar ook jouw maaltje. Je wordt gegarandeerd verrast. Ik schreef al eens eerder een artikel over het eten in Thailand.

10 culinaire bestemmingen3. India

Het is eigenlijk niet eerlijk om India als één culinaire bestemming op te nemen, het land bevat namelijk tal van regionale keukens die allemaal de moeite waard zijn. Met een rondreis in het land zul je dus het verst komen. De keukens verschillen onderling enorm van elkaar, dit is onder andere te merken aan het gebruik van verschillende kruiden en specerijen en is afhankelijk van de lokaal verkrijgbare producten. Hoewel de naam anders doet vermoeden komt Chai Tea hier ook vandaan!

10 culinaire bestemmingen4. Japan

De Japanse keuken is zoveel meer dan alleen sushi. Tempuragerechten, dumplings, noodles in alle soorten en maten maar ook voor een goed stukje vlees kun je terecht in dit prachtige land. Vlees wordt vaak aan spiesjes geserveerd en wordt dan Yakitori genoemd. Er is een gezegde dat een Chinees eet met zijn tong en een Japanner met zijn ogen. In Japan wordt er dan ook veelvuldig aandacht besteed aan het uiterlijk van het eten.

10 culinaire bestemmingen5. Argentinië

In Argentinië vinden we de Latijns-Amerikaanse keuken terug en daarin zien we veel Portugese en Spaanse invloeden. De basisproducten zijn maïs, rijst, lokale granen, bonen en pompoen. In Argentinië specifiek zien we veel vleesgerechten en wordt er regelmatig wijn gedronken bij de gerechten. Een typisch Argentijns gerecht is Locro, een stevige stoofpot op basis van maïs, met uien, kip, vlees of worst.

10 culinaire bestemmingen6. Vietnam

Vietnamezen staan erom bekend dat ze alles eten. In één van de afleveringen van The Great Escape van Gordon Ramsay gaat Gordon op zoek naar de ziel van de Vietnamese keuken. Alles wat beweegt kun je eten aldus de Vietnamezen en bovendien laten ze niets verloren gaan. Slang wordt bijvoorbeeld veelvuldig geserveerd maar niet alleen het vlees, ook de ruggengraat en het verse (nog kloppende!) hart. Niet zo’n fan van dergelijke culinaire uitspattingen? In het land kun je gelukkig ook genieten van waanzinnige rijstgerechten en noedelsoepen.

10 culinaire bestemmingen7. Frankrijk

Ah, de Franse keuken kan uiteraard niet ontbreken op het lijstje. Boterverse croissants maar natuurlijk ook escargots, (heb jij ze al eens geproefd?) oesters, heerlijke wijnen en ziltige kazen. Frankrijk is bij uitstek het land wanneer je wilt genieten van een prachtige omgeving en een prachtige keuken.

10 culinaire bestemmingen8. Libanon

Hoewel de Libanese keuken wellicht niet direct een belletje doet rinkelen, doet dit het waarschijnlijk wel wanneer ik je vertel dat kenmerkende Libanese producten humus en taboulé zijn. Ook geitenkaas is een veelvuldig gebruikt ingrediënt in Libanon. Net als de Spaanse Tapas kent Libanon ook diverse klein hapjes: mezze genoemd. Een typische Libanese mezze bestaat uit een selectie van koude en warme hapjes, veel groenten en prachtig gekleurde gerechten.

10 culinaire bestemmingen9. Taiwan

Taiwan is een land naar mijn hart, de bevolking daar heeft namelijk meerdere eetmomenten op een dag en dan wordt er ook nog eens vaak veel gegeten. De Taiwanese keuken is eigenlijk heel divers en dit is te danken aan de grote diversiteit aan etnische bevolkingsgroepen. Hoewel we overwegend Chinese invloeden in de keuken terugzien, mag de Japanse keuken ook zeker niet vergeten worden. Vooral rijst en noodles zijn populaire producten in het land, veelal gecombineerd met vis, vlees en/of groenten. Het populairste drankje in het land is ongetwijfeld thee.

10 culinaire bestemmingen10. Spanje

In de zomer van 2013 ben ik op vakantie geweest naar Spanje en in diverse artikelen op OMF heb je al kunnen lezen dat ik behoorlijk heb genoten van de Spaanse keuken. Heerlijk divers en vaak met de meest prachtige verse producten worden de gerechten bereid. Ga voor een paëlla met seafood, echt Spaanse tapas of een heerlijke aardappeltortilla. Kies dan niet de toeristische plekken uit om te eten, daar vind je het echte Spaanse karakter maar nauwelijks terug.

De helft van de bovenstaande landen heb ik al eens mogen bezoeken, de andere helft helaas nog niet maar dit staat zeker nog op de planning. Reislustig als ik (nog steeds) ben zie ik het liefst ieder plekje op de wereld en proef bij voorkeur in ieder land een lokaal gerecht. Al moet ik zeggen dat de slanggerechten uit Vietnam mijn hart nog niet sneller doen kloppen…

Wat is jouw favoriete keuken?

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

13 reacties

  1. Anouk

    Even een klein aandachtspuntje bij het stuk over India. Chai is het hindi woord voor thee. Dus eigenlijk staat er dat “thee thee” er vandaan komt. Waarschijnlijk bedoel je chai masala, thee met melk en kruiden die o.a. bij starbucks verkrijgbaar is.

    Beantwoorden
  2. Leonie Smit

    Mijn favoriete keuken is absoluut de italiaanse keuken!! Ik heb al meerdere italiaanse kookboeken maar zou er graag nog en keer zelf heen gaan!!

    Beantwoorden
  3. sabine

    IK ben ook dol op reizen en koken! (Zit zeker in de naam haha). Met name de aziatische en midden oosterse keuken, us kijk uit naar de recepten!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.