Travel Tuesday: Italiaans eten en hun regio’s

Tijdens het schrijven van dit artikel loopt het water me al in de mond, wat ben ik toch ontzettend dol op de Italiaanse keuken. Schotel me een bord goede risotto voor en ik kom er met liefde om 03.00 uur ’s nachts voor uit mijn bed. Maar ook voor een pizza met een flinterdunne bodem of een goed bord pasta maak je me onwijs gelukkig. Al deze gerechten zijn kenmerkend voor Italië als land, maar wist je dat iedere regio zo haar specialiteit heeft? Ik vertel je vandaag wat meer over Italiaans eten en hun regio’s.

De grote AH pizza testNapels – Pizza
Hoewel de oorsprong van pizza niet helemaal te bewijzen valt, zijn de inwoners van Napels van mening dat het hun uitvinding is geweest, pizza is met stipt de nationale trots van deze Italiaanse regio. In eerste instantie was pizza echt armelui’s voedsel dat eigenlijk alleen op straat werd gegeten, maar nu pizza toch echt de wereld heeft veroverd houdt Napels haar hart vast. Van origine bestaan daar namelijk maar twee soorten pizza’s: de margherita en de marinara. Kom niet aanzetten met een shoarmapizza in Napels, dit is namelijk echt heiligschennis. Inmiddels heeft de regio zelfs een pizzawet waarmee er een kwaliteitskeurmerk kan worden toegewezen aan pizza’s. Volgens deze pizzawet zijn er maar drie soorten pizza’s die überhaupt in aanmerking kunnen komen voor het keurmerk. Naast de zojuist genoemde twee pizza’s is er ook de margherita extra. Een aantal eisen: de bodem van de pizza moet rond zijn en een maximale diameter hebben van 35 centimeter, het deeg moet met de hand gekneed worden en de pizza mag niet langer dan anderhalve minuut op 480°C in een houtoven worden gebakken. 

Hebben jullie al eens een pizza in Napels gegeten?

gallo risotto pronto Lombardije – Risotto
In het Noorden van Italië ligt de regio Lombardije met daarbinnen de stad Pavia, de ‘rijsthoofdstad’ van Italië met maar liefst 78.000 hectare aan rijstvelden. Op deze rijstvelden worden drie soorten rijst verbouwd die geschikt zijn voor risotto: Arborio (de rijstsoort die je hier in Nederland vooral tegenkomt), Carnaroli (volgens de Italianen de meest geschikte rijstsoort om romige risotto mee te maken) en Vialone Nano. Na het oogsten van de rijst dat ieder jaar in september plaatsvindt, gaat de rijst naar de fabrieken waar enkel de beste rijstkorrels de verpakkingen halen.

Leuk weetje: in de supermarkt ben je vast de pakken risottorijst van Gallo wel eens tegengekomen? De donkere doosjes met de groene haan? Vroeger werd er met diersoorten op de rijstverpakkingen aangegeven welk soort rijst er in de verpakking zat; een afbeelding van een haan gaf aan dat je de lekkerste soort kocht. Andere dieren die je vroeger ook wel eens op verpakkingen kon tegenkomen zijn: een olifant, een zwaan of een giraf.

olijfolie featToscane – Olijfolie
De goudgroene olijfolie uit Toscane wordt beschouwd als een van de beste olijfolies op de markt. Uitgestrekte velden vol met olijfbomen vind je vooral rond Firenze. De olijven worden geoogst van half november tot half december en vervolgens wordt hier olijfolie van gemaakt. Hoewel de jonge olijfolie uit Toscane vaak wat bitter smaakt, wordt hij na een poosje rijpen heel vol en fruitig van smaak. Om de olijfolie te eren is een Pinzimonio een zeer bekend gerecht in Toscane. Het bestaat uit een schaal met rauwe groenten, jonge groenten die ervoor bedoelt zijn om in een schaaltje met olijfolie, peper en zout te dippen.

parmahamParma – Parmaham
Het is geen toeval dat Parmaham wordt vervaardigd in de regio Parma. Prosciutto di Parma is echt al eeuwen oud en om het vlees ook daadwerkelijk Parmaham te mogen noemen, dient het te voldoen aan een hele rits eisen. Zo mogen de varkens die worden gebruikt bijvoorbeeld alleen geboren en opgegroeid zijn in een geselecteerd aantal Italiaanse provincies. Daarnaast mag de productie van het vlees enkel plaatsvinden in bepaalde regio’s van de provincie Parma vanwege het aanwezige klimaat. Sinds 1963 bestaat er een Consorzio del Prosciutto di Parma, een organisatie die toezicht houdt op de geproduceerde kwaliteit. Pas wanneer de Parmaham aan alle eisen voldoet mag er op de verpakking een kroon met vijf punten gedrukt worden.

Allerhande Kids: Spaghetti BologneseBologna – Bolognesesaus
De Bolognesesaus mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje, de saus waarmee tegenwoordig vele pastagerechten worden klaargemaakt in onze Nederlandse keukens. De saus vindt haar oorsprong in Bologna, een regio waarin de keuken zich kenmerkt door haar voedzame karakter. De saus is dan ook, in tegenstelling tot de meeste andere Italiaanse gerechten en sauzen, behoorlijk gevuld. Van oudsher wordt het traditionele recept klaargemaakt met een aantal vaste ingrediënten: rundergehakt, pancetta, ui, wortel, bleekselderij, tomatenpuree, wijn en volle melk. Vanuit de traditie wordt de bolognesesaus geserveerd bij verse tagliatelle, maar tegenwoordig is de spaghetti bolognese en de lasagne bolognese ook niet meer weg te slaan uit Italiaanse restaurants.

Hoewel je in heel Italië natuurlijk pizza, risotto en parmaham kunt eten, schijnt het in de bijbehorende regio’s toch wel het allerlekkerst te zijn. Dat wil ik best eens proberen!

Wat is jouw meest favoriete regio en recept uit Italië?

Join the Conversation

  1. Nathalie says:

    Ik vind risotto zoooo lekker! Ken het nog niet zo lang, maar na de eerste keer direct verslaafd! Jumm!

  2. Roxanne says:

    Ik houd van pizza en pasta. Risotto heb ik 1x gegeten, lekker! Alleen weet ik nooit goed wat ik er van moet maken, want ik zou het graag zelf eens maken

  3. Mijn lekkerste pizza ooit heb ik zelfs in Napels op! Ik zou zo terug gaan, alleen voor die pizza.

  4. Sanne says:

    Heerlijk dat Italiaanse eten!
    Alleen voor het eten zou ik naar Italië gaan, maar er is natuurlijk veel meer!

  5. Jantine says:

    Ahh, la bella Italia…. Zwijmel… Ik hou van Italië, vooral van Toscane. Lekker in die leuke stadjes authentieke restaurantjes uitzoeken met de beste verse producten. Ik vind vooraf de bruschetta’s altijd heerlijk. Met allemaal verschillende spulletjes erop, jum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close