Ieder land heeft zo zijn eettradities tijdens de feestdagen. Waar wij Hollanders met Kerst bijvoorbeeld graag gourmetten, is de kalkoen of ham een veelgekozen stuk vlees in Amerika tijdens het kerstdiner. Met Pasen is dit hetzelfde. Wij Nederlanders kiezen sneller voor een uitgebreid Paasontbijt dan voor een uitgebreid diner, terwijl dit in andere landen er heel anders aan toe gaat. Voor de Travel Tuesday van vandaag zette ik een aantal wereldwijde eettradities tijdens Pasen op een rijtje. Aan enkele landen mogen we wat mij betreft best een voorbeeld  nemen. Iedere reden om uitgebreid te eten is er een!

Pashkatelegraph.co.uk

Rusland – Pashka
Pashka is een Russisch gerecht dat wordt gemaakt van ingrediënten die tijdens de vastenperiode voorafgaand aan Pasen (in de Orthodoxe kerken) verboden zijn. Het wordt gemaakt tijdens de Heilige Week, de week voor Pasen en de laatste week van de vastenperiode, en op de zaterdag voor Pasen naar de kerk gebracht om daar geheiligd te worden. De naam is overigens afkomstig van het woord Pascha dat Pasen betekent.

Pashka wordt gemaakt van tvorog (cottage cheese), een witte kaas dat de puurheid van Jezus zou moeten symboliseren. Bovendien heeft het meestal de vorm van een piramide, het symbool van de kerk.

Colomba di Pasquailfattoalimentare.it

Italië – Colomba di Pasqua
Colomba di Pasqua betekent letterlijk ‘Paasduif’. Het is een traditioneel Italiaans paascakeje/-brood dat gekneden wordt in de vorm van een duif. Het broodje wordt gemaakt van regulier deeg maar wordt vervolgend gevuld met gesuikerde stukjes fruit en getopt met suiker en amandelen voordat het in de oven wordt afgebakken. Het is een zoete lekkernij dat vaak tijdens het Paasontbijt of de -brunch wordt geserveerd.

Easter hamgoodtaste.tv

Amerika – Easter Ham
Ook met Pasen houden de Amerikanen van een goed stuk vlees. Voor hun wordt Pasen dan ook veelal gevierd tijdens het diner. Net zoals bij Kerst is een goed stuk ham in Amerika een veelgekozen stukje vlees. Google op ‘Easter ham’ en je vindt tal van recepten voor de marinade. Deviled Eggs (gevulde eieren) vormen een populair bijgerecht, maar ook diverse groenten- en aardappelgerechten passeren de revue.

hot cross bunsOp Goede Vrijdag zijn overigens de hot cross buns zeer populair. Het is een kruidig, maar zoet broodje met rozijnen en een geglazuurd kruis bovenop. Deze broodjes zijn ook in Canada en Australië zeer populair.

Smorgasbrodwikipedia.org

Zweden – Smörgåsbrod
Eigenlijk is het niet typerend voor Pasen maar het wordt wel veel gedaan. Smörgåsbrod is de benaming voor een Zweedse feestmaaltijd die doorgaans uit vier gangen bestaat. Gang een begint uiteraard met een haringbuffet (de Zweden zijn dol op haring) met op diverse manieren ingelegde haring. Het haringbuffet wordt gevolgd door op verschillende manieren bereidde zalm, een koud vleesbuffet en tot slot de warme vleesgerechten. Smörgåsbrod wordt traditioneel geserveerd in buffetvorm waardoor iedereen kan pakken wat hij/zij lekker vindt. Bier en aquavit (een sterke drank gemaakt van karwij met een alcoholpercentage van 40%) zijn de meest geserveerde dranken tijdens dit feestmaal.

koulourakiai-typos.gr

Griekenland – Koulouraki
De Grieken zijn wat meer van de Paassnacks in plaats van de super uitgebreide maaltijden. Koulourakia zijn traditionele koekjes die veel met Pasen worden gemaakt en die te herkennen zijn aan de vorm. Vaak worden de koekjes namelijk gemaakt van gevlochten of opgerolde stukken deeg. Ze kunnen als snack gegeten worden maar worden ook regelmatig geserveerd als dessert na een maaltijd. De smaken variëren nog wel eens. Vanille wordt veelgebruikt maar ook sinaasappel heb ik regelmatig voorbij zien komen in recepten. Ze worden echter altijd besprinkeld met sesamzaadjes.

Pacocareceitadevovo.com.br

Brazilië – Pacoca
Wanneer je tijdens Pasen in Brazilië bent zul je regelmatig de geur van Pacoca kunnen ruiken. Pacoca is een zoete snack die gemaakt wordt van gekruimelde en vervolgens samengeperste pinda’s. Het kan gegeten worden in zijn geheel maar je ziet ook vaak dat het over ijs wordt verkruimeld. Pacoca is eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar in Brazilië, maar rond Pasen maakt vrijwel ieder huishouden het vers.

Met Pasen zou ik graag wel eens willen aanschuiven bij een traditioneel American Feast, maar dit geldt eigenlijk ook voor de Kerstdagen en Thanksgiving. Verder ben ik best wel benieuwd naar de Italiaanse Colomba di Pasqua en de Griekse Koulouraki. Eén van mijn favoriete Nederlandse Paastradities zijn toch wel de Haantje Piks, iets waar ik mee opgegroeid ben. Vorig jaar deed ik zelf een poging om ze te maken, je vindt het recept hier.

Wat zijn bij jullie thuis typische Paastradities op het gebied van eten?

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Priscilla

    Ik vind dit een heel erg leuk artikel! Veel van deze tradities kende ik helemaal niet. Pasen is qua eten voor mij niet de beste feestdag. Ik lust namelijk geen (gekookte) eieren.

    Wel maak ik voor mijn vriend altijd gevulde eieren en meestal organiseer ik een paasbrunch voo r familie waar sowieso gekookte eieren, quiche en Matzes met suiker worden gegeten.

    Beantwoorden
  2. Judith

    Ik ga het smörgåsbord met Pasen wel missen hoor! :)
    Vooral ingelegde haring (tip tip, halen bij de IKEA allemaal) is echt het allerlekkerst!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.