Bij het horen van de naam ‘Jersey’ is het eerste waar ik aan denk New-Jersey. Niet zo gek ook als enorme Amerika fan, maar dat het echte Jersey een stuk dichterbij huis ligt kwam ik pas in oktober van dit jaar achter. Jersey is één van de Kanaaleilanden die behoren bij het grondgebied van Groot-Brittannië. Echter liggen de eilanden een stuk dichterbij de Franse kust waardoor het klimaat er een tikkeltje aangenamer is dan in het altijd regenachtige Groot-Britannië. Op uitnodiging van het Jersey Tourism Board mochten Tim en ik samen dit eiland ontdekken en we kwamen erachter dat dit voor ons onbekende eiland best een aantal leuke dingen te bieden heeft. Voor iedereen die net zo onbekend is met het eiland als wij waren is dit artikel bedoeld: Wat te doen op Jersey? Ik zet een aantal highlights voor je op een rij die een bezoek aan dit prachtige eiland zeker de moeite waard maken.

Fietsen of wandelen

Wat te doen op Jersey

Vanwege de enorme verscheidenheid aan natuur is Jersey uitermate geschikt om eens goed te wandelen of te fietsen. Neem goede kleding mee en ga niet zonder conditie naar dit eiland, de heuvels zorgen ervoor dat je af en toe flink moet klimmen. Over het hele eiland zijn fiets- en wandelroutes aangegeven waardoor je het eiland optimaal kunt ontdekken. Het ene moment fiets of loop je door een prachtig bos vol vogel geluiden en spot je met een beetje mazzel een van de Red Squirrels waar het eiland zo bekend om is en niet veel later baan je je een weg langs de ruige kustlijnen. Het noorden van het eiland leent zich uitstekend voor mooie wandelingen lang de woeste zee en steile kliffen, maar wanneer je op zoek bent naar een plek voor een romantische strandwandeling moet je toch echt richting het zuiden van het eiland.

Bezoek brengen aan de Jersey War Tunnels

Wat te doen op Jersey

Hoewel de geschiedenis van de Tweede Oorlog ons vooral leert hoe wij werden getroffen en wat Duitsland hiermee te maken had, waren nog veel meer landen de dupe van deze wrede oorlog. Zo ook Jersey. Jersey werd al vrij vroeg in de Tweede Wereldoorlog bezet door de Duitsers en zij legden op het eiland een gigantisch ondergronds gangenstelsel aan dat zij gebruikten als veilige plek, maar ook als ruimte om troepen aan te voeren of gewonde soldaten te verzorgen. Veel van deze tunnels zijn nog intact en zijn op diverse plekken op Jersey te bezoeken. Wanneer je interesse hebt in de geschiedenis van een land dan kan ik je deze tunnels zeker aanraden. Hoewel je veel bunkers tegenkomt wanneer je over het eiland dwaalt, mag een bezoekje aan de Jersey War Tunnels niet ontbreken. Het is indrukwekkend, beklemmend en soms zelf een beetje beangstigend maar daardoor absoluut de moeite waard.

Shoppen in Saint Helier

Wat te doen op Jersey

Wanneer je genoeg hebt van het cultuur snuiven en actief doen heb je op het eiland ook de gelegenheid om eens flink te winkelen. De hoofdstad Saint Helier biedt tal van leuke winkels aan, zowel de grote zaken als de wat minder bekende lokale winkels. Ga los bij vestigingen van Topshop, Hotel Chocolat, Boots of Marks & Spencer en strijk vervolgens neer op een van de vele terrasjes voor een lekkere kop koffie. Let op de openingstijden van de winkels voordat je een tripje plant. Op zondag zijn de winkels sowieso gesloten maar sommige shops sluiten ook ’s middags hun deuren tijdelijk.

Deelnemen aan een Oyster Walk

Seymour Inn

Foodies opgelet: op Jersey kun je zeker je ei wel kwijt wanneer het aankomt op lokale gerechten. Zo kun je deelnemen aan zogeheten Oyster Walks waarbij je onder leiding van een gids de oesterbedden voor de kust gaat ontdekken. Leer meer over de geschiedenis van het oestervissen en word bijgepraat over de verschillende soorten oesters die er zijn. Na afloop van de Oyster Walk krijg je uiteraard voldoende gelegenheid om verse oesters te proeven bij Seymour Inn.

Naast de bovenstaande activiteiten zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen op Jersey. Geniet van talloze watersporten en andere strandactiviteiten in de zomer en vergeet ook zeker niet om een bezoekje te brengen aan de talloze Farmershops die het eiland heeft om echte lokale producten te proeven.

Jersey heeft mij positief verrast. Waar ik aanvankelijk dacht dat het een redelijk saai eiland zou zijn is er nog relatief veel te doen. Het is geen ultieme vakantiebestemming voor jonge mensen, maar wanneer je op zoek bent naar een rustig weekendje is Jersey de place to be.

Jersey is het makkelijkst te bereiken per vliegtuig. Blue Islands vliegt drie keer per week rechtstreeks in anderhalf uur van Schiphol naar Jersey.

Meer informatie over welke activiteiten er allemaal te doen zijn kun je vinden op de website van Jersey Tourism.

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Sandra

    Leuk Sabine! Ik ken Jersey echt alleen van naam, maar het ziet er mooi uit. En inderdaad, ik dacht ook even dat je het over New Jersey ging hebben ;-)!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.