Afgelopen week was ik samen met Tim uitgenodigd om te komen eten bij Alí Ocakbasi aan de Herengracht in Amsterdam. Degenen die wel eens in Istanbul zijn geweest herkennen deze naam misschien wel, naast de locatie in Amsterdam zijn er namelijk ook twee restaurants gevestigd in Istanbul. De naam doet het al een beetje vermoeden maar Alí Ocakbasi is een Turks familierestaurant waar uitsluitend authentieke en verse Turkse gerechten worden geserveerd. Nu ben ik een paar keer op vakantie geweest in Turkije maar ik moet je bekennen dat ik nog nooit echt authentiek Turks heb gegeten. Ik was dus best nieuwsgierig en maakte graag van de uitnodiging gebruik. Op woensdag 3 juni was het zover en streken we neer in het gezellige, drie verdiepingen tellend restaurantje op de hoek van de Herengracht en Utrechtsestraat.

Ali Ocakbasi

Ali Ocakbasi

Als het buiten mooi weer is waan je je echt een beetje in Turkije wanneer je Alí Ocakbasi binnenstapt. Vrolijke tafeltjes met mozaïek, een houten tegelvloer en prachtige details doen je echt het gevoel geven alsof je op vakantie bent. Hoewel ik als Apeldoorner verwend ben en bij ieder restaurant gebruik kan maken van een (groot) terras, is het bij Alí geen straf om binnen te zitten. Vooral de bovenverdieping met tafels voor de grote ramen is een aanrader, het biedt je prachtig uitzicht over de Herengracht en het is de ultieme plek om tijdens het eten mensen te kijken. En daar houden we stiekem allemaal van toch?

Ali Ocakbasi

Ali Ocakbasi

Ali Ocakbasi

Voor mensen zoals wij die niet gewend zijn om Turks te eten is de menukaart één grote verrassing. Alle gerechten zijn genoemd bij hun Turkse naam en hoewel de uitleg er vervolgens wel in het Nederlands onderstaat, blijft het bij het gros van alle gerechten gissen naar de mogelijke smaak. Als voorafje kregen we ballonbrood zoals de ober het noemde, de Turkse naam moet ik jullie besparen – en daarbij mochten we van een grote schaal een aantal dips en kleine gerechtjes kiezen. Wij kozen zelf voor:

  • Kisir – verse bulgursalade met Anatolische kruiden
  • Kuru Cacik – Turkse yoghurt met blokjes komkommer en knoflook
  • Humus
  • Cigköfte – Handgekneed rundergehakt met bulgur, ui en rode chilipepers geserveerd met slabladeren en citroen

Vooral dit laatste gerecht was volgens de eigenaar een echte specialiteit. Iedere ochtend kiezen de chefs het beste gehakt om op smaak te brengen en vervolgens in vorm te kneden. Dat alles kakeltje vers was stond buiten kijf, zelfs de humus was briljant en heb ik nog nooit zo lekker gegeten als bij Alí. De Kisir was ook fantastisch, zelfs Tim was ervoor te porren en dat terwijl hij totaal geen bulgur-fan is. Die salade moet ik zelf dus ook maar een keer maken.

Ik zou me bijna vol eten aan het voorgerecht maar als tussengerecht werden we verrast met twee kleine Turkse gerechtjes die ik wél kende: Pide met kaas en een Turkse pizza. Beide vele malen lekkerder dan we ooit hebben gehad bij de standaard kebabzaak.

Ali Ocakbasi

Voor het hoofdgerecht werden we verrast met een mixed grill, een prachtige houten plank met daarop het lekkerste vlees ooit. Al het vlees wordt bij Alí gegrild boven de houtskoolgrill en dat proef je. Het is geen overheersende barbecuesmaak maar het vlees heeft net die rokerige smaak dat het nodig heeft. Op ons bord lag: Cöp Sis – kleine blokjes gemarineerd lamsvlees van de barbecue, Ali Kebap – gemengde lams- en rundvleeskebab dat ook weer dagelijks met de hand wordt gemalen en gekneed, Saslik – kalfshaas met uienringen, en Pilic Sis – gemarineerde kip. Het vlees werd geserveerd met gegrilde tomaat en groene peper, een frisse salade en Bulgur. Je kunt je voorstellen dat Tim, carnivoor ten top, heel gelukkig werd van dit gerecht. Ik zelf trouwens ook.

Ali Ocakbasi

Ali Ocakbasi

Hoewel we eigenlijk al vol zaten van al het lekkers konden we Alí niet verlaten zonder een authentiek Turks toetje te hebben geproefd. We kregen er twee: Peynirli Irmik Tatlisi – mengsel van zoete griesmeel met kaas, geserveerd met ijs en Künefe – in de oven gebakken kadaifi met gesmolten kaas, siroop en pistacha. Ik was blown away door de Künefe, de combinatie van zoet en hartig was fantastisch en het liefst had ik dit hele dessert in mijn eentje opgegeten, maar dan was ik echt ontploft. De Peynirli Irmik Tatlisi was ook lekker, maar toch iets te gewoontjes. Gecombineerd met het ijs smaakte het griesmeelcakeje prima, maar mijn voorkeur gaat hoe dan ook uit naar de Künefe.

Eigenlijk hoef ik er niet heel veel woorden meer aan vuil te maken maar Alí Ocakbasi is écht een hele dikke vette aanrader als je dol bent op de Turkse keuken of juist heel nieuwsgierig bent naar het Turkse eten. Wij hebben van ieder gerecht genoten en waren onder de indruk van de kwaliteiten van Alí’s chefs. Wat zij met eten kunnen is bijzonder en hoe eenvoudig sommige gerechten ook lijken (vlees van de barbecue kennen we allemaal!), ieder hapje heeft ons positief verrast.

Op Instagram kreeg ik een aantal keer de vraag hoe de prijzen ongeveer zijn bij Alí Ocakbasi en of dit redelijk is voor wat je ervoor terugkrijgt. Voor een gemiddeld voorgerecht betaal je € 5,25, een hoofdgerecht ligt zo rond de € 20,00 en voor het dessert kun je rekenen op prijzen rond de € 5,50. Wat mij betreft zéér redelijk, je krijgt er een avondje heerlijk tafelen voor terug.

Reserveren kan via de site van Alí Ocakbasi.

Alí Ocakbasi
Herengracht 558

1017 CG Amsterdam

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

8 reacties

  1. Karlijn

    Ohh wat ziet dat er fantastisch uit. Ik heb 9 maanden in Istanbul gestudeerd en ik mis dat eten zo. Künefe is zooo lekker! Ik ga dit restaurant zeker een keer uitproberen :)

    Beantwoorden
  2. Lotte

    Ziet er goed uit! Ik ben één keertje in Turkije geweest en dat was nogal een aanfluiting, food wise. De hele week buikpijn en alleen maar varianten op kebab. Nu weet ik dat het ook anders kan, maar waar ik was kon je alleen maar ‘Turks voor toeristen’ krijgen. Lijkt me fantastisch om een keer de echte Turkse keuken te proberen, dus ik ga deze tent zeker onthouden!
    Heel fijn ook dat de Turkse keuken ook veel vegetarische gerechten kent, happy joy joy.
    En dat nagerecht, omg!

    Beantwoorden
  3. Eslem

    Tsja, er gaat ook niets boven de Turkse keuken ;). Het ziet er prima uit allemaal. Ali is trouwens zonder streepje op de i :) .

    Beantwoorden
  4. Susan

    Ah shit, dit is vijf minuten fietsen van mijn huis. Heel verkeerd want het ziet er zo lekker uit, ik ga er zeker snel heen!

    Beantwoorden
  5. Nadia

    Ik heb een paar keer Turks gegeten en was er toen niet echt kapot van… maar dit zijn heel andere dingen, het ziet er heeeerlijk uit!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.