Een paar weken geleden was ik uitgenodigd om deel te nemen aan een bloggersdiner bij Hoofdstad Brasserie in Hotel De L’Europe in Amsterdam. Sinds 22 oktober heeft de brasserie haar concept aangepast en serveren ze alle gerechten in cocottes, kleine pannetjes. Waar Hoofdstad Brasserie voorheen, met name dankzij de prestigieuze locatie gezien werd als een plek om te dineren voor welgestelden, is dat vanaf nu totaal anders. Iedereen is welkom in het restaurant nu er herkenbare gerechten en betaalbare wijnen op de kaart staan. Hoofdstad Brasserie ligt op één van de mooiste locaties in Amsterdam als je het mij vraagt. Op loopafstand van Centraal Station, met uitzicht op de Amstel en het altijd gezellige Muntplein is het geen straf om hier te mogen dineren. Ik neem je vandaag mee naar het bloggersdiner waaraan ik deelnam en vertel je iets meer over mijn ervaring bij Hoofdstad Brasserie.

De foto’s in dit artikel zijn deels afkomstig van mijn eigen telefoon en deels afkomstig van het Instagramaccount van de brasserie zelf.

Ambiance
Je moet even door de lobby van het hotel heen om bij de brasserie te komen, maar eenmaal binnen voelt het als thuiskomen in een warm bad. Jas en eventueel andere spullen worden aangenomen en je wordt naar je tafel begeleid. Er hangt een gezellige sfeer in de brasserie. Het uitzicht op de Amstel is prachtig wanneer het eenmaal donker is en door de relatief kleine ruimte doet het niet massaal aan. De tafels staan op voldoende afstand van elkaar waardoor je niet het idee hebt dat je van een anders’ bord kunt eten en ook de stoelen zijn comfortabel om in plaats te nemen.

Service
De service durf ik met een gerust hart perfect te noemen. De sommelier heeft verstand van zaken en kan je precies vertellen waarom wijn x goed bij gerecht y past. Ook wordt er van te voren gevraagd of er rekening gehouden mag worden met eventuele eetwensen en/of allergieën. Wat je dikwijls in restaurants ziet is dat een bepaald gerecht op zo’n manier wordt aangepast waarbij het ingrediënt waar men allergisch voor is achterwege wordt gelaten (waardoor je bijvoorbeeld een stukje vis zonder saus krijgt), maar de keuken doet er bij deze brasserie absoluut niet moeilijk over. Tijdens het diner werd ik verwend met heerlijke lactosevrije gerechten die absoluut niet onder deden voor de gerechten van mijn tafelgenoten.

Menu
Zoals ik al zei wordt ieder gerecht gepresenteerd in een cocotte. Niet alleen ziet dat er heel gezellig uit, het zorgt ook voor een erg toegankelijke sfeer. Geen chique opgemaakte borden dus, maar gezellige pannetjes. Op de kaart vinden we een aantal all-time favorites terug waaronder de Ceasar Salad. Absolute eyecatcher op de kaart is de Black Angus Ribeye van maarliefst 600 gram met friet, een salade, warme groenten en diverse sauzen. Een menu dat past bij een gezellig avondje tafelen en dat ook de bijbehorende prijzen hanteert. De gemiddelde prijs voor een hoofdgerecht ligt rond de vijfentwintig euro.

Uiteraard hebben wij een aantal gerechten mogen proeven van de kaart en die wil ik je niet onthouden.

Hoofdstad Brasserie - MisosoepVooraf kreeg ik de Misosoep met een bruschetta van tonijn met zeekraal. De smaken waren perfect in balans,vooral van de bruschetta heb ik genoten.

Hoofdstad Brasserie - auberginesaladeAls tussengerecht werd de Auberginesalade met tartaar van MRIJ-rund van Piet van den Berg geserveerd. Wederom erg lekker. Ik ben me nog steeds aan het afvragen waar het pittigje vandaan komt dat ik proefde, een mooie peper in het vlees wellicht? De krokante croutons vormden overigens een goede afwisseling met de zachte texturen van de rest van het gerecht.

Hoofdstad Brasserie - Black Angus entrecoteHet hoofdgerecht vormde één van de specialiteiten van de kaart: Black Angus Entrecote met chimicurri, aardappelwedges en choronsaus. Leuk om chimichurri terug te zien in een Hollandse brasserie, dat zien we namelijk niet zo vaak. Vooral de aardappelwedges vielen goed in de smaak bij ons aan tafel, ze waren zo op. Klein minpuntje aan dit gerecht: de entrecote was prima bereid maar de vetader die midden door het vlees liep was mij wat te dik.

Hoofdstad Brasserie - Aardbei-lycheesorbetHet nagerecht was voor mij de absolute topper. Hoewel de Cacaoboon met chocolademousse van mijn tafelnoten er geweldig uit zag, was ik ook bijzonder gelukkig met mijn aardbeien-lychee sorbet.

Wat mij betreft is Hoofdstad Brasserie een aanrader om te dineren wanneer je in Amsterdam bent. Het menu is toegankelijk, de sfeer is gemoedelijk en de locatie is fantastisch. Bovendien hoef je ook niet diep in de buidel te tasten om hier te kunnen genieten van een geweldig menu. Het plat du jour inclusief een glas wijn bestel je al voor € 25.00 en wanneer je zin hebt om iets uitgebreider te doen kun je het drie-gangen Bib Gourmand Menu bestellen voor € 35.00.

Hoofdstad Brasserie vind je in Hotel de l’Europe aan de Nieuwe Doelenstraat 2-14 in Amsterdam.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.