Hoewel ik voor Travel Tuesday maar wat graag naar buitenlandse pareltjes kijk, zijn er in Nederland ook genoeg internationaal georiënteerde hotspots die zeker een bezoek waard zijn. Onlangs mocht ik op uitnodiging gebruik maken van een lunch bij Restaurant Izakaya in Amsterdam. Izakaya bevindt zich in het Sir Albert Hotel en is volgens velen hét restaurant waar Japans eten naar een hoger niveau wordt getild. Kenmerkend voor het restaurant is de Robatayaki (afgekort naar Robata), een oude manier van Japans koken dat veel lijkt op onze manier van barbecueën. Het eten wordt op een houtskoolvuurtje langzaam gegaard en dit zorgt weer voor optimaal smaakbehoud. Bij Izakaya kun je terecht voor typisch Japanse gerechten met een Izakaya twist. Daar had ik wel oren naar en dus toog ik op Valentijnsdag met vriendinnetje Nanda af naar Amsterdam om te proeven.

Izakaya

Izakaya

Izakaya is sinds oktober 2013 gevestigd in het Sir Albert Hotel op slechts enkele minuten lopen van De Pijp. Naast de grillspecialiteiten waar ik net al kort wat over vertelde kun je in het restaurant ook terecht voor Sakana, een variëteit aan kleine gerechten die bedoelt zijn om te delen. Wanneer je graag zoveel mogelijk smaken wilt proeven kan ik je deze ‘Japanse tapas’ eigenlijk alleen maar aanraden. Vergeet hierbij ook vooral de bediening niet te vragen naar de specialiteiten, zo krijg je sneller iets te proeven dat je nog nooit eerder hebt gehad en dat is natuurlijk wel erg leuk. In de foto’s hieronder neem ik je graag mee naar onze lunch. Wij zijn zelf gegaan voor de Sakana aangezien we uiteraard zoveel mogelijk wilde proeven. We vroegen de bediening ons een paar specialiteiten en favorieten voor te schotelen en daar hebben we geen moment spijt van gehad.

IzakayaEen lunch of diner begint standaard met een schaal Edamames op tafel.

IzakayaVervolgens werden we verrast met een Sashimi trio van salmon, yellow tail and sea bass. Geserveerd met Yuzu sojasaus.

IzakayaSalade van babyspinazie met gegrilde gamba’s, Parmezaan en truffel.

IzakayaCrispy rice met pittige tonijntartaar.

IzakayaSieuw Mai (gestoomde deegpakketjes) met coquilles, truffel en een edamame.

IzakayaPopcorn shrimp.

IzakayaGyoza (gebakken dumplings) met Wagyu en Foie Gras.

IzakayaSushi: Unagi & Honey Comb roll en Crispy Duck Roll.

IzakayaAls dessert kozen we voor een variatie aan kleine chocolade snacks. Op ons bordje lagen onder andere macarons met rozenblaadjes en witte chocoladekuipjes met pistachevulling.

IzakayaWe sloten af met een kopje thee.

De gerechten smaakten stuk voor stuk net zo goed als ze eruit zien. Izakaya tilt Japans eten echt naar een volgend level en is hierdoor in de verste verte niet te vergelijken met een doorsnee sushi-restaurant.

Hoewel je aan de hand van de gerechten het idee hebt dat je belandt bent in een restaurant waar je verplicht een galajurk aan moet is dit absoluut niet het geval. Bij Izakaya is het comfortabel zitten op een zowel formele als informele manier. Het restaurant is ruimtelijk opgezet, gezellig aangekleed en de langgerekte bar in het midden domineert het zicht waardoor je zin krijgt om te blijven hangen voor een lekker drankje.

Ook de service van het personeel draagt bij aan de comfortabele manier van lunchen of dineren. Water wordt vanzelf bijgevuld ook al staat de fles naast je op tafel en ieder gerecht wordt tot in detail aan tafel toegelicht. Absoluut toppunt voor ons was dat aangeboden werd om gerechten waar normaliter drie stuks van geserveerd worden, aan te vullen met een vierde exemplaar zodat we met zijn tweeën eerlijk konden delen.

Izakaya heeft mijn Japanse foodiehart gestolen. Als liefhebber van Japans eten en voornamelijk sushi werd ik blij verrast door de geweldige gerechten en de fijne ambiance in dit restaurant. Ik kan een ieder dan ook aanraden om Izakaya eens een bezoekje te gunnen, je zult zeker niet teleurgesteld worden.

Meer informatie over het restaurant, de menukaart en de mogelijkheden kun je vinden op de website van het restaurant.

IZAKAYA
Albert Cuypstraat 2-6
1072 CT Amsterdam

8 reacties

    • Sabine

      Die verschillen heel erg. Wanneer je voor de tapas kiest kun je het zo duur maken als je zelf wil. Prijzen per snack variëren van € 5 tot een euro of twaalf. Wil je gewoon à la carte lunchen dan kun je kiezen voor de grote lunchgerechten. Hier liggen de prijzen zo tussen de twintig en dertig euro.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.