Zoals de meesten van jullie inmiddels wel weten heb ik tijdens mijn studie een halfjaar stage gelopen in Bangkok. Ik kreeg de kans om in het buitenland stage te gaan lopen en in plaats van voor een ‘veilige optie’ kiezen (Australië, Curaçao of een van onze buurlanden), wilde ik wel graag echt voor een totaal andere ervaring gaan. Dit werd dus uiteindelijk Thailand. Tijdens mijn tijd daar heb ik een aantal heerlijke gerechten gegeten en toen ik later nog eens terug mocht keren naar het land tijdens een persreis, werd ik helemaal verliefd op de Thaise keuken. Hoewel Thaise gerechten helemaal niet zo lastig zijn om te maken, heb je er vaak wel wat ‘bijzondere’ ingrediënten voor nodig, ingrediënten die je niet altijd in de supermarkt kunt krijgen. Dan heb ik het voornamelijk over de kruiden en specerijen. Gelukkig introduceerde mijn favorieten kruiden/specerijenmerk Euroma (serieus, die potjes zijn zó fijn, ik heb ze al eens vaker in mijn weekvlogs laten zien) Wereldse Melanges, vijftien inspirerende kruidenmelanges waarin je het land van herkomst echt kunt proeven. De Wereldse Melanges bevatten geen zout, suiker of andere toevoegingen en zijn dus 100% pure kruiden- en specerijenmelanges. Lucky me vond een potje Thaise kruiden wokgroenten melange met daarin typische Thaise kruiden en specerijen. Denk aan knoflook maar ook aan sereh (citroengras), korianderzaad en – blad, kurkuma, lavaswortel en laos. In Thaise gerechten kom je vrijwel altijd alle vijf de fundamentele smaaksensaties tegen (pittig, zuur, zoet, zout en bitter) en ik merkte dat ik met deze Thaise kruidenmelange in no-time Thailand in huis kon halen. Tijd om de 3 snelle Thaise gerechten die ik maakte ook met jullie te delen!

Check voor meer receptinspiratie ook even de website van Euroma zelf, hier vind je tal van lekkere recepten met al hun kruiden en specerijen.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Kip-kokosballetjes

Komkommersalade

Gebakken rijst

In samenwerking met Euroma


3x snelle Thaise gerechten
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
4personen* personen*
Ingrediënten:
  • Gefrituurde kip-kokosballetjes
  • 400 gr kipgehakt
  • 1 el Euroma Thaise kruiden wokgroenten
  • 50 gr bloem
  • 1 ei losgeklopt
  • 50 gr geraspte kokos
  • Komkommersalade
  • 1 komkommer
  • 1 el sesamolie
  • 1/2 el rijstazijn
  • 1/2 tl Euroma Thaise kruiden wokgroenten
  • 1 bosuitje in ringen
  • 1 el dry roasted pinda's
  • snuf chilivlokken
  • Snelle gebakken rijst
  • 1 el neutrale olie
  • 1 tl Euroma Thaise kruiden wokgroenten
  • 250 gr kipfilet
  • 400 gr Thaise wokgroenten
  • 2 eieren
  • 400 gr pandanrijst gekookt en drooggestoomd
  • 2 el sojasaus
Bereidingswijze:
Gefrituurde kip-kokosballetjes
  1. Verwarm een halve liter olie in een wok of frituurpan naar 180°C.
  2. Voeg de Thaise kruiden wokgroenten van Euroma aan het kipgehakt toe en kneed dit goed door. Vorm kleine balletjes van het mengsel.
  3. Wentel de gehaktballetjes door de bloem, het losgeklopte ei en vervolgens door de geraspte kokos.
  4. Frituur de kip-kokosballetjes 5 minuten in de hete olie tot ze goudbruin, knapperig en gaar zijn.
Komkommersalade
  1. Was de komkommer en schaaf hem met behulp van een mandoline of kaasschaaf in dunne plakjes.
  2. Doe de sesamolie, rijstazijn en Euroma Thaise kruiden wokgroenten bij elkaar in een kommetje en roer dit goed door. Schep de dressing vervolgens door de komkommerplakjes.
  3. Schep de bosui door de komkommersalade en garneer de salade met de dry roasted pinda's en chilivlokken.
Snelle gebakken rijst
  1. Verhit de olie in een wokpan en voeg hier de Thaise kruiden wokgroenten van Euroma aan toe. Bak dit even mee tot de kruiden en specerijen goed beginnen te geuren.
  2. Voeg dan de kipfilet toe en bak deze in 5 minuten op hoog vuur bruin. Doe de groenten in de pan en wok deze 5 minuten mee tot ze gaar en zacht zijn.
  3. Maak met je spatel een 'gat' in het midden van de groenten en breek hierin de eieren. Wok ze al omscheppend mee tot ze gaar zijn.
  4. Doe dan de gekookte rijst in de pan, gevolgd door de sojasaus. Schep het geheel goed om en bak de rijst nog 5 minuten mee.

*De kipballetjes en komkommersalade dienen als bijgerecht voor 4 personen

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Sandra

    Ik heb de rijst vanavond precies volgens recept bereid maar ik vind er eerlijk gezegd bar weinig smaak aan zitten. De echte Thaise smaak haal ik niet uit.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.