Er zijn zo van die dagen dat ik het liefst ’s middags al kook omdat ik daar ’s avonds niet/nauwelijks tijd voor ga hebben. Het is dan ideaal om een gerecht te koken dat je ’s avonds prima weer kunt opwarmen. Nu vind ik dat met stamppot altijd een beetje lastig, want dat is toch het lekkerst als je het vers maakt. Of je moet het willen opbakken trouwens, dat is helemaal de bom. Maar daar is Tim helaas niet zo’n fan van, onbegrijpelijk niet? Ik had laatst zin in andijviestamppot maar ik moest dat ’s avonds even snel kunnen opwarmen. De makkelijkste manier: magnetron maar meh, dat vind ik toch niet zo’n succes. Uiteindelijk kwam ik bij de oven uit en toen bedacht ik me: waarom bedenk ik geen andijviestamppot uit de oven. Beste keuze ooit want stiekem vind ik deze variant van de oh-zo-geliefde stampandijvie nog veel lekkerder. Hij is een tikkeltje guilty, maar dat moet zo af en toe kunnen, toch?

Andijviestamppot uit de oven

Van huis uit leerde ik de stampandijvie maken met aardappelen, andijvie en spekjes. Dat was ‘em eigenlijk. Later ben ik daar jus aan gaan toevoegen omdat Tim de stamppot anders iets te droog vond en weer iets later leerde ik dat rauwe ui de stampandijvie nóg lekkerder maakt. Het is grappig om te zien dat iedereen zelfs met zo’n standaard andijviestamppot weet te variëren. Ik moet zeggen dat ik deze variant van de andijviestamppot zoals ik hem vandaag deel wel een van de lekkerste vind. Kaas en stamppot gaan gewoon bijzonder goed samen, zeker wanneer je kruidenkaas gebruikt. Ik heb dit ooit voor het eerst gedaan bij een preistamppot maar in deze andijviestamppot uit de oven leek het me ook erg lekker. En dat was het! Verder zou ik zeggen: varieer er gewoon lekker mee. Gebruik de ingrediënten die je normaal ook zou gebruiken bij een andijviestamppot en het kan eigenlijk niet mislukken.

Andijviestamppot uit de oven

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Andijviestamppot uit de oven
Recept printen
Stemmen: 5
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
2 -3 personen personen
Ingrediënten:
  • 500 gram aardappelen geschild en in stukken
  • 125 gram spekblokjes
  • 2 - 3 rundersaucijsjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 200 gram rauwe andijvie
  • 100 gram kruidenroomkaas bijv. Boursin Garlic & Herbs
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram geraspte kaas
Bereidingswijze:
  1. Kook de aardappelen in ongeveer 20 - 25 minuten gaar. Bak ondertussen de spekblokjes in een droge koekenpan knapperig, laat goed uitlekken. Bak de rundersaucijsjes gaar.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in met een beetje olie.
  3. Stamp de aardappelen zodra ze gaar zijn fijn. Voeg hier de spekblokjes, rauwe ui, andijvie, de helft van de kruidenroomkaas, olijfolie en 50 gram geraspte kaas aan toe. Roer goed door.
  4. Schep de andijviestamppot in de ovenschaal en verdeel de overige kruidenroomkaas over het gerecht. Bestrooi de stamppot met de rest van de geraspte kaas en leg de worstjes bovenop.
  5. Schuif de ovenschaal nog zo'n 15 minuten in het midden van de oven tot de kaas gesmolten is.

6 reacties

  1. Lydia Bax

    Vandaag gemaakt, maar in plaats van worst&splekjes hebben we halloumi bovenop gelegd en de stamppot aan het eind nog een paar minuutjes onder de grill geschoven. Ook erg lekker, je hebt dan toch een beetje het zoutige van de spekjes!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.