Woohoo, bloemkool is weer in het seizoen! Van huis uit is bloemkool al een van mijn favorieten. Het liefst gewoon met gekookte aardappels en een flinke schep jus. Kaassaus hoefde voor mij niet zo nodig, jus was meer dan voldoende. Het heeft overigens ook best lang geduurd voordat ik wist dat het ‘normaal’ was om bloemkool met kaassaus te serveren. Wist ik veel! Voor Tim is dat een heel ander verhaal. Hij is niet zo dol op bloemkool en wil dit het liefst alleen eten in de vorm van bloemkoolsoep. Voor mij is het dus altijd een uitdaging om bloemkool op zo’n manier klaar te maken dat ook hij er gewoon van eet. Met deze bloemkoolgratin met bacon is me dat in ieder geval gelukt. Sowieso is hij wat dat betreft wel redelijk makkelijk hoor, als ergens vlees aan toegevoegd is wordt het al een stuk makkelijker om hem iets te laten eten, haha. In ieder geval, deze bloemkoolgratin is niet zo gezond. Maar wel lekker en dat vind ik soms nét even iets belangrijker.

Wij serveerden de bloemkoolgratin zelf met aardappelen en een stukje vlees, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik véél meer van de gratin heb gegeten dan van de aardappelen. Omdat ik de gratin gewoon echt heel erg lekker vond, maar ook omdat ‘ie redelijk vullend is. Wat mij betreft mag een koolhydraatrijk product dan ook wel weggelaten worden en volstaat de gratin prima met een stukje vlees/vis en een salade.

Bloemkoolgratin met bacon

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Bloemkoolgratin met bacon
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
4 personen personen
Ingrediënten:
  • 1 hele bloemkool in roosjes gesneden
  • 150 gr baconblokjes
  • 1 rode ui in halve ringen
  • 15 gr ongezouten roomboter
  • 15 gr bloem
  • 250 ml volle melk
  • snuf nootmuskaat
  • 100 gr gruyère geraspt
  • witte peper
Bereidingswijze:
  1. Kook de bloemkoolroosjes ongeveer 10 - 12 minuten voor zodat ze wat zachter worden. Bak ondertussen de baconblokjes en rode ui in een koekenpan tot de ui zacht is.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal lichtjes in met een beetje olie.
  3. Smelt de roomboter in een steelpan en voeg hier de bloem aan toe. Bak deze zo'n 3 minuten mee terwijl je met een garde roert.
  4. Voeg al roerend de volle melk toe. Breng de bechamel aan de kook en kook deze in zo'n 5 - 7 minuten tot een dikke saus.
  5. Voeg de helft van de geraspte gruyère, een snuf nootmuskaat en de witte peper aan de bechamelsaus toe. Roer dit goed door tot de kaas volledig is gesmolten.
  6. Schep de baconblokjes en rode ui door de bloemkoolroosjes. Schep vervolgens alles in de ingevette ovenschaal.
  7. Schenk de kaassaus over de bloemkool in de ovenschaal. Strooi de rest van de geraspte gruyère over de bloemkool en bak de bloemkoolgratin in het midden van de oven 20 minuten tot de kaas bovenop gesmolten en lichtbruin gekleurd is.

5 reacties

  1. San

    Dit lijkt me een heel lekker smakelijk recept. Alleen mijn man is allergisch voor kaas. Kan ik de saus ook aanpassen?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.