Het is bijna bizar hoe blij ik kan worden van taart. Ik ben gék op taart. Als klein meisje vond ik het al waanzinnig als mama appeltaart of kwarktaart had gemaakt en als we dan op een verjaardag een stuk slagroomtaart kregen wist ik van gekkigheid bijna niet waar ik het zoeken moest. Helemaal in de laatste weken van mijn zwangerschap merk ik dat mijn taartcravings toenemen, maar daar probeer ik met man en macht zo min mogelijk aan toe te geven. Lastig hoor! Vandaag deel ik in ieder geval een súper guilty taartrecept met jullie maar het is er wel een die je echt geprobeerd moet hebben. Brownietaart met chocolademousse, ik bedoel… kan het nog lekkerder klinken? Hoewel je wellicht anders zou verwachten is deze taart ontzettend luchtig. De chocolademousse maakt het geheel best licht en daarom is deze taart prima geschikt om te serveren als dessert. Al raad ik je wel aan hem daar niet uitsluitend voor te bewaren hoor. Een punt van deze taart is namelijk ook erg goed te doen bij een kop koffie of thee. In dit recept heb ik gekozen voor een chocolademousse van melkchocolade. Dit omdat de browniebodem en het cacapoeder bovenop beide al vrij stevig zijn van smaak. Mocht je nou een liefhebber zijn van een intense chocoladesmaak, vervang de melkchocolade dan voor pure chocolade. De mousse wordt er qua kleur wat donkerder van en krijgt een stevigere smaak. Anyhow, waar je ook voor kiest: maak deze taart gewoon.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Brownietaart met chocolademousse
Brownietaart met chocolademousse

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Brownietaart met chocolademousse

Brownietaart met chocolademousse
Recept printen
Stemmen: 3
Score: 4.67
Jij:
Stem op dit recept!
1taart (30cm) taart (30cm)
Ingrediënten:
  • Voor de taartbodem:
  • 150 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-aroma
  • 350 gr bloem
  • 4 el cacaopoeder
  • snuf zout
  • Voor de chocolademousse:
  • 2 eieren gesplitst
  • 50 gr kristalsuiker
  • 500 ml slagroom
  • 250 gr chocolade puur of melk
Bereidingswijze:
Voor de taartbodem:
  1. Verwarm voor de taartbodem de oven voor op 180°C. Vet een taartvorm van 30cm doorsnede goed in.
  2. Klop de boter samen met de suiker romig. Voeg vervolgens de eieren en de vanille-aroma toe en klop dit nogmaals goed door.
  3. Doe vervolgens de droge ingrediënten in een kom en kneed dit tot een stevig, egaal deeg. Rol het browniedeeg uit tot een ronde plak van ongeveer een halve centimeter dik. Bekleed de taartvorm met de bodem.
  4. Leg een vel bakpapier op de taartbodem en vul deze met een blindbakvulling. Bak de browniebodem in het midden van de oven in 20 - 25 minuten helemaal gaar. Bak bij voorkeur de bodem de laatste 5 minuten zonder blindbakvulling. Laat de taartbodem volledig afkoelen.
Voor de chocolademousse:
  1. Klop de eiwitten samen met de kristalsuiker tot glanzende witte pieken.
  2. Klop daarna de slagroom stijf. Smelt de chocolade in een steelpannetje en klop de eidooiers lichtjes op.
  3. Schenk de gesmolten chocolade bij de eidooiers terwijl je blijft kloppen. Voeg vervolgens de stijfgeklopte eiwitten toe en vouw deze met een spatel door het chocolademengsel. Doe tot slot hetzelfde met de opgeklopte slagroom.
  4. Schep de chocolademousse op de afgekoelde taartbodem en strijk de bovenkant glad met een spatel. Laat de brownietaart met chocolademousse minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
  5. Garneer de bovenkant van de taart met gezeefde cacaopoeder en bewaar hem ten alle tijden in de koelkast.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

8 reacties

  1. Esmee

    Dat ziet er overheerlijk uit! En ook nog eens met ingrediënten die ik eigenlijk altijd wel in de koelkast heb staan. Ik ga deze zèker maken, met pure chocola!

    Beantwoorden
  2. JULIA

    Klopt het dat de eieren worden ‘gegaard’ door de warme gesmolten chocolade met de eieren te mengen? Anders mag je deze taart niet eten toch als zwangere?
    Het lijkt mij trouwens ook lekker om een paar theelepels espressokoffie toe te voegen waardoor je een soort mokka-chocolademousse krijgt :)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Nee, ze worden niet volledig gegaard dus het is inderdaad niet aan te raden om de taart als zwangere te eten. De toevoeging van oploskoffie lijkt me een hele goede!

      Beantwoorden
  3. Nicoline

    Hallo, deze taart sprak me enorm aan, dus ben m aan het maken. Alleen mijn bodemdeeg is een stuk soepeler en niet droog. Had alleen maar eieren maat L, kan het daaraan liggen? Ben benieuwd hoe hij gaat bakken, staat in de oven. Heb m wel in een 28 vorm gedaan, 30 kon ik zo snel niet aankomen.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Het kan aan vanalles liggen hoor. Kamertemperatuur, temperatuur van de boter en ook zeker aan het formaat van de eieren. Maar soepel deeg is niet erg, hij bakt ongetwijfeld goed. Hopelijk valt de taart in de smaak!

      Beantwoorden
  4. Nicoline

    Hoi Sabine, de mousse was lekker, de bodem vond ik wat flauw van smaak en was best een taai harde bodem. Misschien wat minder meel en wat meer suiker. Overall waren ze tevreden hier!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.