Deelde ik laatst al een heerlijk recept voor aardbeienrolletjes met amandelen, vandaag komt er weer zo’n variatie op kaneelbroodjes online. Voor de campagne van toen moesten er nog wat foto’s aan het artikel worden toegevoegd waardoor ik het deeg opnieuw moest maken (zo werkt dat nou eenmaal af en toe). Maar in plaats van het hele recept een tweede keer te maken, besloot ik gewoon andere toppings te gebruiken waardoor het eindresultaat uiteindelijk heel anders werd. Ik maakte cinnamonrolls met appel en vanilleglazuur. Dus ja, je hebt dat zoete, kleverige en kanelerige (dat is niet eens een woord geloof ik, maar je snapt mijn punt) van cinnamonrolls maar dan mét appel. Een soort appeltaartbroodjes bijna. Fijn toch? En dan dat heerlijke vanilleglazuur erbij dat doet denken aan vanilleroomkaas. Jum, zo’n goede match! In plaats van verse vanille uit een peul heb ik overigens vanillepoeder gebruikt. Ik moet nog een beetje uitproberen hoe dat precies werkt qua hoeveelheden, maar dat is in ieder geval de reden dat mijn glazuur lichtgrijs van kleur is. Als je een verse vanillepeul gebruikt dan zul je van die mooie zwarte spikkeltjes krijgen in verder wit glazuur.

Zoals altijd met cinnamonrolls zijn ze ook deze keer het allerlekkerst wanneer je ze eet op de dag dat je ze hebt gemaakt. Op de een of andere manier laten zulke broodjes zich nooit heel lekker bewaren vind ik, een dag later zijn ze toch altijd ietwat aan de droge kant. Dit kun je natuurlijk oplossen door ze heel even in de oven op te krikken, maar wees er dan wel zeker van dat je het glazuur pas vlak voor het eten op de broodjes smeert.

Cinnamonrolls met appel

Cinnamonrolls met appel

Cinnamonrolls met appel en vanilleglazuur
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
12 stuks stuks
Ingrediënten:
  • Cinnamonrolls met appel
  • 1 zakje instant gist 7 gr
  • 500 gr patentbloem
  • 250 ml (half)volle melk
  • 75 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl zout
  • 3 appels geschild, in blokjes
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker + 2 el extra
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 30 gr ongezouten roomboter gesmolten
  • Vanilleglazuur
  • 60 gr naturel roomkaas
  • 100 gr poedersuiker
  • 30 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 vanillestokje alleen het merg
  • 2-3 el water
Bereidingswijze:
Cinnamonrolls met appel
  1. Doe alle ingrediënten tot de appels uit het lijstje bij elkaar in een kom. Kneed het geheel met behulp van deeghaken of met je handen tot een soepel deeg. Voeg eventueel meer bloem toe als je merkt dat het deeg te plakkerig blijft.
  2. Vorm een bal van het deeg en doe deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 60 minuten rijzen.
  3. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de appelblokjes samen met 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker tot de appel zacht en gekarameliseerd is. Laat de appel volledig afkoelen.
  4. Schep de rest van de suiker met het kaneelpoeder en nootmuskaat om.
  5. Kneed het deeg na het rijzen nog een keer door en rol het op een bebloemd aanrecht uit tot een rechthoekige plak van 50 x 30 centimeter.
  6. Smeer de bovenkant van het deeg in met de gesmolten boter en verdeel de kaneelsuiker en afgekoelde appelblokjes hier overheen.
  7. Rol het deeg over de lengte op en snijd het vervolgens in plakken van zo'n 2 centimeter dik.
  8. Vet een ovenschaal in en leg de appelrolletjes naast elkaar in de ovenschaal. Dek de schaal af met een schone theedoek en laat de broodjes nogmaals 30 - 45 minuten rijzen.
  9. Verwarm de oven voor op 180°C en bak de cinnamonrolls met appel in het midden van de oven in 20 minuten gaar.
Vanilleglazuur
  1. Doe voor het vanilleglazuur alle ingrediënten bij elkaar in een kom en klop dit tot een romig, klontvrij mengsel. Voeg meer water toe als je het glazuur dun wilt hebben.
  2. Schenk of smeer het glazuur over de cinnamonrolls en serveer ze direct.

3 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.