Bloggerboeken zijn súper hip, het is tegenwoordig de normaalste zaak als een (food)blogger een (kook)boek uitbrengt. En ik moet zeggen, ik word daar heel gelukkig van! Een boek maken is één van de allertofste dingen om te doen en persoonlijk vind ik het een mooie aanvulling op een blog. Laura van Laura’s Bakery kwam een paar weken geleden uit met haar allereerste échte kookboek. Een paar jaar geleden heeft ze twee kleinere boekjes gemaakt die bij Action werden verkocht, maar Het Basisbakboek is toch wel haar allereerste pronkstuk. Met deze review van Het Basisbakboek lanceren we een nieuwe categorie op OhMyFoodness: Cook the Books. In Cook the Books recenseren we (nieuwe) kookboeken aan de hand van een recept. Twee vliegen in één klap voor jullie dus want niet alleen hopen we jullie op deze manier kennis te laten maken met hele toffe kookboeken, je krijgt ook alvast een sneak peek aan de hand van een recept. We trappen dus af met Het Basisbakboek van Laura en maakten haar Cinnamonswirl Cookies.

Het Basisbakboek

Eerst nog even over het boek. Zoals de titel al doet vermoeden is dit boek bedoelt voor mensen die nog niet heel erg ervaren zijn met bakken. Bakken wordt aldus Laura door veel mensen als iets ingewikkelds gezien. Er zijn blijkbaar zelfs mensen die het met wetenschap vergelijken omdat je zo nauwkeurig moet werken. Laura is het daar absoluut niet mee eens. “Bakken is helemaal niet moeilijk, je moet er alleen een beetje gevoel voor krijgen.” Met Het Basisboek leert Laura ons bakken en laat ze ons zien dat het echt niet zo moeilijk hoeft te zijn. Naast tal van heerlijke recepten voor koekjes, brownies, cakes, taartjes en schuimpjes deelt ze ook basisrecepten. Recepten waarmee je makkelijk kunt variëren en iedere keer iets nieuws kunt maken.

Maar ook wordt er aandacht besteed aan ongeschreven bakregels, welke ingrediënten en materialen je in huis zou moeten hebben en hoe je ingrediënten makkelijk zou kunnen vervangen in het geval van eventuele allergieën.

Als je Laura al volgt via haar blog dan herken je haar heel duidelijk in Het Basisbakboek. Alle recepten zijn in haar eigen keuken gemaakt en de foto’s voor het boek zijn door Laura zelf gemaakt. Op deze manier voelt het heel vertrouwd aan, heel prettig!

Ik weet zeker dat als jij graag meer kennis wilt over bakken en dit op een leuke, speelse manier wilt vergaren (niet door middel van een studieboek bijvoorbeeld) je met Het Basisbakboek heel goed uit de voeten kunt.

Het Basisbakboek van Laura’s Bakery is onder andere via Bol.com te koop voor € 24,95.

Cinnamonswirl cookies

Ik ging zelf aan de slag met het maken van de Cinnamonswirl cookies. Als je een liefhebber bent van Cinnamon Rolls dan zul je deze koekjes waarschijnlijk ook erg lekker vinden. Het leuke is dat je ook met dit specifieke recept goed kunt variëren. Vervang bijvoorbeeld de kaneelvulling door de chocopasta voor Chocolateswirl Cookies. Jummie!

En zoals Laura al aangeeft in het boek: bakken is inderdaad niet moeilijk. Deze koekjes zullen niet zo snel mislukken.

Cinnamonswirl cookies

Cinnamonswirl cookies
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
25koekjes koekjes
Ingrediënten:
  • Voor de koekjes:
  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram patentbloem
  • snuf zout
  • Voor de vulling:
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 theelepels kaneelpoeder
Bereidingswijze:
  1. Mix de boter, suiker en de vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg vervolgens de eidooier toe en mix tot deze is opgenomen door het botermengsel.
  2. Doe de bloem en een snuf zout in de kom en kneed het geheel tot een stevig koekdeeg. Leg het deeg afgedekt in de koelkast terwijl je aan de slag gaat met de vulling.
  3. Klopt voor de vulling de boter met de lichtbruine basterdsuiker en het kaneelpoeder tot een romig en zacht mengsel.
  4. Haal het koekdeeg weer uit de koelkast en rol dit uit tot een plak van ongeveer 35 x 28 centimeter.
  5. Smeer de kaneelvulling over het koekdeeg. Rol deze vervolgens strak op in folie en leg het opgerolde koekdeeg minimaal een uur in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  6. Snijd de rol koekdeeg in plakken van zo'n 1 - 1,5 centimeter dik en verdeel deze met voldoende tussenruimte over een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  7. Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Laat goed afkoelen voordat je de koekjes serveert.

3 reacties

  1. Fran

    Het is een heel leuk boek geworden. Toevallig heb ik deze koekjes vanmorgen gehad van mijn collega die ze weer gemaakt had naar aanleiding van de “basis” koekjes die ik had gebakken.

    Het boek is zeker super voor de beginnende bakker maar ook voor de ervaren bakker, vooral omdat er gewoon super lekkere dingen in staan en het zou zonde zijn als je als ervaren bakker dit boek links zou laten liggen.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.