Julius Jaspers is mede dankzij zijn restaurants Julius Bar & Grill en Happyhappyjoyjoy voor mij sowieso al een held. Komt ‘ie ook nog eens aanzetten met ‘Het ultieme hamburgerboek’! Dan heb je het wat mij betreft helemaal gemaakt hoor. Gelukkig ontving ik niet veel later na de lancering een exemplaar van dit monsterlijke kookboek en ik moet je vertellen, het was nog knap lastig een burger te kiezen voor deze Cook the Books. Eigenlijk leek iedere burger me namelijk wel érg lekker en de fullpage burgerfoto’s maakten de keuze er niet makkelijker op. Uiteindelijk stuitte ik op het exemplaar dat ik vandaag met je ga delen. Dé burger van Julius Bar & Grill. En tja, als er een burger van de meester himself in het boek staat opgenomen, de burger die in één van mijn favoriete restaurants wordt geserveerd, is de keuze ineens wel héél makkelijk.

Het ultieme hamburgerboek

Het ultieme hamburgerboek

Zoals de naam al doet vermoeden vind je in dit kookboek burgers. Hamburgers. Al moet ik eerlijk bekennen dat die burgerterm hier en daar nog wel eens breed wordt opgevat. Als je bij de term ‘burger’ enkel denkt aan een wit hamburgerbroodje met daartussen een flinke schijf vlees heb je het mis. Ik kom bijvoorbeeld ook een vegetarische Falafel-cheeseburger tegen. En een briochebun met steak tartare ertussen. Of wat denk je van de Oyster Burger; een traditionele burger gecombineerd met gefrituurde oesters op een ietwat zoetig melkbroodje. Yes, dit boek is met recht een ultiem hamburgerboek want variatie vind je genoeg.

Het ultieme hamburgerboek

Het ultieme hamburgerboek

Het ultieme hamburgerboek

Wat ik zo gaaf vind aan dit nieuwe kookboek van Julius Jaspers is dat er niet per se hapklare burgerrecepten worden gegeven. Ze zijn er wel, het hoofdstuk Famous Burgers staat vól met heerlijke burgers (gecreëerd door verschillende chefs), maar waar de nadruk vooral op ligt is op alle basisrecepten. Er wordt namelijk uitvoerig aandacht besteed aan recepten voor de beste buns en voor de beste burgers. Dan hebben we het niet alleen over de ordinaire rundvleesburger maar ook over burgers gemaakt van vis, vegetarische burgers of burgers van gevogelte. Vervolgens wordt er evenzoveel aandacht besteed aan diverse toppings en sauzen. Die Famous Burgers zou je dus ter inspiratie kunnen gebruiken, maar je kunt ook prima een eigen burger from scratch bouwen met de verschillende (basis)recepten.

Dat er zo uitvoerig aandacht wordt besteed aan die basisrecepten komt niet helemaal ten goede aan de navigatie in het boek. De ‘kant-en-klare’ Famous Burgerrecepten voorin het boek staan namelijk bommetje vol verwijzingen. Voor mijn Julius Bar & Grill Burger die je vindt op pagina 67 moest ik bijvoorbeeld ook naar pagina 149 bladeren voor het broodjesrecept, naar pagina 218 voor de Julius Bar & Grill hamburgersaus, naar pagina 197 voor de instructies om de uien te karameliseren en dan óók nog eens naar pagina 164 voor het recept van de burger zelf. Word je al moe? Ik wel een beetje. Enerzijds is het handig dat alle sausrecepten gebundeld staan, evenals de diverse burgerrecepten maar om tijdens het koken met je vette vingers van pagina naar pagina te moeten bladeren en vervolgens weer terug, is toch iets minder gebruiksvriendelijk.

Desalniettemin krijg ik honger van dit boek. En zin in burgers. Ik heb papiertjes geplakt bij ieder recept dat ik graag wil proberen en damn, het zijn heel wat papiertjes geworden. Gezien de hoeveelheid briljante recepten neem ik die ingewikkelde navigatie wel voor lief.

Voor de fervente hamburgerbakker die niet vies is van wat variatie en graag eens iets anders wil dan hamburgers met ui, ketchup en mayonaise is dit boek een absolute aanrader.

Het ultieme hamburgerboek van Julius Jaspers is voor €25,00 onder andere te koop bij Bol.com. Hij is voor €9,99 ook verkrijgbaar als eBook.

De burger van Julius Bar & Grill

De burger van Julius Bar & Grill

Onze keuze is dus uiteindelijk gevallen op dé burger van Julius Bar & Grill. Een niet heel lastige keuze toen we het recept eenmaal lazen. Cheddar, uitgebakken spek, gekarameliseerde ui en dan ook nog eens de beroemde ‘JBG hamburgersaus’, het water liep ons al in de mond. De exacte smaak van de echte burger heb ik niet helemaal kunnen evenaren, Julius gebruikt voor zijn burger namelijk dry aged rundergehakt en dat is voor de normale consument wat lastiger om aan te komen. Gelukkig waren de toppings zó goed van smaak dat we het uiteindelijk niet heel erg vonden dat wij normaal rundergehakt hebben gebruikt.

Zoals je kunt zien op de foto zijn deze burgers bómmetjes. Ik raad je aan er niet meer dan één te eten, tenzij je je de komende uren rollend wilt verplaatsen uiteraard.

Trek voldoende tijd uit voor het maken van deze JBG burger, vooral met het karameliseren van de uien ben je wel even onderweg. MAAR! Het resultaat mag er zéker zijn. Ik durf met zekerheid te zeggen dat dit een van de allerbeste homemade burgers is die we ooit hebben gegeten.

Dé burger van Julius Bar & Grill
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
4stuks stuks
Ingrediënten:
  • De bun:
  • 8 sneetjes wit Casinobrood normale dikte
  • JBG-hamburgersaus:
  • 300 gr mayonaise
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 gr Heinz ketchup
  • 8 kleine zure augurkjes fijngesneden
  • 1/2 rode ui gesnipperd
  • 2 tl Sriracha chilisaus
  • Gekarameliseerde ui:
  • 25 gr ongezouten roomboter
  • 3 zoete uien in plakken
  • 25 ml olijfolie
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • zout
  • Runderburgers:
  • 600 gr rundergehakt dry aged
  • 1 el oestersaus
  • 1 el Heinz ketchup
  • 1 ei losgeklopt
  • peper en zout
  • Toppings (per burger!):
  • 2 el JBG-hamburgersaus
  • 2 el gekarameliseerde ui
  • 2 plakken spek uitgebakken
  • 1 plak Cheddar
Bereidingswijze:
De buns:
  1. Steek met behulp van een koekjessteker grote schijven uit de sneetjes casinobrood. Rooster deze even kort in de oven, broodrooster of een droge koekenpan.
JBG-hamburgersaus:
  1. Roer alle ingrediënten voor de JGB-hamburgersaus door elkaar en zet de saus apart.
Gekarameliseerde ui:
  1. Smelt de boter in een koekenpan en voeg hier de olijfolie aan toe. Laat het warm worden en fruit hierin heel zachtjes de uien.
  2. Voeg het zout toe zodat het vocht uit de uien verdampt. Hoe langer je de tijd neemt voor het aanfruiten van de uien hoe beter.
  3. Voeg na een kwartier de suiker toe. Blijf nu voortdurend roeren tot de uien gaan kleuren, dit duurt zeker een halfuur. De uien zijn goed wanneer ze zoet smaken met een klein bittertje van de karamel.
De runderburgers:
  1. Doe alle ingrediënten voor de burgers in een kom en kneed het geheel goed door. Vorm vier burgers van het gehaktmengsel.
  2. Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak hierin de burgers aan weerszijden bruin. De burgers zijn goed wanneer ze een kerntemperatuur van 52°C hebben. Leg zodra je de burgers hebt omgedraaid de Cheddar op het vlees zodat deze kan smelten.
Het bouwen van de burgers:
  1. Leg vier runderburgers met de gesmolten Cheddar op vier plakjes getoast casinobrood. Leg hier de uitgebakken plakken spek bovenop en verdeel de gekarameliseerde uien over het spek. Top af met de JBG-hamburgersaus en leg de overige plakjes casinobrood op de burgers.
  2. Serveer de burgers direct.

*Van de hamburgersaus houd je wel wat over. Bewaar deze afgedekt in de koelkast, dan blijft 'ie zeker een paar dagen goed!

3 reacties

  1. Esmee

    Hij ziet er heerlijk uit, maar ik mis wel een beetje de hamburgerbroodjes! Kan me alleen wel heel goed voorstellen dat ‘ie dan echt ONWIJS machtig wordt, haha.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.