Een boek dat volledig draait om pindakaas, daar kan ik alleen maar gelukkig van worden. Toen er een exemplaar van Pindakaas op mijn deurmat viel deed ik dan ook stiekem een sprongetje en wist ik niet hoe snel ik dit nieuwe kookboek moest doorbladeren. Vrijwel direct daaropvolgend ontstond er keuzestress, hoe moest ik in vrédesnaam een keuze maken tussen alle lekkere recepten in dit boek? Ik noem maar even lavacakejes, icecreamsandwiches, bacon-chocokoekjes… Uiteindelijk koos ik voor pindakaasbabka met chocolade. Daarvan ga ik vandaag het recept met jullie delen en uiteraard geef ik in deze nieuwe cook the books ook een kleine sneak peek uit Pindakaas.

Pindakaas kookboek

Iedereen kent pindakaas natuurlijk als broodbeleg maar dat je het voor veel meer doeleinden kunt gebruiken hebben we jullie ook op OMF al eens laten zien. Saskia Lelieveld en Marije Sietsma doen er nog een schepje bovenop. Pindakaas staat tjokvol zoete én hartige recepten, uiteraard allemaal met pindakaas als ingrediënt. Of je nou op zoek bent naar een recept om zelf pindakaas te maken, tipje: mik er eens wat speculaas door – oef, lekkere ontbijtjes, een zoete lekkernij of een gerecht voor het diner, je vindt het allemaal in dit boek. En dat vind ik direct ook zo leuk! Hoewel iedere Hollander bekend is met het fenomeen ‘satésaus’, komt het lang niet bij iedereen op om een flinke lepel pindakaas als smaakmaker aan een gerecht toe te voegen.

Eén blik op de inhoudsopgave doet mij als pindakaasliefhebber watertanden. Vijf hoofdstukken: ontbijt, koek enzo, taart & plaatwerk, hartig en toetjes zijn voor mij al voldoende om als een bezetene door het boek te bladeren, maar die recépten. Ik noemde net al lavacakejes, icecreamsandwiches en bacon-chocoladekoekjes maar wat denk je van pindakarameltaart met Oreobodem, plakkerige spareribs, kokosijsjes of gemarmerde brownies? Heeft er iemand een teiltje voor de kwijl?

Pindakaas kookboek

Grafisch vormgever Vivian werd ook gelukkig bij het zien van dit kookboek, het heeft namelijk zo’n eigen stijl! Het is rauw, stoer en de foodfoto’s zijn om je vingers bij af te likken. Daarnaast zijn de recepten ook erg tof vormgegeven. De recepten zijn gedrukt op kleinere, haast karton-achtige pagina’s waardoor ze goed opvallen, zonder afbreuk te doen aan de foto’s. Sterker nog, door de recepten op deze manier in het boek op te nemen leggen ze júist de focus op de foto’s. Een hele goede zet want die foto’s zorgen ervoor dat je direct de keuken in wilt.

Pindakaas kookboek

Is er dan geen enkel minpuntje te bedenken? Jawel, het boek had van mij veel dikker mogen zijn.

Pindakaas is voor € 18,95 onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

Pindakaasbabka

Zoals je aan de titel van dit stuk al had kunnen zien ben ik aan de slag gegaan met de pindakaasbabka uit het boek. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik geen flauw idee had wat ‘babka’ was maar een beetje zoekwerk wees uit dat het een zoete cake is op basis van gist. Zelf vind ik het een combinatie van cake en brioche, luchtig en heel smaakvol. De foto in het kookboek was hetgeen dat mij overhaalde, hoe lekker is zo’n pindakaas-chocoladeswirl?! Je wilt toch direct je tanden zetten in zo’n plak?

Traditioneel wordt babka niet gevuld maar voorzien van glazuur. Deze pindakaasbabka met chocolade is dus wel een beetje anders maar wat mij betreft is dit een hele goede zet geweest.

Voor het maken van de pindakaasbabka dien je wel wat tijd uit te trekken, dit heb je namelijk niet in een uurtje gedaan. Zo heeft het deeg en paar uur nodig om te rijzen en moet de uiteindelijke babka ook nog eens 30 minuten de oven in. Daarnaast heb je voor het vlechten wellicht wat geduld (en schoonmaakmiddelen naderhand!) nodig maar het resultaat mag er zéker zijn.

Eet de babka als ontbijt maar ik gok dat niemand het je kwalijk neemt als je een plakje bij de koffie serveert.

Pindakaas babka met chocolade

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Pindakaasbabka met chocolade
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
8 - 10 plakken plakken
Ingrediënten:
  • Voor het deeg:
  • 260 gr bloem
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 tl instant gist
  • 60 ml water
  • 2 kleine eieren
  • snufje zout
  • 75 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • Voor de chocoladevulling:
  • 30 gr pure chocolade in stukjes
  • 30 gr ongezouten roomboter
  • 10 gr poedersuiker
  • 10 gr cacaopoeder
  • Voor de pindakaasvulling:
  • 50 gr pindakaas
  • 1 el roomboter gesmolten
  • 1 el poedersuiker
  • Voor de siroop:
  • 40 ml water
  • 3 el kristalsuiker
Bereidingswijze:
  1. Meng de bloem, suiker en het gist met elkaar. Voeg het water en één ei toe en meng dit goed. Voeg vervolgens het tweede ei toe.
  2. Zet de mixer op een lage stand en voeg het zout en de roomboter toe. Doe dit rustig, met ongeveer één eetlepel per keer. Zorg ervoor dat de boter goed wordt opgenomen en laat het deeg vervolgens 10 minuten draaien tot het los begint te komen van de kom.
  3. Doe het deeg in een lichtjes ingevette kom en dek af met plasticfolie. Laat het deeg 2 uur op kamertemperatuur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  4. Smelt voor de chocoladevulling de chocolade met de roomboter. Doe de poedersuiker en cacao erbij en roer dit tot een mooi geheel. Roer in een andere kom de pindakaas, roomboter en poedersuiker tot een egaal mengsel.
  5. Rol het deeg zodra dit goed is gerezen uit tot een rechthoek van ongeveer 40 x 30cm. Bestrijk de helft van het deeg met het chocolademengsel en de andere helft met de pindakaas. Zorg ervoor dat je langs de randen ongeveer 1 cm ruimte overhoudt.
  6. Rol het deeg voorzichtig over de breedte op en snijd het in de lengte doormidden. Let op: je aanrecht wordt hier goed smerig van!
  7. Leg de doorgesneden helften met de open bovenkant naast elkaar. Druk de uiteinden van de twee helften tegen elkaar en 'vlecht' de twee stroken in elkaar. Probeer de open kant steeds boven te houden.
  8. Vet een cakeblik van 30cm in en leg hier het gevlochten brood in. Dek het blik af en laat het deeg 1 1/2u op kamertemperatuur rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C.
  9. Zet het bakblik in de oven en bak de babka in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.
  10. Maak tijdens het bakken de siroop door de suiker in het water te laten smelten. Schenk de siroop over de babka zodra deze uit de oven komt. Gebruik alle siroop, dit komt de smaak alleen maar ten goede!
  11. Haal de babka uit het cakeblik en laat 'm volledig afkoelen op een taartrooster.

5 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.