Zoek op ‘Eenpanspasta‘ op OMF en je komt aardig wat lekkere gerechten tegen. Ik ben dól op pastagerechten die in één pan te bereiden zijn. De smaak van deze gerechten is zoveel intenser dan gekookte pasta die je vervolgens door de saus schept. Door het complete gerecht in één pan te bereiden krijgen alle smaken de kans om in te trekken en bovendien bespaart het je een hoop afwas. Wij hebben geen vaatwasser (I kid you not) dus hoe minder afwas hoe beter. Tot op heden had ik echter nog nooit Eenpanscourghetti gemaakt en dat terwijl courgette zo’n goede vervanger kan zijn voor pasta. Dat werd dus de hoogste tijd. Ik werd geïnspireerd door een foto die ik voorbij zag komen op Pinterest en ging aan de slag met wat restjes uit de koelkast en mijn eigen favoriete ingrediënten. Het resultaat? JUMM!

Eenpanscourghetti met champignons

Maandenlang heb ik gezweerd bij een juliennesnijder. Logisch ook, ik heb aardig wat winkels af moeten struinen om dat ding te vinden. Echter moet ik toch toegeven dat een spiralizer een onmisbaar apparaat is geworden hier in huis. We eten best vaak courghetti maar het fijne van zo’n apparaat is dat je groenten op meerdere manieren kunt schaven. Zo heb ik voor dit gerecht een keer gekozen voor wat dikkere slierten, vergelijkbaar met pappardelle. Een goede beslissing want het gerecht krijgt er net iets meer bite van. Het grote voordeel van een spiralizer is bovendien ook dat je veel meer van het product gebruikt. Waar ik met een juliennesnijder op een gegeven moment niet verder kon schaven omdat ik a. de courgette niet meer vast kon houden en b. het ‘vlees’ binnenin te zacht werd, houd ik met een spiralizer maar een heel klein strookje courgette over.

Er zijn verschillende spiralizers verkrijgbaar op de markt. Van goedkope die je in je hand vasthoudt tot de iets duurdere waarbij je aan een hendeltje draait. Mijn tip: spendeer iets meer geld en kies voor een spiralizer waarmee je de optie hebt om verschillende diktes te snijden. Zelf heb ik deze waar ik echt tevreden over ben. En mocht je nou niet zo vaak courghetti eten, je kunt zo’n apparaat natuurlijk ook gebruiken om salades iets meer op te fleuren of om curly fries te maken!

Eenpanscourghetti met champignons

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Eenpanscourghetti met champignons
Recept printen
Stemmen: 3
Score: 2
Jij:
Stem op dit recept!
2personen personen
Ingrediënten:
  • 2 hele courgettes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • snuf chilipoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 200 gram rundergehakt
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 4 eetlepels ricotta
  • 100 gram geraspte mozzarella
  • verse basilicum
  • peper en zout
Bereidingswijze:
  1. Schaaf de courgettes in dunne plakken. Dep ze droog met een vel keukenrol. Hak de knoflook en de ui fijn en snijd de champignons in plakjes.
  2. Verhit een beetje olie in een diepe (hapjes)pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan tot het goed begint te geuren. Voeg de tomatenpuree, chilipoeder en gedroogde oregano toe en bak dit twee minuten mee.
  3. Doe vervolgens het gehakt in de pan en bak dit rul. Voeg daarna de champignons toe en bak deze mee tot de champignons zacht worden.
  4. Schenk de tomatenblokjes in de pan en breng het gerecht op smaak met peper en zout. Breng de saus aan de kook en laat de tomatensaus 15 minuten zachtjes doorkoken.
  5. Leg vervolgens de courgetteslierten in de tomatensaus en warm deze vijf minuten mee.
  6. Schep de ricotta in de pan en roer dit door het gerecht zodat het wat romiger wordt.
  7. Strooi de mozzarella en verse basilicum over het gerecht en serveer de Eenpanscourghetti direct.

*Ik heb ervoor gekozen om de courghetti deze keer wat grover te houden, dus in dikkere plakken te schaven. Met een spiralizer kan dit dus heel goed maar deze keer kun je ook heel eenvoudig de kaasschaaf gebruiken!

*Al vaker gezegd maar hierbij nogmaals: geraspte mozzarella is verkrijgbaar als 'kaas voor pizza' of 'pizzakaas' in het kaasschap. #lifehack

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Nicole

    Het ziet er heerlijk uit! Ik maak ook steeds vaker courghetti, alleen wordt het vaak wat waterig omdat er zoveel vocht uit de courgette komt. Heb je hier nog tips voor?

    Beantwoorden
  2. Marleen

    Ik heb nog nooit courghetti gemaakt of gegeten, omdat ik geen spiralizer heb. Maar nu ik weet dat het ook met de kaasschaaf kan en je er een eenpansgerecht van kan maken, ga ik het zeker eens proberen!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.