Vandaag op OMF een Fastfood Friday in Hollandse stijl, ik ga namelijk aan de slag met een klassieker voor de lunch: broodje bal! Ik was dus vroeger zo’n verwend meisje dat wel eens brood met een gehaktbal van de avond ervoor mee naar school kreeg. Mijn moeder bakte steevast altijd meer gehaktballen dan we op konden bij het avondeten en de volgende dag kregen mijn vader en ik de leftovers mee naar school. Voor papa een likje mosterd erop, ik nam het zo mee. Gru-we-lijk lekker. Toen ik op mijn zestiende iets met Tim kreeg ruilden we heel vaak van lunch. Ik kreeg regelmatig gehakt of gebakken ei mee naar school terwijl ik stiekem meer zin had in boterhammen met van die broodsalades. Kipkerrie of kipsaté bijvoorbeeld. Laat dat nou net hetgeen zijn dat Tim altijd mee kreeg naar school en waar hij nooit zin in had. Win win!

Hoewel een broodje bal niet per se te scharen valt onder een mega vette hap, kroket en friet vind ik veel meer #fastfoodfriday materiaal, vind ik zo’n broodje bal toch ultieme verwennerij. Het is een stapje meer dan gewoon een boterham met kaas en mijn klasgenoten vonden het vroeger altijd vet decadent als ik dit mee naar school kreeg van mama terwijl zij zo’n voorverpakt broodje bal moesten kopen bij de counter als ze er zin in hadden. Vandaar dat ik het recept toch een plekje heb gegeven op de vrijdag hier op OMF. Wel met zelfgemaakte gehaktballen natuurlijk én zelfgemaakte – super makkelijke pindasaus.

Broodje bal met pindasaus

Broodje bal met pindasaus

Fastfood Friday: Broodje bal met pindasaus
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
6stuks stuks
Ingrediënten:
  • Voor de gehaktballen:
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 ui - gesnipperd
  • 1 ei
  • 50 gr paneermeel
  • 1 el mosterd
  • peper en zout
  • Voor de pindasaus:
  • 150 gr pindakaas - zonder toevoegingen
  • 2 el sojasaus
  • 1 teentje knoflook - geraspt
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 tl sesamolie
  • 75 ml kokend water - of meer/minder
  • En verder:
  • 6 witte bolletjes
  • gefrituurde uitjes
Bereidingswijze:
  1. Begin met het maken van de gehaktballen. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom en kneed dit goed door. Vorm 6 gehaktballen van de mix.
  2. Verhit een klontje boter in een koeken-/braadpan en bak hierin de gehaktballen eerst rondom bruin. Doe vervolgens de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de gehaktballen 25-30 minuten sudderen tot ze gaar zijn.
  3. Maak ondertussen de pindasaus door alle ingrediënten bij elkaar in een kom te doen en hier het kokende water bij te schenken. Gebruik zoveel water als je wilt: des te meer water des te dunner de pindasaus wordt.
  4. Snijd de witte bolletjes open en snijd de gehaktballen in plakken. Verdeel de gehaktballen over de broodjes.
  5. Schep een flinke lepel van de pindasaus over het vlees en maak af met gefrituurde uitjes.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Bianca

    Het broodje bal met pindasaus kan ik niet meer terugvinden op jouw youtubekanaal. Vanochtend stond het er nog wel op. Ik hoop niet dat je dit hebt weggehaald om die irritante betweter.

    Beantwoorden
    • Dorien

      Ik kan hem niet meer vinden, was helaas te laat om te kijken…
      Hopelijk komt het filmpje nog weer terug, want ik vind Sabines (kook)filmpjes juist super fijn om te kijken…

      Beantwoorden
    • Loes

      :( Had het filmpje bewaard voor de maandag. Balen!
      Vind de filmpjes leuk om te zien en mijn gehaktballen mislukken vaak dus had graag de truc afgekeken.

      Beantwoorden
  2. Anna

    Wat jammer dat het filmpje Broodje Bal per ongeluk of niet, is verwijderd!! Hopelijk is dit een vergissing?! Vind die Fastfood Friday namelijk filmjes erg leuk. Succes ermee, bye!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.