Dit recept is zo ongelofelijk vaak aangevraagd in videovorm en iedere keer kwam het er maar niet van om het te maken. Ik vond echter dat de eerste Fastfood Friday van het nieuwe jaar wel direct een goede moest zijn en toen zag ik dit gerecht in mijn brainstorm-lijstje staan: Zeeuwse bolussen! Wie kent Zeeuwse bolussen nou niet. Zachte, mega plakkerige broodjes met de smaak van suiker en kaneel – zálig. Het is even een karweitje om deze broodjes te maken maar zoals ze zeggen: dan heb je wel wat. Zeeuwse bolussen maken is echt niet ingewikkeld, je moet gewoon even goed de timings uit het recept in de gaten houden. Zorg er wel voor dat je een emmer met een sopje klaar hebt staan want het aanrecht wordt me toch een partijtje smerig tijdens het maken van deze bolussen. Oef. Maar geloof mij: dat is het allemaal waard hoor.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Zeeuwse bolussen

Zeeuwse bolussen
Recept printen
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
10stuks stuks
Ingrediënten:
  • 400 gr patent bloem
  • 250 ml lauwwarme melk
  • 50 gr zachte boter
  • 1 ei
  • 50 gr kristalsuiker
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 zakje instant gist - 7 gr
  • mespuntje zout
  • 400 gr donkerbruine basterdsuiker
Bereidingswijze:
  1. Doe de bloem, melk, boter, ei, kristalsuiker, 1 tl kaneelpoeder, het gist en het zout in de kom van een keukenmachine. Kneed het geheel met behulp van deeghaken in 8 minuten op lage stand tot een plakkerig deeg. Met de handen kneden kan in principe ook maar dan ben je a. een stuk langer bezig en b. het is echt een heel plakkerig deeg dus makkelijk zal het niet gaan.
  2. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg 15 minuten rusten.
  3. Schep 1 tl kaneelpoeder door de bruine basterdsuiker en strooi dit over het aanrecht.
  4. Haal het brooddeeg uit de kom en kneed dit door de kaneelsuiker.
  5. Snijd het deeg in 10 stukken en vorm kleine worstjes van het deeg door het deeg door de kaneelsuiker te rollen.
  6. Leg de broodworstjes in de overige kaneelsuiker, dek af met een theedoek en laat het nogmaals 10 minuten rusten.
  7. Rol na 10 minuten alle stukken deeg uit tot lange stroken van 1 cm dik. Zorg ervoor dat je tijdens het rollen al het overige kaneelsuiker meeneemt.
  8. Pak het uiteinde van een deegstrook vast tussen duim en wijsvinger en rol de strook om je duim op. Stop het uiteinde ergens tussen het opgerolde broodje.
  9. Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de bolussen 1 uur rijzen.
  10. Verwarm de oven voor op 250°C. Bak de bolussen in het midden van de oven in 6 minuten gaar.
  11. Draai de bolussen met behulp van een keukentang om zodra ze de oven uit komen en laat ze volledig afkoelen.
  12. Bewaar de Zeeuwse bolussen luchtdicht buiten de koelkast.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

9 reacties

  1. Stef van Pompoensoep.com

    Wie kent Zeeuwse bolussen nou niet vraag je?
    Euhm… ik (alhoewel… nu wel :-) )

    Sinds iedereen het wel schijnt te kennen: waar (wanneer, hoe…) komt dit gebakje vandaan?

    Warme groet,

    Stef (Uit Maleisie, misschien daarom niet echt bekend met dit gebakje)

    Beantwoorden
  2. Lottie

    Ik heb ze net gemaakt maar zijn helemaal mislukt. Ze zijn helemaal uitgelopen :( Wat kan er mis zijn gegaan? Te lang gerezen?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Bedoel je uitgelopen of groter geworden? Ze worden in de oven wel wat groter namelijk maar dat is ook de bedoeling. Daarom maak je tijdens het kneden ook redelijk kleine broodjes.

      Beantwoorden
    • Iris

      Bij mij is helaas presies het zelfde gebeurd. Het enige wat ik aan het recept heb veranderd is dat ik lichtbruine basterd suiker heb gebruikt inplaats van donker bruinen. ( donkerbruin was onverwachts op) Maar ik heb nu ook 1 grote bolus op mijn bakplaat die ooit is gestart als 3 kleintjes. ( helemaal uitgelopen caramel soep) Geen idee wat er is misgegaan :(

      Beantwoorden
  3. Anouk

    Ik heb de bolus geprobeerd te maken,maar het deeg bleef ontzettend plakkerig ( bij jou op het filmpje was het goed bewerkbaar). Nu maar hoopjes gemaakt aangezien ik geen strengen kreeg…
    Wat heb ik fout gedaan? Had ik er meer bloem bij moeten doen?

    Beantwoorden
  4. Iris

    Bij mij is helaas presies het zelfde gebeurd. Het enige wat ik aan het recept heb veranderd is dat ik lichtbruine basterd suiker heb gebruikt inplaats van donker bruinen. ( donkerbruin was onverwachts op) Maar ik heb nu ook 1 grote bolus op mijn bakplaat die ooit is gestart als 3 kleintjes. ( helemaal uitgelopen caramel soep) Geen idee wat er is misgegaan :(

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.