Giant Cinnamonroll met appel

Ieder jaar wanneer Pasen weer voor de deur staat probeer ik een broodrecept te delen. Lekker brood en Pasen gaan voor mij namelijk hand in hand. Twee jaar geleden deelde ik een waanzinnig gevlochten Nutellabrood, vorig jaar lekker pittige Hot Cross Buns en vandaag is het de beurt aan een Giant Cinnamonroll met appel. Liefhebbers van kaneelbroodjes moeten dit écht een keer geprobeerd hebben. Deze cinnamonroll smaakt namelijk als een gebakje en is dankzij de broodachtige textuur tóch geschikt om op tafel te zetten tijdens het paasontbijt. Nadeel van brood is dat ’t op de dag zelf altijd het lekkerst smaakt maar ik moet zeggen dat ik deze cinnamonroll met appel zelfs na een nachtje in de koelkast nog héél erg lekker vond. Wat mij betreft kun je de cinnamonroll dus prima de avond van te voren maken. Dat scheelt je op de ochtend van het paasontbijt weer een paar uur in de keuken staan, ideaal toch? Ik weet zeker dat je iedereen aan tafel imponeert met dit kaneelbrood en ik kan me bijna niet voorstellen dat er iemand is die dit brood niet lekker vindt. Gauw maken dus!


Klik hier als je de video niet kunt zien

Giant cinnamonroll met appel

Giant cinnamonroll met appel

No ratings yet

Giant Cinnamonroll met appel

Porties1 brood (30cm doorsnede)

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 45 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 1 zakje instant gist 7 gr
  • 400 gr bloem
  • 3 el kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 180 ml lauwwarm water

Vulling/toppings:

  • 3 el zonnebloemolie
  • 50 gr kristalsuiker + 1 el voor de appels
  • 1 tl kaneel + 1 tl voor de appels
  • 2 kleine Elstar appels geschild, in kleine blokjes

Roomkaasglazuur:

  • 50 gr naturel roomkaas
  • 50 gr poedersuiker
  • 1/2 el water

Instructies

  • Doe de boter samen met het ei en de gist in een kom en klop dit even goed door. Voeg de overige ingrediënten voor het brooddeeg toe en kneed het geheel met een deeghaak tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg, leg deze in een ingevette kom en dek de kom af met plasticfolie. Laat het brooddeeg een uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Kneed na een uur het deeg weer even door. Rol het vervolgens uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 1/2 cm dikte.
  • Smeer de bovenkant van de plak deeg in met zonnebloemolie en strooi de suiker en het kaneel hier overheen. Snijd het deeg met behulp van een pizzasnijder in stroken van ongeveer 1 - 1,5 cm dikte.
  • Leg de stroken kaneeldeeg op hun kant in een cirkel om elkaar heen in een ingevette, ronde bakvorm. Zorg ervoor dat je de deegstroken luchtig om elkaar heen drapeert.
  • Dek de bakvorm af met een theedoek en laat het brood nogmaals een uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Schep het kristalsuiker en de kaneel door de appelblokjes en verdeel de appel over het gerezen kaneelbrood in de bakvorm. Bak de giant cinnamonroll vervolgens in het midden van de oven in 20 - 30 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood iets afkoelen op het aanrecht.
  • Maak ondertussen het roomkaasglazuur door alle ingrediënten op te kloppen tot een klontvrij glazuur. Schenk het glazuur over de nog warme cinnamonroll en laat het vervolges iets opstijven.
  • Serveer de giant cinnamonroll met appel direct of bewaar hem afgedekt in de koelkast voor de volgende dag.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Giant cinnamonroll met appel

Join the Conversation

  1. Oh my! Dit ziet er echt geweldig uit, hoe komen jullie toch op al die heerlijke ideeën?

    1. Sabine Author says:

      We hebben meer ideeën dan dagen in het jaar haha, onze notitieboekjes staan nog helemaal vol met to-make/to-bake recepten.

  2. Margot says:

    Dat ziet er indrukwekkend en lekker uit!

  3. Suzanne says:

    Je zou er nog geroosterde amandelsnippers overheen kunnen strooien, lijkt me ook erg lekker

  4. Maaike says:

    Kun je het deeg ook al de dag van te voren maken en dat je het ’s ochtends dan afbakt?

    1. Sabine Author says:

      Ja, moet kunnen. Bewaar het deeg dan goed afgedekt in de koelkast.

  5. Esmee says:

    Oh man, jullie blog is zo slecht voor me… Weer een recept die ik uit MOET proberen! Ik ga wachten op de appeltjes uit de tuin, dat wordt waarschijnlijk extra lekker! :-)

    1. Sabine Author says:

      Hahahaha #sorrynotsorry. En zéker doen met appeltjes uit de tuin, jum!

  6. Willeke says:

    Deze gaan we vanmiddag maken, zin in !!!!

  7. Sandra says:

    Ik heb um vandaag gemaakt *jubelt* he-mels!! Het was op zich niet veel werk, de tijd van het rijzen was op zich wel een uitdaging (als ik bak wil ik snel resultaat zien ).

  8. Hoi! Klopt het dat er maar één theelepel in gaat? (Naast de tl voor de appels) Is dat niet heel weinig voor zo’n grote cinnamon-roll? Ik ben een beetje in de war en twijfel nu :)

    1. Sabine Author says:

      Heb je het over de kaneel? 1tl voor de kaneelsuiker is meer dan voldoende. 1 theelepel kaneelpoeder is best veel ;)

  9. Sabrien says:

    Hoi,
    Zou ik dit kaneel brood ook met spelt/volkoren bloem kunnen maken? Of een 50/50 mix volkoren en witte bloem bijvoorbeeld?

    Thanks alvast

    1. Sabine Author says:

      Ja hoor! Ik zou dan een mixje van 50/50 doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close