Ieder jaar wanneer Pasen weer voor de deur staat probeer ik een broodrecept te delen. Lekker brood en Pasen gaan voor mij namelijk hand in hand. Twee jaar geleden deelde ik een waanzinnig gevlochten Nutellabrood, vorig jaar lekker pittige Hot Cross Buns en vandaag is het de beurt aan een Giant Cinnamonroll met appel. Liefhebbers van kaneelbroodjes moeten dit écht een keer geprobeerd hebben. Deze cinnamonroll smaakt namelijk als een gebakje en is dankzij de broodachtige textuur tóch geschikt om op tafel te zetten tijdens het paasontbijt. Nadeel van brood is dat ’t op de dag zelf altijd het lekkerst smaakt maar ik moet zeggen dat ik deze cinnamonroll met appel zelfs na een nachtje in de koelkast nog héél erg lekker vond. Wat mij betreft kun je de cinnamonroll dus prima de avond van te voren maken. Dat scheelt je op de ochtend van het paasontbijt weer een paar uur in de keuken staan, ideaal toch? Ik weet zeker dat je iedereen aan tafel imponeert met dit kaneelbrood en ik kan me bijna niet voorstellen dat er iemand is die dit brood niet lekker vindt. Gauw maken dus!


Klik hier als je de video niet kunt zien

Giant cinnamonroll met appel

Giant cinnamonroll met appel

Giant Cinnamonroll met appel
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
1brood (30cm doorsnede) brood (30cm doorsnede)
Ingrediënten:
  • Voor het deeg:
  • 45 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 1 zakje instant gist 7 gr
  • 400 gr bloem
  • 3 el kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 180 ml lauwwarm water
  • Vulling/toppings:
  • 3 el zonnebloemolie
  • 50 gr kristalsuiker + 1 el voor de appels
  • 1 tl kaneel + 1 tl voor de appels
  • 2 kleine Elstar appels geschild, in kleine blokjes
  • Roomkaasglazuur:
  • 50 gr naturel roomkaas
  • 50 gr poedersuiker
  • 1/2 el water
Bereidingswijze:
  1. Doe de boter samen met het ei en de gist in een kom en klop dit even goed door. Voeg de overige ingrediënten voor het brooddeeg toe en kneed het geheel met een deeghaak tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg, leg deze in een ingevette kom en dek de kom af met plasticfolie. Laat het brooddeeg een uur op kamertemperatuur rijzen.
  2. Kneed na een uur het deeg weer even door. Rol het vervolgens uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 1/2 cm dikte.
  3. Smeer de bovenkant van de plak deeg in met zonnebloemolie en strooi de suiker en het kaneel hier overheen. Snijd het deeg met behulp van een pizzasnijder in stroken van ongeveer 1 - 1,5 cm dikte.
  4. Leg de stroken kaneeldeeg op hun kant in een cirkel om elkaar heen in een ingevette, ronde bakvorm. Zorg ervoor dat je de deegstroken luchtig om elkaar heen drapeert.
  5. Dek de bakvorm af met een theedoek en laat het brood nogmaals een uur op kamertemperatuur rijzen.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  7. Schep het kristalsuiker en de kaneel door de appelblokjes en verdeel de appel over het gerezen kaneelbrood in de bakvorm. Bak de giant cinnamonroll vervolgens in het midden van de oven in 20 - 30 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood iets afkoelen op het aanrecht.
  8. Maak ondertussen het roomkaasglazuur door alle ingrediënten op te kloppen tot een klontvrij glazuur. Schenk het glazuur over de nog warme cinnamonroll en laat het vervolges iets opstijven.
  9. Serveer de giant cinnamonroll met appel direct of bewaar hem afgedekt in de koelkast voor de volgende dag.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Esmee

    Oh man, jullie blog is zo slecht voor me… Weer een recept die ik uit MOET proberen! Ik ga wachten op de appeltjes uit de tuin, dat wordt waarschijnlijk extra lekker! :-)

    Beantwoorden
  2. Sandra

    Ik heb um vandaag gemaakt *jubelt* he-mels!! Het was op zich niet veel werk, de tijd van het rijzen was op zich wel een uitdaging (als ik bak wil ik snel resultaat zien ).

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.