Eigenlijk weet ik niet eens waar ik moet beginnen met vertellen over deze cronuts, zó enthousiast ben ik over dit recept. Vivian en ik maakten voor het eerst kennis met de enige echte cronuts bij Dominique Ansel in New York. Fantástisch vonden we het allebei: krokant croissantdeeg in donutvorm, gevuld met de allerlekkerste room en extra zoet dankzij het glazuur. Ik ben normaal niet zo van donuts maar gemaakt van croissantdeeg zijn ze de bom. Sindsdien stonden ze op mijn lijstje om zelf te maken en deze decembermaand moest het er maar eens van komen. Omdat het een feestmaand is wilde ik de cronuts extra feestelijk maken en daarom besloot ik ze te pairen met een van de populairste drankjes van dit moment: Gin & Tonic. Gin & Tonic Cronuts werden geboren en zeg nou zelf, zien ze er niet fantástisch uit? Ik kan je vast verklappen: ze smaken net zo goed als ze eruit zien.

Rutte Sloe Gin

Gin & Tonic Cronuts klinken wellicht een beetje cryptisch en vaag, want om welke Gin & Tonic gaat het dan precies, ook daarin kun je namelijk honderden combinaties bedenken. Voor deze cronuts maakte ik gebruik van de Sloe gin van Rutte. Rutte Sloe Gin is een Nederlandse, fruitige gin gedistilleerd in Dordrecht. De basis van deze gin bestaat uit sleedoornbessen, handgeplukt in de Biesbosch. In tegenstelling tot vele andere gins is Rutte Sloe Gin heel fruitig. Een beetje kersig, hier en daar wat amandel, zoet én zuur. Ik besloot de gin te gebruiken in de banketbakkersroom en het frisse en fruitige naar boven te halen in de cronuts door wat citroenrasp toe te voegen aan de suiker.

De oorsprong van Rutte

Rutte is een authentiek en uniek Nederlands drankmerk. In 1872 distilleerde Simon Rutte zijn eerste jeneverbessendranken met dezelfde ingrediënten die nu nog gebruikt worden voor de Rutte gins en jenevers. Inmiddels regeert de achtste generatie van de familie Rutte en wordt er nog steeds gebruik gemaakt van handgeschreven receptenboeken, hoe tof. Kenmerkend voor de gins en jenevers van Rutte zijn de natuurlijke ingrediënten en smaken uit fruit, verse kruiden, specerijen en noten. Geen toevoegingen van kunstmatige smaak- of kleurstoffen, hoge kwaliteit dranken dus met een onderscheidend karakter.

Juist dat onderscheidende karakter en de grote verscheidenheid aan smaken gins en jenevers zorgen ervoor dat de dranken van Rutte zo leuk te pairen zijn met food. We kennen inmiddels allemaal wel de gin-infused zalm of in gin ingelegde haring. Hopelijk inspireer ik jou nu op mijn beurt door Rutte Sloe gin te gebruiken in banketbakkersroom! Je zult er geen spijt van krijgen!

Gin & Tonic Cronuts

Gin & Tonic Cronuts

Rutte Sloe Gin

In samenwerking met Rutte

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gin & Tonic Cronuts

Gin & Tonic Cronuts
Recept printen
Stemmen: 2
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
3stuks stuks
Ingrediënten:
  • Voor de cronuts:
  • 1 blik croissantdeeg
  • 4 el kristalsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • Voor de banketbakkersroom:
  • 350 ml volle melk
  • 3 eidooiers
  • 35 gr bloem
  • 65 gr kristalsuiker
  • 1 vanillepeul
  • 1 el Rutte Sloe gin
  • Voor het glazuur:
  • 1 el tonic
  • 150 gr poedersuiker
Bereidingswijze:
  1. Begin met het maken van de banketbakkersroom. Schraap hiervoor het merg uit het vanillestokje en doe het merg samen met het stokje en de melk in een steelpannetje. Verwarm dit op het fornuis.
  2. Klop ondertussen de eidooiers samen met de suiker en de gin op. Voeg ook de bloem toe en klop deze mee tot de bloem is opgenomen.
  3. Haal het vanillestokje uit de warme melk en schenk al kloppend de melk bij de eidooiers in de kom. Schenk vervolgens het geheel weer terug in de pan en breng de room al roerend aan de kook.
  4. Laat de banketbakkersroom al roerend op laag vuur in een paar minuten indikken tot het lijkt op dikke vla/licht vloeibare pudding.
  5. Schenk de banketbakkersroom in een schaal of bak, dek af met plasticfolie en laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen en opstijven in de koelkast.
  6. Maak ondertussen de cronuts. Rol het croissantdeeg helemaal uit. Druk steeds twee plakjes croissantdeeg, dit zijn dus twee driehoekjes, tegen elkaar zodat de snijrand verdwijnt. Je krijgt dan drie rechthoekige plakken croissantdeeg.
  7. Vouw de rechterkant van het deeg tot 2/3 naar binnen en vouw de linkerhelft hier overheen. Vouw het hele pakketje deeg dan een keer dubbel en rol het uit tot de plak deeg groot genoeg is om er met een koekjessteker een cirkel uit te steken van ong. 8 cm doorsnede. Gebruik een kleinere koekjessteker om een gat uit het midden van de cirkels te steken.
  8. Verhit olie in een (frituur)pan naar 170°C. Frituur de cronuts in 5-6 minuten aan weerszijden goudbruin.
  9. Roer de suiker en citroenrasp door elkaar en wentel hier de cronuts door zodra ze uit de olie komen. Laat de cronuts helemaal afkoelen.
  10. Snijd de cronuts na het afkoelen doormidden. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit de room op de onderste helft van de cronuts. Dek af met de bovenste helft.
  11. Roer de tonic en poedersuiker tot een glad, wit glazuur en sprenkel dit over de cronuts. Serveer de cronuts direct.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

3 reacties

  1. Charlotte

    Sabine, waarom doe je me dit aan… Als ik al dat lekkers maak wat ik op OMF zie, dan word ik zo moddervet… Maar god wat klinkt dit ongelofelijk lekker! Ga dit recept zeker onthouden voor oud en nieuw!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Je zou het kunnen proberen maar dan wordt de textuur wel echt heel anders (meer als een croissantje). Donuts hoor je namelijk te frituren :)

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.