Glutenvrij? Ja, bij toeval eigenlijk. Want eerlijk gezegd ben ik zelf niet zo bezig met wat glutenvrij is en wat niet. Maar de opbouw van dit taartje bestaat dus volledig uit glutenvrije ingrediënten. De bodem is namelijk gemaakt van amandelen, dadels en honing. En de vulling is gemaakt van cashewnoten die het taartje een cheesecake-achtige structuur geeft. Een basis voor deze categorie taarten die ik wel vaker gebruik en die, ook al mag het etiket ‘glutenvrij’ erop geplakt worden waardoor je misschien een oordeel hebt, écht heel erg lekker is. Ik dacht even dat het taartje zelfs vegan zou zijn maar ik heb er honing in gestopt. Dus helaas, die telde niet. Vervang je deze door bijvoorbeeld agave siroop, dan is het wel vegan!

Met de amandel/dadel-bodem, en de cashewnoten-vulling was ik er nog niet. Deze basis heb ik aangevuld met kokos en limoen om het taartje een frisse twist te geven. Overigens is het tijdens het maken van dit taartje wel belangrijk dat je goed blijft proeven. Ik heb heel nauwkeurig telkens een beetje limoensap toegevoegd omdat ik wilde voorkomen dat de vulling te zuur zou worden. En omdat de ene limoen vaak sappiger en/of groter of kleiner is dan de andere, is het belangrijk dat je zelf goed in de gaten houdt wanneer de smaak voor jou goed is. De verhouding die ik heb aangehouden vind ik perfect, een smeuïge structuur door de cashewnoten en kokosmelk, en een klein beetje fris door het limoensap (en rasp). Met de kokosrasp bovenop is het taartje af!

Let op; de cashewnoten moeten een nacht wellen in water, houd daar rekening mee.


Glutenvrij Kokos Limoentaartje
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
1taartje taartje
Ingrediënten:
  • Bodem
  • 150 gram dadels
  • 125 gram amandelen
  • 3-4 el honing
  • snuf zout
  • 1/2 tl vanille-aroma
  • Vulling
  • 400 gram cashewnoten geweld
  • 2 tl vanille-aroma
  • 100 gram kokosolie gesmolten
  • 150 ml kokosmelk
  • 30 gram kokosrasp + extra voor topping
  • 3 el honing
  • 2 limoenrasp
  • 2,5 limoensap
Bereidingswijze:
Bodem
  1. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een foodprocessor en maal tot een plakkerige bal. Niet plakkerig genoeg? Voeg een beetje honing of water toe.
  2. Stort de bodem op een met bakpapier beklede bakvorm, en druk gelijkmatig plat met de bolle kant van een lepel. Dit gaat makkelijker als je de lepel even nat maakt.
Vulling
  1. Giet de gewelde cashewnoten af en doe ze in de foodprocessor, maal totdat je een gladde massa hebt. Om dit proces wat makkelijker te laten verlopen voeg je de vanille-aroma, kokosolie en kokosmelk alvast toe.
  2. Als het een gladde maar stevige massa is geworden, voeg je de kokosrasp toe. Ook de honing en limoensap en -rasp mogen toegevoegd worden. Als laatste zodat je goed kunt proeven wanneer de smaak voor jou goed is.
  3. Stort nu de vulling op de bodem en verdeel nog wat kokosrasp over het taartje. Laat het geheel in de koelkast opstijven. Een nacht is het beste.

Ik gebruikte een taartvorm met een doorsnede van 18cm.

2 reacties

  1. Ingrid

    Niet alleen glutenvrij maar ook nog lactose vrij. Dat maakt mij blij ga ik zeker proberen! Dank je wel voor dit recept.

    Beantwoorden
  2. Tineke

    Hoera voor dit recept! Glutenvrij en lactosevrijtaartje voor mijn man! Super blij mee! Dank je wel.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.