Jullie kennen allemaal vast de aardappelschotels van Aviko wel toch? Die blauwe zakken die je in de diepvries vindt in tal van variaties. De Zwitserse aardappelschotel is bijvoorbeeld mijn favoriet, maar ze verkopen ook een Griekse variant. Zulke zakken haal ik vrijwel nooit in huis, maar ik vind het wel altijd leuk ter inspiratie. Het brengt mij namelijk ook op ideeën en ik vind het een leuke uitdaging om zelf zulke aardappelschotels te maken. Toen ik laatst een rondje supermarkt deed zag ik de Griekse aardappelschotel liggen en daarmee besloot ik thuis aan de slag te gaan. Deze aardappelschotel maakte ik vegetarisch omdat ik het leuker vind er vlees bij te serveren dan het in de schotel zelf te verwerken. Ook is de aardappelschotel gevuld met lekker veel groenten wat dit maaltje een echt powermeal maakt als je het mij vraagt. Ideaal voor een doordeweekse dag!

Griekse aardappelschotel

Ik kan me overigens voorstellen dat je het snijden van de ingrediënten wat teveel werk vindt voor een doordeweekse dag. Maar toch wil ik het je op het hart drukken om deze homemade aardappelschotel te maken in plaats van te kiezen voor een kant-en-klare zak. Ik heb de ingrediënten van de Griekse aardappelschotel van Aviko namelijk even opgesnord:

Ingrediënten: Aardappelen, groenten in wisselende samenstelling (courgette, rode paprika) 20%, gyrosvlees (varkensvlees, zout, kruiden en specerijen, dextrose, smaakversterker (E621), groenten (ui, knoflook, tomaat), raapzaadolie) 10%, zonnebloemolie, gyroskruiden (zout, tomatenpoeder, kruiden, specerijen, ui, dextrose, gistextract, knoflook, raapzaadolie, aroma, specerij-extract).

Op zich niet heel gek hoor, aardappelen en groenten als eerste twee ingrediënten op de lijst dus dat is een goed teken. Maar smaakversterker, raapzaadolie, tomatenpoeder, dextrose… vast allemaal nodig om het product houdbaar te maken maar dan kies ik toch liever voor onderstaand recept met uitsluitend verse ingrediënten.

Griekse aardappelschotel

Griekse aardappelschotel
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
2-3personen personen
Ingrediënten:
  • 400 gr vastkokende aardappelen in partjes
  • 2 halve paprika's verschillende kleuren, in grove stukken
  • 1/2 courgette in grove stukken
  • 1/2 aubergine in grove stukken
  • 1 rode ui in grove stukken
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 el verse peterselie fijngehakt
  • Feta optioneel
  • peper en zout
Bereidingswijze:
  1. Spoel de aardappelpartjes grondig af onder de koude kraan en dep ze droog met een vel keukenpapier.
  2. Verhit een beetje olie in een grote koekenpan of wok. Doe hier de aardappelpartjes bij en bak deze op hoog vuur zo'n 10 minuten.
  3. Voeg vervolgens de gesneden groenten, het teentje knoflook, de komijnpoeder en de oregano toe. Bak het geheel nu onder af en toe doorscheppen tot de groenten en de aardappel zacht zijn geworden. Breng de Griekse aardappelschotel op smaak met peper en zout.
  4. Garneer het gerecht met fijngehakte verse peterselie en desgewenst met verkruimelde feta.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

3 reacties

  1. MARIJKE

    Toen ik nog student was kocht ik deze aviko zak altijd. Zo ontzettend lekker. Leuk idee om er een verse, eigen versie te maken. Klinkt heerlijk!

    Beantwoorden
  2. Britt

    Oh jum, dit ziet er lekker uit, goed idee om een eigen (verse) versie te maken van een voorverpakte variant!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.