Ik ken maar weinig mensen die niet zijn opgegroeid met Viënetta. Want zeg nou zelf, bij wie stond deze klassieke ijsstam niet op tafel na het kerstdiner? Bij ons thuis regelmatig en dat vond ik helemaal geen straf. Als kind vond ik deze guilty pleasure namelijk al heerlijk en nog steeds kan ik er af en toe zin in hebben. Het leuke aan Viënetta is dat het een ijstaart is die je heel goed zelf kunt namaken, je hebt er namelijk bijna geen ingrediënten voor nodig en dan maak je zelfs het ijs nog helemaal zelf. Een leuk klusje voor aankomende feestdagen en mocht je tijd over hebben dan kun je de ijstaart prima al een paar dagen voor Kerst klaarmaken, ideaal toch? Hoef je het op de dag zelf alleen maar in plakjes te snijden. Zo’n homemade Viënetta serveert toch net even iets leuker dan de klassieker uit kartonnen doos en het fijne aan een zelfgemaakte versie is dat je er ook nog eens naar hartenlust mee kunt variëren. Zeker doen dus!


Klik hier als je de video niet kunt zien

Homemade Viënetta

Homemade Viënetta

Homemade Viënetta

Homemade Viënetta
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
1ijsstam (25 cm) ijsstam (25 cm)
Ingrediënten:
  • 200 gr pure chocolade
  • 500 ml slagroom
  • 1 blik gecondenseerde melk - 400 gr
  • 1 tl vanille extract
  • 1 el cacaopoeder
Bereidingswijze:
  1. Bekleed een cakeblik van 20-25cm volledig met plasticfolie.
  2. Leg een vel bakpapier klaar en smelt de chocolade in een pannetje. Strijk met behulp van een spatel dunne banen (stuk of 6) van de gesmolten chocolade op het bakpapier, ter grootte van het cakeblik.
  3. Laat de chocolade uitharden in de koelkast of desgewenst in de vriezer.
  4. Maak ondertussen het ijs door de slagroom, gecondenseerde melk en vanille-extract bij elkaar in een kom te doen. Klop de ingrediënten tot een lobbig beslag.
  5. Haal voorzichtig de dunne plakken chocolade van het vel bakpapier af.
  6. Schep een paar flinke lepels van het ijsbeslag onderin het cakeblik en strijk dit glad. Leg hier een plak van de uitgeharde chocolade op. Schep hier weer wat lepels ijsbeslag op en herhaal deze stap tot al je ijsbeslag op is en je alle plakken chocolade hebt gebruikt.
  7. Zet het cakeblik minimaal 4 uur in de vriezer om het ijs te laten opstijven.
  8. Keer na 4 uur voorzichtig de ijsstam op een bord. Smelt de chocolade die je overhebt nogmaals en sprenkel deze over de bovenkant van de zelfgemaakte Viënetta. Strooi ook wat cacaopoeder over de ijsstam.
  9. Serveer de ijsstam direct of bewaar hem in de vriezer.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

6 reacties

  1. Annemieke

    Nog lekkerder als je caramel onderin doet (en ook halverwege bij de chocolade) en verkruimeld schuim/meringe. Of stukjes bitterkoekjes,speculaas,kletskop… zo heb ik hem in ieder geval vorig jaar gemaakt (choco/caramel/schuim) en het was echt een succes…

    Beantwoorden
  2. Marianne

    Ik heb deze taart afgelopen kerst gemaakt als dessert en het was een groot succes, zo simpel maar toch heel lekker. Dankjewel voor het recept :)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.