Het is alweer eeuwen geleden dat ik van die pitabroodjes uit de supermarkt heb gegeten. Niet per se bewust hoor, maar nu ik er zo bij nadenk vind ik eigenlijk nooit heel erg lekker. Veel lekkerder vind ik namelijk de Griekse pita’s, van die dikke, luchtige wraps. Tijdens onze vakantie naar Corfu vorig jaar zagen we overal Griekse pita’s liggen en dit leek mij de uitgelezen kans om zelf eens met zo’n recept aan de slag te gaan. Ik maakte uiteindelijk knoflook & kruiden flatbread, een koud kunstje om te maken maar het resultaat is zo waanzinnig. Dit brood (of deze wraps, hoe je ze ook wilt noemen) zijn al zalig om zo te eten met wat extra vergine olijfolie, maar het is ook heel erg lekker om ze te vullen met gyros en een frisse salade. Ik weet zeker dat je nooit meer pitabroodjes uit de supermarkt haalt wanneer je dit recept hebt geprobeerd, tenzij je dergelijke pitabroodjes helemaal zelf maakt natuurlijk!

Dit recept is geïnspireerd op een recept dat vond bij Minimalist Baker.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Flatbread met knoflook en verse kruiden

Flatbread met knoflook en verse kruiden

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Knoflook & kruiden flatbread

Knoflook & kruiden flatbread
Recept printen
Stemmen: 6
Score: 4.67
Jij:
Stem op dit recept!
6stuks stuks
Ingrediënten:
  • 275 gr bloem
  • 1 zakje instant gist 7 gr
  • 1/2 tl zout
  • 2 takjes rozemarijn fijngesneden
  • 2 takjes tijm alleen de blaadjes
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 2 el olijfolie
  • 175 ml warm water
Bereidingswijze:
  1. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en schep dit om met een lepel.
  2. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en schenk hier de olijfolie en het warme water in.
  3. Kneed met behulp van de keukenmachine (of met je handen natuurlijk) alle ingrediënten tot een soepel, niet al te plakkerig deeg.
  4. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  5. Bebloem na een uur het aanrecht lichtjes en kneed het flatbreaddeeg nog een keer door. Snijd het deeg vervolgens in zes stukken.
  6. Rol ieder stuk deeg een voor een uit tot een dunne plak ter grote van een tortillawrap.
  7. Vet een koekenpan in met olie en bak hierin de flatbreads 2-3 minuten per kant tot ze gaar zijn.

13 reacties

  1. Marianne

    Ziet er heerlijk uit, maar klopt het dat jij maar 150 g bloem gebruikt? In het originele recept wordt 170 g bloem + 90 g speltmeel gebruikt, gaan dan niet alle verhoudingen scheef?!?

    Beantwoorden
  2. Maarten

    Hoi Sabine,

    Met veel smaak en plezier heb ik al flink wat van jouw recepten geprobeerd!
    Zo ook weer dit flatbread. Ik merkte alleen dat de verhouding bloem en water niet helemaal kan kloppen. Met de verhoudingen die er nu staan 150 bloem/175 water, kreeg ik een veel te waterig deeg. Ik heb vervolgens de verhouding aangepast naar 290 bloem en 175 water. Dus 140 gram extra bloem erbij gedaan. Dan klopt deze veel beter en krijg je een lekker soepel deeg.

    Het staat nu te rijzen, dus even afwachten nog, maar het ruikt al heerlijk! Bedankt weer voor dit recept.

    Beantwoorden
  3. Judith

    Ziet er heerlijk uit… en die pita’s uit de supermarkt zijn inderdaad vaak niet te eten :-)

    Ga deze zeker maken.

    Nog een vraagje: is het mogelijk om bij de printbare versie van het recept een foto toe te voegen?

    Beantwoorden
  4. Sharon

    Kan je dit ook tot zover klaarmaken dat je ze alleen nog hoeft uit te rollen en dan invriezen? Voor gebruik ontdooien, uitrollen en bakken in de pan.
    Of kan je ze beter gebakken en wel invriezen?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Je zult ze eerst moeten bakken voordat je ze invriest, maar dat kan prima. Even kort opkrikken in de pan en ze zijn weer net zo lekker.

      Beantwoorden
  5. Wil

    Het deeg staat inmiddels te rijzen en het ruikt heerlijk maar het plakte enorm en ik moest er aardig wat bloem aan toevoegen. Heb ik het misschien niet lang genoeg door de keukenmachine laten kneden?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Je merkt wel dat naarmate je langer kneedt het deeg ook soepeler en minder plakkerig wordt. Sowieso haal je het wel iets plakkerig uit de kom voordat je het met de handen kneedt zoals je ook in de video ziet, maar je moet het wel gewoon kunnen vastpakken!

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.