Oh man, de eerste keer dat ik köfte at wist ik niet wat ik meemaakte. Járen geleden. Ik kende het niet maar probeerde het eens, en ja, ik zal maar gelijk opbiechten dat het uit een pakje was… En ik vond het zo lekker! Maar uit een pakje dus; sindsdien is het alleen nog maar beter geworden. Want een pakje koop ik eigenlijk nooit meer, met zakjes, met eigenlijk geen idee wat er allemaal in zit. Liever koop ik alle ingrediënten zelf en speel ik een beetje met de verhoudingen, veel relaxter, veel lekkerder en zo kun je het helemaal naar eigen smaak creëren. Zodoende ontstond ook deze ovenschotel, alle onderdelen van köfte bij elkaar in een schaal met feta bovenop. Een flinke hoeveelheid dus je hebt met dit recept gelijk voor het hele gezin, of voor twee dagen gekookt, ideaal!

Köfte Ovenschotel
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
4personen personen
Ingrediënten:
  • Tomatensaus
  • 2 blikken (400gr) tomatenblokjes
  • 1 el zoete paprikapoeder
  • 1 tl scherp paprikapoeder
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el honing
  • peper en zout
  • Köfte
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 rode peper in kleine stukjes gesneden
  • 5 takjes koriander fijngesneden
  • 3 takjes munt fijngesneden
  • 2 tl komijn
  • 2 tl kaneel
  • 1 ei
  • zeezout
  • Overig
  • 250 gram zilvervliesrijst*
  • 2-3 tomaten in plakjes
  • 1 aubergine in plakjes
  • 1/2 blok Feta
  • een bakje tzatziki of zelfgemaakte
  • 4 pita's (optioneel)
Bereidingswijze:
Voorbereiding
  1. Kook de rijst gaar.
Tomatensaus
  1. Bak in een beetje olijfolie de rode ui glazig en voeg dan de knoflook toe. Roer even door en voeg niet veel later de tomatenblokjes, het zoete en scherpe paprikapoeder, de honing en eventueel een beetje peper en zout toe. Roer het geheel goed door en laat op zacht vuur ruim een half uur stoven. Roer af en toe door.
Köfte
  1. Ondertussen maak je de köfte. Kneed alle ingrediënten uit het rijtje 'Köfte' hierboven door het gehakt en vorm kleine rolletjes.
  2. Leg alle rolletjes in een pan en bak de buitenkant in korte tijd bruin. De rolletjes hoeven niet gaar te zijn, ze gaan ook nog even de oven in namelijk.
  3. Verwarm de oven voor op 230 graden.
Ovenschaal vullen
  1. Vul een ovenschaal (ik gebruikte er een met een lengte van 30cm) met de rijst en daarna met de tomatensaus. Duw alle schijfjes aubergine en tomaat erin en wissel deze af met de köfte. Brokkel de feta erover en schuif de schaal in de oven voor 10-15 minuten.
  2. Serveer met tzatziki en eventueel met gegrilde puntjes pita.

Ik verdeelde de rijst met daarover de tomatensaus in de ovenschaal. Je kunt deze twee ook alvast door elkaar roeren, voordat het de ovenschaal in gaat.

Over de auteur

32 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert op basis van een grote passie voor lekker eten, zeer regelmatig nieuwe guilty pleasures èn gezonde gerechten voor OMF. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote liefde voor grafisch ontwerp, fotografie en crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.