Boterkoek, heer-lijk. Écht één van mijn guilty pleasures en ik koop of maak het eerlijk gezegd maar zelden en dat is puur uit zelfbescherming. Ik werk namelijk binnen no time een halve boterkoek weg en dat is nou niet bepaald wat ik wil. Maar zo af en toe moet je jezelf even trakteren, om wat voor reden dan ook. Kan heel goed met een gewone boterkoek, of eentje met een twist zoals die met karamel die ik al eens eerder maakte. Maar deze met kokos is ook absoluut een aanrader! Voor wie net als ik van kokos houdt, is dit een hele lekkere koek voor bij een flinke kop thee. En ideaal, je hebt er weinig voor nodig. Ik had zelfs alles al in huis dus ik had binnen vijf minuten deze boterkoek in de oven staan. Makkelijk en héél lekker voor als je last minute visite krijgt en nog even een baksel uit eigen oven op tafel wil toveren!

Kokosboterkoek
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
1koek koek
Ingrediënten:
  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 vanillestokje
  • 150 gram kokosrasp + een beetje extra voor er overheen
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Mix de boter met de suiker tot een glad beslag. Voeg het ei toe en vervolgens langzaam de bloem.
  3. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg samen met de kokosrasp toe aan het beslag. Mix nog even kort goed door.
  4. Verdeel het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en schuif in de oven voor 35 tot 40 minuten. De boterkoek is klaar als hij mooi goudbruin gekleurd is.
  5. Laat de boterkoek afkoelen en strooi er nog een beetje kokosrasp overheen.

Over de auteur

32 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert op basis van een grote passie voor lekker eten, zeer regelmatig nieuwe guilty pleasures èn gezonde gerechten voor OMF. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote liefde voor grafisch ontwerp, fotografie en crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

16 reacties

  1. Daniëlle

    Heerlijk! Ik ben zelf echt dol op kokos, helaas de mensen om mij heen wat minder. Ik ga hem denk ik wel een keer maken en dan meenemen voor mijn collega’s, want hij lijkt mij erg lekker!

    Beantwoorden
  2. Sharon

    Lekker, vooral met een laagje pure chocola er overheen! Heb een tijdje terug een recept geprobeerd van iemand die ook boterkoek maakte met kokos, daar ging 200 gr kokos in, moest extra speeksel aanmaken om ‘m door te slikken, zo droog! Week erna 20 gr gebruikt en dat was voor mij ‘droog’ genoeg :) Erg lekkere variant op gewone boterkoek.

    Beantwoorden
  3. Esmee

    Owww! Ik herken me heel goed in jouw tekstje over halve boterkoeken wegwerken… In mijn top vijf favoriete koeken staan sowieso boterkoek en kokosmakronen… hoe veel beter dan deze combinatie kun je het dan treffen! Yum! Ben heel benieuwd!

    Beantwoorden
  4. Stephanie

    Kan ik hem ook maken met plantaardige boter (koemelkallergie)? Dan gaat hij zo de oven in, want het lijkt me een heerlijk recept.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ja hoor, dat moet lukken! De smaak zal er allicht iets anders van worden maar als je koemelkallergie hebt heb je niet zoveel keuze natuurlijk.

      Beantwoorden
  5. Lise

    Ohh ik klik eigenlijk nooit op zoete recepten, want daar hou ik eigenlijk niet zo van, maar toen ik deze titel zag moest ik wel! Heel simpel ook eigenlijk. Deze ga ik maar eens proberen binnenkort.

    Beantwoorden
      • Vivian

        Ik heb een gewone taartbakvorm gebruikt, geloof dat deze een doorsnede van 22 of 24 cm heeft. Maar je kunt er natuurlijk ook een boterkoekvorm voor gebruiken!

  6. Malou

    Jummm, voor een verjaardag gemaakt en hij was super! Totaal vergeten er achteraf nog kokos over te strooien, maar dat hebben we ook niet gemist gelukkig. Heerlijk! (en gelukkig hebben we nog wat over voor onszelf haha!)

    Beantwoorden
  7. Geertje

    Kan je de basterdsuiker ook ruilen voor kristalsuiker? En kan je ook vanille suiker i.p.v. vanille stokje gebruiken?

    Beantwoorden
    • Vivian

      Ik heb bewust voor basterdsuiker gekozen omdat deze minder ‘hard’ is. En een vanille stokje kan wel hoor, altijd goed in baksels.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.