Al een héle tijd staat er een klein bakje (eetbare) lavendel in mijn keuken. Ik kocht het een keer bij de toko hier om de hoek toen ik mijn kruidenvoorraad weer eens nodig moest aanvullen, en zoals gebruikelijk neem ik dan alles mee wat me lekker lijkt. Ken ik het niet, dan proberen we het gewoon een keer. Zo ook de lavendel. Natuurlijk ken ik dat maar in de keuken had ik het nog nooit eerder gebruikt. Hartstikke hoog tijd om er een recept mee te verzinnen.

Zomers

Het moest sowieso een zonnig recept worden, want dat is dus echt wel de associatie die we met lavendel hebben: zomer en zon. Er zijn verschillende baksels de revue gepasseerd, en hoe aantrekkelijk een lavendel-citroencake me ook leek (ik zag hem tijdens mijn online inspiratierondje regelmatig voorbij komen), scones vond ik een nog beter idee. Perfect voor een high tea  (ook zoiets wat past bij een mooie zonnige dag) én ik vind ze feestelijk. Hier zijn ze: lavendelscones met vanilleroom. Die twee smaken gaan goed samen en als extra ‘high-tea’ touch kan ik je aanraden er ook nog lemoncurd bij te maken. Heeft Sabine al eens gedaan en dat recept lijkt me hemels.


Lavendel Scones met VanilleRoom
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
18scones scones
Ingrediënten:
  • Lavendel scones
  • 50 gram boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren 1 = losgeklopt
  • 150 ml melk
  • mespunt zout
  • 1 el lavendel fijngehakt
  • Vanilleroom
  • 250 gram mascarpone
  • 200 gram crème fraiche
  • 1 vanille stokje
  • 3 zakjes vanillesuiker
Bereidingswijze:
Lavendel Scones
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng de boter met de suiker tot een romig geheel. Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel en 1 ei toe. Mix even goed door en voeg de melk en het zout toe. Mix tot een glad beslag en als laatste voeg je de lavendel toe, mix kort door het beslag.
  3. Maak van het beslag een bal en leg deze in vershoudfolie een half uurtje in de koelkast.
  4. Strooi wat bloem of zelfrijzend bakmeel op je aanrecht en zodra het deeg een beetje is afgekoeld rol je er met een deegroller een dikke plak van ongeveer 2 cm van. Met een scones uitsteker (doorsnede van 5 cm, kocht ik bij de Dille&Kamille) steek je er rondjes deeg uit. Heb je geen scones uitsteker, gebruik dan een glas of een kommetje.
  5. Leg 9 rondjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met een beetje van het losgeklopte ei. Schuif ze in de oven voor 20 minuten. Herhaal dit nog een keer met de overige 9 rondjes deeg.
Vanilleroom
  1. Klop de mascarpone los. Voeg het vanillestokje en de vanillesuiker toe en meng samen met de crème fraîche tot de vanilleroom.
  2. Serveer de scones met een dot vanilleroom en eventueel een beetje lemoncurd.

Mocht de hoeveelheid van de vanilleroom je wat veel lijken, dan kun je alles halveren voor de helft van de portie. Zeker genoeg als je ook de lemoncurd erbij maakt.

Over de auteur

32 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert op basis van een grote passie voor lekker eten, zeer regelmatig nieuwe guilty pleasures èn gezonde gerechten voor OMF. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote liefde voor grafisch ontwerp, fotografie en crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.