Marokkaanse batbots
Marokkaanse Batbots met gehakt
Marokkaanse batbots
Marokkaanse Batbots met gehakt
Porties
10stuks
Porties
10stuks
Ingrediƫnten
Voor het deeg:
  • 500gr bloem
  • 1zakje instant gist7 gr
  • 1el kristalsuiker
  • 1/4tl zout
  • 300ml melklauwwarm
Voor de gehaktmarinade:
  • 300gr rundergehakt(evt. halal)
  • 1/2 uigesnipperd
  • 2teentjes knoflookgeraspt
  • 1el zonnebloemolie
  • 1tl kurkuma
  • 2tl paprikapoeder
  • 1/2tl peper
  • 1/2tl komijnpoeder
  • 1tl zout
Voor de vulling:
  • 1recept gemarineerd gehakt
  • 1/2 uiin halve ringen
  • 3 paprika’sin blokjes
  • 125gr champignonsin plakjes
  • 2el tomatensaus
  • 1el zoetzure chilisaus
  • 10plakjes Cheddar(van die plastic kaas!)
Instructies
  1. Doe alle ingrediƫnten voor het deeg bij elkaar in een kom, zorg ervoor dat het zout niet direct in aanraking komt met de gist.
  2. Kneed het geheel met je handen of de keukenmachine in 10 minuten tot een zacht, soepel deeg. Het mag nog licht plakkerig zijn, een beetje zoals kauwgom.
  3. Vet je handen lichtjes in met zonnebloemolie en kneed het deeg nog even door. Doe het daarna terug in de kom en dek de kom af met plasticfolie.
  4. Laat het brooddeeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.
  5. Marineer ondertussen het gehakt door alle specerijen, de ui, knoflook en zonnebloemolie aan het gehakt toe te voegen. Kneed dit even goed door. Mocht je tijd hebben dan kun je dit het beste de avond van te voren doen, zo niet dan is dat geen probleem.
  6. Bak het gehakt in een droge koekenpan rul en voeg vervolgens alle groenten toe. Bak deze zo’n 15 – 20 minuten mee tot de groenten zacht zijn.
  7. Voeg dan de tomatensaus en chilisaus aan het mengsel toe. Schep goed om en bak nog twee minuten mee.
  8. Haal de pan van het vuur en laat de gehaktvulling volledig afkoelen.
  9. Stort het gerezen deeg op je werkblad en kneed het nog even door. Verdeel het deeg vervolgens in 10 gelijke stukken en vorm bolletjes van het deeg. Zie de video voor instructies.
  10. Dek de deegbolletjes af en laat ze onder een schone theedoek 10 minuten rusten.
  11. Druk het bolletje deeg plat tot het een dikte heeft van ongeveer 1 centimeter.
  12. Schep twee eetlepels van het afgekoelde gehakt op het deeg en leg hier een plakje Cheddar overheen.
  13. Vouw de zijkanten van het deeg terug naar het midden en knijp het midden goed samen.
  14. Druk de bolletjes iets plat en laat ze wederom 10 minuten onder een schone theedoek rusten.
  15. Druk na 10 minuten de batbots voorzichtig plat.
  16. Verhit een droge koekenpan op het vuur en bak hierin de batbots aan weerszijden 3 minuten lekker bruin. Leg de gebakken batbots op een bord en dek deze af met een theedoek zodat de broodjes warm blijven en lekker zacht worden.
  17. Serveer de batbots direct of bewaar ze in de koelkast en warm ze in de oven op wanneer je ze wilt serveren.