Ik geloof dat het september van vorig jaar was dat ik voor het eerst met uitgeverij Nieuw Amsterdam en Fatima om tafel zat. Ze hadden plannen voor het ontwikkelen van een eerste kookboek van Fatima vol Marokkaanse recepten en andere lekkernijen en wilden mij graag betrekken in de foodstyling en – fotografie. Feestje voor mij hoor, ik ben niet alleen dol op Fatima maar ook op alle gerechten die zij maakt. En dus toog ik vanaf oktober iedere vrijdag naar de omgeving van Rotterdam om achter elkaar alle gerechten die Fatima in haar kleine keukentje maakte, op de foto te zetten. Toen nog in de kamer dat inmiddels is omgedoopt tot babykamer, haha. We zijn heel wat maanden verder en in april kwam dan eindelijk Uit de keuken van Fatima uit. Er zijn maar weinig boeken waar ik zo naar uit heb gekeken, afgezien van mijn eigen boeken natuurlijk. Fatima kan namelijk koken, écht koken. Met Marokkaanse kruiden van haar oma tovert ze de allerlekkerste dingen op tafel en het boek wilde ik natuurlijk ook graag bij jullie onder de aandacht brengen.

Uit de keuken van Fatima

De titel van het boek dekt de volledige lading wat betreft de inhoud. Ja, het boek staat bommetje vol met Marokkaanse recepten maar ook andere gerechten die Fatima graag maakt vind je terug in haar eerste kookboek. Denk aan de prachtige Ferrero Rocher taart die je ook op het omslag ziet, couscous naar een recept van haar moeder, de paëlla van haar schoonvader en diverse geurende en kleurrijke Marokkaanse stoofgerechten. Omdat ik de mazzel heb gehad bijna alles te mogen proeven in dit boek, weet ik dat alles ook oprecht heel erg lekker is. Normaliter plak ik post-its op pagina’s van een boek bij de gerechten die ik graag wil maken, maar met Uit de keuken van Fatima is daar geen beginnen aan. Ik wil namelijk alles maken. Maar echt alles! Absolute favorieten van mij zijn toch wel de zachte tonijnbroodjes, de chebakiamierzoete Marokkaanse koekjes, vistaart met filodeeg en harira, Marokkaanse soep.

Alle recepten in Uit de keuken van Fatima zijn foolproof. Hoewel het soms lastig kan zijn om echte authentieke gerechten na te maken uit een keuken die jou niet eigen is, maakt Fatima het een fluitje van een cent. Geen ellenlange ingrediëntenlijsten, geen ingewikkelde benodigdheden. Bezoek de supermarkt om de hoek en eventueel een Turkse/Marokkaanse supermarkt en je bent klaar om de keuken in te duiken.

Voor mij was het een onmogelijke opgave om een gerecht uit te kiezen die ik voor jullie moest maken en dus liet ik de keuze aan jullie over. Op Instagram liet ik jullie kiezen uit de vistaart met filodeeg of de Marokkaanse lamsstoof en uiteindelijk viel de keuze op de laatste. Zie hieronder in de video en in het recept dus een sneak peek van Uit de keuken van Fatima en snel daarna direct naar de (digitale) boekhandel om het boek te bestellen. Daar krijg je namelijk écht geen spijt van.

Het allereerste kookboek van Fatima bestel je voor €20,99 onder andere bij Bol.com.

Uit de keuken van Fatima


Klik hier als je de video niet kunt zien

Marokkaanse lamsstoof

Marokkaanse lamsstoof

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Marokkaanse lamsstoof

Marokkaanse lamsstoof uit 'Uit de keuken van Fatima'
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
4personen personen
Ingrediënten:
  • 1 el olijfolie
  • 1 el zonnebloemolie
  • 500 gr lamsvlees - in grove stukken
  • 1 ui - gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl harissapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 2 el verse peterselie - fijngehakt
  • 300 gr sperziebonen - in kwarten
  • 4 wortelen - in kwarten
  • 200 ml lauwwarm water
Bereidingswijze:
  1. Verhit beide soorten oliën in een grote braadpan op het vuur en schep het lamsvlees erbij.
  2. Doe ook de ui en knoflook in de pan en schep het geheel goed om. Bak het lamsvlees in 5-8 minuten aan alle kanten bruin.
  3. Voeg alle kruiden en specerijen, met uitzondering van de verse peterselie toe, en roer goed door.
  4. Doe de verse peterselie en groenten in de pan en schenk het water erbij. Doe de deksel op de pan en laat het vlees 40-50 minuten stoven tot het vlees helemaal gaar is geworden en de groenten zacht.
  5. Breng de stoofschotel desgewenst op smaak met peper en zout.

één antwoord

  1. Diew

    Ziet er heerlijk uit! Zou je dit ook in de slowcooker kunnen maken? Zo ja, hoelang zou je het doen? En wanneer doe je de groenten er dan bij?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.