Het is een beetje mosterd na de maaltijd want ik was afgelopen zondag al jarig, maar hé – er komen nog ongetwijfeld nog veel meer verjaardagen en gelegenheden aan waarop deze mini Birthday cakes gemaakt kunnen worden. Het fenomeen ‘birthday cake’ is een beetje over komen waaien uit Amerika. Daar is het de benaming voor een specifieke taart en niet voor iedere andere taart die je op een verjaardag serveert. Birthday cakes worden gemaakt met eetbare confetti en dit zorgt voor een super kleurrijke taart, heel gezellig. Bij Milk Bar maakte ik vorig jaar in New York voor het eerst Birthday cake en ik wilde dit graag thuis ook nog eens doen. Wel met een ander recept overigens, die van Milk Bar is me namelijk veel te veel gedoe, haha.

Wat belangrijk is bij het gebruik van eetbare confetti is dat je confetti kiest die zijn kleur behoudt wanneer je het door een cakebeslag verwerkt. Confetti is negen van de tien keer ook van de binnenkant gekleurd in tegenstelling tot bijvoorbeeld suikerparels die alleen een gekleurd buitenlaagje hebben en verdwijnen in cakebeslag. Ik bestel mijn sprinkles negen van de tien keer bij Baktotaal Bouwhuis. De confetti die ik voor dit recept hebt gebruikt zijn van het merk Brand New Cake.

Met het recept dat ik hieronder deel maak je één grote taart of meerdere mini taartjes. Ik heb ervoor gekozen om taartjes te maken met een doorsnede van 15 centimeter. Deze zijn genoeg om twee personen te voorzien van twee flinke punten taart of 4 personen van 4 kleinere puntjes.

Mini birthdaycakes

Mini birthdaycakes

Win een keukenmachine van Smeg!

Zoals jullie weten werk ik voor het tweede jaar op rij samen met Smeg, een samenwerking waar ik méga trots op ben. Dit jaar hebben ze mijn volledige studiokeuken ingericht met apparatuur waarvan ik nog steeds niet kan geloven dat het allemaal van mij is. Ik voel me oprecht een mazzelkont dat ik met zulke goede en mooie apparaten mag werken.

Het goede nieuws is dat JIJ die kans nu ook hebt. Smeg start vandaag namelijk met een actie waarmee je kans maakt op een keukenmachine van Smeg in jouw favoriete kleur! Ik gebruik de keukenmachine van Smeg nu al twee jaar, zowel thuis als in de studio, en iedere keer als ik hem gebruik ben ik er weer blij mee. De machine is tegenwoordig uit te breiden met tal van toffe accessoires waardoor het een multifunctioneel keukenapparaat wordt. Naast standmixer kan de machine ook dienen als pastamachine voor het maken van diverse soorten pasta’s, een gehaktmolen en in de nabije toekomst komen er nog veel meer accessoires aan waarmee andere keukenapparatuur overbodig wordt. Hou ik van.

Maar goed, ik dwaal af. Jij maakt namelijk ook kans op zo’n parel van een keukenmachine op jouw keukenblad. Wat je daarvoor moet doen is het volgende:

  • Bak je favoriete taart die geïnspireerd is op het Smeg design/de Italiaanse keuken
  • Maak een foto van de taart en plaats deze op Instagram
  • Tag @Smeg_Nederland en gebruik #WinMetSmeg (zorg ervoor dat je profiel op openbaar staat, anders is de post helaas niet zichtbaar!)

De winactie loopt tot 3 juni, de winnaar wordt op 10 juni bekend gemaakt!

De winnaar wordt gekozen op basis van het design en de creatie, dus doe vooral je best om de Italiaanse stijlen terug te laten komen. En wie weet mag JIJ de nieuwe Smeg keukenmachine in jouw favoriete kleur (crème, zwart of rood) uitkiezen!

Check voor alle actievoorwaarden de website van Smeg. Veel succes!

Mini birthdaycakes

In samenwerking met SMEG

Mini Birthday cakes
Recept printen
Stemmen: 2
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
4mini taartjes (15 cm) mini taartjes (15 cm)
Ingrediënten:
  • Voor de cake:
  • 350 gr zelfrijzend bakmeel
  • 400 gr kristalsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 5 eiwitten
  • 1 ei
  • 250 ml karnemelk
  • 3 tl vanille extract
  • 150 gr roomboter - koud, in kleine blokjes
  • 100 gr gekleurde confetti
  • Voor het glazuur:
  • 170 gr roomboter - zacht
  • 200 gr naturel roomkaas
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • En verder:
  • extra gekleurde confetti
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat (bij voorkeur met iets opstaande randen) met een vel bakpapier.
  2. Doe de droge ingrediënten bij elkaar in de kom van een keukenmachine en roer dit even goed door.
  3. Doe de eiwitten, het ei, 50 ml karnemelk en het vanille-extract in een andere kom en klop dit even op met een garde.
  4. Doe de blokjes koude roomboter bij de droge ingrediënten in de kom en klop het geheel met de keukenmachine of elektrische mixer tot fijne kruimels.
  5. Voeg dan de karnemelk toe en klop het beslag tot het plakkerig aanvoelt. Vergeet niet om langs de randen en bodem van de kom te schrapen om te zorgen dat alle ingrediënten goed gemengd worden.
  6. Voeg dan het eimengsel aan de andere ingrediënten toe en klop het geheel tot een luchtig, klontvrij cakebeslag. Spatel tot slot de confetti door het beslag.
  7. Stort het cakebeslag op de bakplaat en strijk het glad tot een dunne laag.
  8. Bak de cake in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar. Een satéprikker moet schoon uit de cake komen, maar zorg ervoor dat de cake niet te droog wordt.
  9. Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen. Steek er vervolgens met een ringsteker van 15cm doorsnede 12 cirkels uit. Gebruik steeds drie plakken cake per taartje.
  10. Maak het roomkaasglazuur door alle ingrediënten samen op te kloppen tot een klontvrij glazuur.
  11. Smeer voor ieder taartje steeds de bovenkant vanv twee plakken cake in met een laagje roomkaasglazuur. Stapel de plakken cake op elkaar en leg een derde plak zonder glazuur bovenop de andere twee.
  12. Smeer vervolgens de hele taartjes aan de bovenkant en zijkanten in met een dun laagje glazuur.
  13. Strooi extra confetti over en langs de taartjes voor een extra feestelijke look.

2 reacties

  1. Lisa

    Hoi, als je een grote taart maakt zou je dat dan redden met een bakplaat of zou je meerdere keren moeten bakken? en hoe groot moet de ring dan zijn om hem uit te steken? heb je misschien een specifiekere beschrijving hoe jij dat zou doen als je een grote taart zou bakken? Ik zou hem graag maken voor mijn verjaardag! :)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik zou het beslag dan eerder verdelen over drie springvormen van 20-22cm en dit dan bakken in de oven. Scheelt een hoop snijwerk (en ‘afval’)!

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.