Tot een paar jaar geleden had ik geen flauw idee wat Gumbo was, tot ik een aflevering van Masterchef Australia zag. Eén van de kandidaten maakte toen tijdens de ‘Amerika week’ een gumborecept en wow, dat zag er lekker uit. Ik bedoel worst én gamba’s in één gerecht? Klinkt mij als muziek in mijn oren. Op OMF heb ik ooit al eens een Weight Watchersproof recept gedeeld, een wat lichtere en meer verantwoorde versie. De echte Gumbo had ik echter nog nooit gemaakt en dat werd wel eens tijd. Via Pinterest kwam ik terecht bij Little Spice Jar en met haar recept ging ik aan de slag. Ik heb het oorspronkelijke gerecht hier en daar iets aangepast omdat ik de Gumbo iets te dun vond. Zelf vind ik het lekkerder als het gerecht de dikte heeft van curry, terwijl het recept van Marzia meer soepig werd.

New Orleans Gumbo

Voor iedereen die geen idee heeft wat Gumbo nou precies is, het is een soort stoofpot waarvan het recept in de 18e eeuw in Amerikaans Louisiana is ontstaan. Echt soulfood. Het gerecht is een mengelmoesje van diverse wereldkeukens. Zo worden er cajunkruiden gebruikt, maar heeft het gerecht ook wel wat weg van een Indiase curry zoals ik eerder al zei. Sommigen vinden het dan weer een Spaans-achtig gerecht dankzij de tomatenblokjes, maar ook zie je er Franse invloeden in terug. Met name door het gebruik van een laurierblaadje.

Gumbo kun je zowel met vis als vlees maken en mijn favoriet is dus degene met (gekruide!) worstjes en gamba’s.

New Orleans Gumbo

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


New Orleans Gumbo
Recept printen
Stemmen: 12
Score: 3.92
Jij:
Stem op dit recept!
4personen personen
Ingrediënten:
  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 50 gr bloem
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 paprika's in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij in blokjes
  • 6 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 Catalaanse braadworstjes in plakjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 el cajunkruiden
  • paar druppels tabasco
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 liter kippenbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes 400gr
  • 400 gr gamba's gepeld en schoongemaakt
Bereidingswijze:
  1. Smelt de boter in een diepe pan en voeg hier de bloem aan toe. Bak de roux zo'n 15 - 20 minuten (ja, echt!) tot hij de kleur van pindakaas heeft gekregen.
  2. Voeg vervolgens de ui, paprika's en bleekselderij toe en bak de groenten mee tot de paprika zachter wordt.
  3. Doe de knoflook, worst en laurierblaadjes in de pan. Bak het geheel al omscheppend mee tot de knoflook goed begint te geuren.
  4. Voeg dan de cajunkruiden, tabasco en kurkuma toe. Schenk de kippenbouillon en tomatenblokjes in de pan. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus 20 minuten zachtjes doorkoken en indikken.
  5. Doe na 20 minuten de gamba's in de pan. Breng het geheel weer aan de kook, draai het vuur laag en kook de gamba's 10-15 minuten mee tot ze volledig gaar zijn.
  6. Breng het gerecht desgewenst op smaak met peper en zout en garneer met verse peterselie. Serveer de Gumbo met gekookte rijst.

8 reacties

  1. A.R.Okkerman-Houweling

    Het ziet er lekker uit allen de gamba’s lijkt mij niet zo ik wordt misselijk van vis.

    Beantwoorden
  2. Loes

    Super leuk dit recept! Ik heb zelf een aantal maanden in New Orleans gewoond, dus dit brengt warme herinneringen bij me naar boven!

    Beantwoorden
  3. Johanna (theonlymrsjo)

    Klinkt goed! Ik ken het ook alleen nog maar in naam. Op 27 april komt de Amerikaanse pitmaster Phil Wingo bij ons (Dutch Food School) een bbq workshop geven en maakt dan ook gumbo. Ik ben enorm benieuwd.

    Beantwoorden
  4. Nathalie

    Super om een goed recept voor gumbo te hebben! Ik ken het ook van Masterchef Australia maar gek genoeg nog nooit zelf geprobeerd. Ga het nu snel proberen met jouw recept! :-)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.