Op mooie zonnige en warme dagen tover ik het liefst maaltijden op tafel die lekker licht zijn en niet veel moeite kosten om te maken. Nu de asperges nog in het seizoen zijn wilde ik daar heel graag iets mee doen en ik bedacht me dat het wellicht lekker zou zijn om een plaattaart te maken. Nu heb ik op OMF al meerdere plaattaarten gedeeld, maar in verband met Weight Watchers wilde ik het zo licht mogelijk houden. In plaats van bladerdeeg of hartig taartdeeg gebruikte ik deze keer filodeeg. Ik heb een onwijze haat-liefdeverhouding met filodeeg, ik krijg het vrijwel nooit ongescheurd uit een verpakking namelijk, maar omdat ik het wel erg lekker vind gebruik ik het af en toe toch. Als dan na alle scheldpartijen tijdens het koken zo’n lekkere plaattaart van filodeeg met lentegroenten en serranoham op tafel staat vind ik het dan toch weer de moeite waard om me af en toe eens over die filodeeghaat heen te zetten. En fijn voor jullie ook, want jullie hebben weer een lekker recept in de pocket.

Plaattaart van filodeeg met lentegroenten

Plaattaart van filodeeg met lentegroenten

Plaattaart van filodeeg met lentegroenten en serranoham
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
2-4personen personen
Ingrediënten:
  • 10 vellen filodeeg
  • 50 gr crème fraiche
  • 50 gr groene aspergetips
  • 50 gr tuinerwtjes diepvries
  • 1 rode ui in flinterdunne ringen
  • 5 plakjes serranoham
  • peper en zout
  • olijfolie
Bereidingswijze:
  1. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier en warm de oven voor op 180°C.
  2. Leg twee vellen filodeeg op de bakplaat en zorg ervoor dat de vellen elkaar iets overlappen. Smeer vervolgens de bovenkant in met olijfolie en leg hier weer twee vellen filodeeg bovenop. Herhaal deze stap tot je al het filodeeg hebt gebruikt.
  3. Smeer de bovenkant van het stapeltje filodeeg in met crème fraîche en bestrooi dit met peper en zout.
  4. Verdeel vervolgens de groene aspergetips, tuinerwtjes, rode ui en serranoham over de plaattaart.
  5. Vouw de randen van het filodeeg over de toppings heen en smeer dit in met nog wat extra olie.
  6. Bak de plaattaart in het midden van de oven in 20 - 25 minuten goudbruin, knapperig en gaar.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Dorien

    Oh zooo herkenbaar die eeuwige haat-liefde verhouding met filodeeg!
    Ik heb het ook, het is lekker, maar het breekt altijd als ik het wil gaan gebruiken ;)
    Maar voor dit recept ga ik het toch maar weer eens proberen!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.