Witlof is bij ons in huis altijd een wat ondergesneeuwd kindje, we eten het vrijwel nooit. Thuis at ik het vroeger regelmatig. Mijn moeder maakte het in de oven klaar met ham, kaas en een lekker sausje of ze kookte het met een maïzenapapje. Ik was nooit zo dol op de ietwat bittere smaak van witlof maar de laatste jaren ben ik het meer gaan waarderen. Smaak verandert met de tijd he, veel dingen die ik vroeger niet lustte vind ik nu namelijk heerlijk! Omdat witlof een lekker goedkope groente is en ik me voor kan stellen dat niet iedereen zit te wachten op retedure kerstgerechten, maakte ik een heerlijke romige witlofsoep met gerookte forel die je kunt serveren als voorgerecht bij het kerstdiner.

Sowieso vind ik soep altijd een goede keuze als starter voor het kerstdiner. Normaliter zou ik het saai vinden hoor, in een restaurant kies ik vrijwel nóóit voor soep, maar bij een kerstdiner weet je gewoon dat je veel te eten krijgt. Of althans, dat is bij ons zo het geval. Ik wil dan ook dat mijn gasten, maar ikzelf ook, nog ruimte overhouden voor het hoofdgerechten en de andere gangen die nog volgen. Een soepje is dan een veilige keuze.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Romige witlofsoep met gerookte forel

Romige witlofsoep met gerookte forel

Romige witlofsoep met gerookte forel
Recept printen
Stemmen: 3
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
6borden borden
Ingrediënten:
  • 800 gram witlof in grove stukken
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 30 gram bloem
  • 30 gram roomboter ongezouten
  • 200 milliliter kookroom
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • peper en zout
  • 150 gram gerookte forel
Bereidingswijze:
  1. Doe de witlof samen met de ui en knoflook in een soeppan. Bak het geheel aan tot de witlof zachter wordt en de knoflook en ui goed beginnen te geuren.
  2. Schenk de groentebouillon in de pan en breng de soep aan kook. Doe de deksel half op de pan en laat de soep 20 - 30 minuten zachtjes pruttelen tot de witlof volledig gaar is gekookt. Pureer de soep met behulp van een staafmixer.
  3. Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje. Voeg hier de bloem aan toe en bak deze even mee. Schep twee soeplepels van de witlofsoep bij de roux. Schenk het geheel weer terug in de soeppan en roer door met een garde zodat de soep klontvrij blijft.
  4. Schenk de kookroom in de pan en voeg hier de grove mosterd, kristalsuiker en eventueel peper en zout aan toe. Warm de soep nog even goed door en schep deze in diepe borden.
  5. Garneer de soep met gerookte forel en eventueel wat verse groene kruiden.

*Mocht je niet zo van de bittere smaak van witlof houden, verwijder dan de kernen en gebruik alleen de blaadjes voor deze soep. Meer suiker aan de soep toevoegen helpt ook tegen de bitterheid. 

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.