Shepherd’s Pie, ook wel eens cottage pie genoemd, is een ovenschotel van gehakt die afggetopt wordt met aardappelpuree. Klinkt op zich niet heel spannend en als je kijkt naar de ingrediënten die in Shepherd’s Pie gaan, is dat het ook niet per se. Maar voor mij is de Shepherd’s Pie die ik vandaag met je ga delen echt ultiem comfort food. Zachte, romige aardappelpuree met een korst van oude kaas en een soort ragout van rundergehakt met een hele lekkere runderbouillon als basis. Echt een smaakbommetje en op druilerige dagen fantastisch om op tafel te hebben staan, geloof mij! Oorspronkelijk is Shepherd’s Pie een gerecht voor de armen, de ovenschotel werd namelijk gemaakt van vleesresten en aangevuld met groenten die heel goedkoop zijn. In Ierse pubs kom je het nog vaak tegen maar als je niet zoveel zin hebt om naar Ierland af te reizen, heb ik bij deze een recept dat echt net zo lekker is.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Shepherd's Pie

Shepherd's Pie

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Shepherd's Pie

Shepherd's Pie
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
4-6 personen personen
Ingrediënten:
  • Voor de gehaktvulling:
  • 500 gr rundergehakt
  • 2 uien - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 2 wortels - in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij - in stukjes
  • 2 el bloem
  • 150 gr doperwten - diepvries
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el Worcestershiresauce
  • peper en zout
  • Voor de aardappelpuree:
  • 750 gr kruimige aardappelen - geschild en in stukken
  • 125 gr roomboter
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 50 ml volle melk
  • 100 gr geraspte oude kaas
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een grote ovenschaal (van ong. 35 x 15 cm) goed in.
  2. Begin met het maken van de gehaktvulling. Smelt hiervoor een klein beetje boter in een pan en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de uien en knoflook toe en bak deze mee tot ze goed beginnen te geuren.
  3. Doe de wortel, bleekselderij, doperwten, tomatenpuree, oregano en tijm in de pan en bak het geheel mee tot de wortel zacht begint te worden.
  4. Schep de bloem in de pan en schep alles goed om. De bloem zorgt er straks voor dat de saus kan binnen.
  5. Schenk vervolgens de runderbouillon in de pan en voeg hier de Worcestershiresauce, peper en zout aan toe. Breng de saus aan de kook en draai het vuur laag. Laat de gehaktsaus onafgedekt zachtjes pruttelen terwijl je de aardappelpuree maakt.
  6. Kook voor de aardappelpuree de aardappelen in 20-25 minuten helemaal zacht.
  7. Giet ze af en stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper.
  8. Doe de melk, boter en nootmuskaat bij de gestampte aardappelen in de pan en roer het geheel tot een romige aardappelpuree. Voeg desgewenst peper en zout naar smaak toe.
  9. Schep de gehaktvulling voor de Shepherd's Pie onderin de ovenschaal en schep hier de aardappelpuree overheen. Verdeel de aardappelpuree voorzichtig over de hele gehaktvulling, je wil niet dat beide lagen gaan mengen.
  10. Strooi de geraspte oude kaas over de aardappelpuree en bak de Shepherd's Pie in het midden van de oven 20 minuten, tot de kaaslaag goudbruin en krokant is geworden.

*Je kunt ervoor kiezen om runderbouillon te maken met een bouillonblokje maar eerlijk gezegd is deze smaak wel veel minder intens dan die van een echt goede runderbouillon. Maak de bouillon bij voorkeur dus helemaal zelf of gebruik een goede die je kunt kopen in de supermarkt. Zel f gebruikte ik voor dit recept 'Runderbouillon (bone broth)' van de Kleinste Soepfabriek. Dit product is in ieder geval te koop bij Albert Heijn. 

2 reacties

  1. Charlotte

    Hey Sabine, ik ga nu even heel erg de purist uithangen (alvast excuses daarvoor) maar bij dezen een beetje achtergrondinfo voor je: Zo’n pie mag alleen shepherd’s pie heten als er lams- of schapenvlees in zit! Een shepherd is namelijk een herder. Alle varianten met een ander dier (of zelfs vegetarisch), die heten cottage pie. Er zit dus wel degelijk verschil in en de namen kunnen dus niet 1-op-1 uitgewisseld worden. Verder ben ik het wel compleet met je eens dat dit fantastisch comfort food is :D

    Beantwoorden
  2. Ineke Gorter

    Hallo Sabine heel erg lekker deze schotel ik maak ongeveer dezelfde schotel maar dan geen kaas erop maar appelpartjes in de aardappelpuree gestoken dan wat paneermeel erop ook heel erg lekker! En gewoon hetzelfde gehaktmengsel erin. Groetjes Ineke

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.