Speculaasdonuts
Speculaasdonuts
Speculaasdonuts
Speculaasdonuts
Porties
12stuks
Porties
12stuks
Ingrediënten
Voor de donuts:
  • 300gr patentbloem
  • 1/2tl instant gist
  • 40gr ongezouten roomboterop kamertemperatuur
  • 35gr kristalsuiker
  • 120ml volle melk
  • 1 ei
  • snuf zout
  • 3tl koek- en speculaaskruiden
  • zonnebloemolieom in te frituren
Voor het glazuur:
  • 125gr poedersuiker
  • 3el volle melk
  • verkruimelde speculaasjes
Instructies
  1. Doe de bloem en het gist bij elkaar in een kom en voeg hier de roomboter aan toe. Meng dit met behulp van een keukenmachine of je handen even door elkaar.
  2. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten voor de donuts (m.u.v. de zonnebloemolie uiteraard!) toe en kneed dit tot een stevig deeg.
  3. Vorm een bal van het deeg en leg deze in de kom terug. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1,5 uur op kamertemperatuur rijzen.
  4. Rol na een uur het donutsdeeg uit tot een grote lap van ongeveer 1 cm dik. Steek met behulp van een koekjessteker donuts uit het deeg en maak een gat in het midden van iedere cirkel. Dit gaat het makkelijkst met een kleinere koekjessteker.
  5. Leg de donuts op een met bakpapier beklede bakplaat en dek deze af met een schone theedoek. Laat de donuts nogmaals 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  6. Verhit ondertussen de frituurpan of olie in een gietijzeren pan naar 190°C.
  7. Frituur de donuts zo’n 4 minuten tot ze knapperig zijn. Laat de donuts uitlekken op een vel keukenrol en vervolgens volledig afkoelen.
  8. Maak ondertussen het glazuur door het poedersuiker en de melk met elkaar te mengen.
  9. Dip één kant van de afgekoelde donuts in het glazuur en vervolgens direct in de verkruimelde speculaasjes.
  10. Laat de donuts even 5 – 10 minuten liggen zodat het glazuur hard kan worden en serveer ze vervolgens direct of bewaar ze luchtdicht buiten de koelkast.