Suikerbrood met amandelspijs en speculaaskruiden
Suikerbrood met speculaaskruiden en amandelspijs
Suikerbrood met amandelspijs en speculaaskruiden
Suikerbrood met speculaaskruiden en amandelspijs
Porties
1brood (30 cm)
Porties
1brood (30 cm)
Ingrediënten
  • 250ml volle melk
  • 100gr boter
  • 10gr zout
  • 4el gembersiroop
  • 500gr bloem
  • 2zakjes instant gist– 14 gr
  • 1 1/2el koek- en speculaaskruiden
  • 100gr suikerbrokken
  • 175gr amandelspijs
Instructies
  1. Doe de volle melk, boter, zout en gembersiroop in een pannetje en verwarm dit tot de boter is gesmolten.
  2. Doe de bloem samen met met het gist en de koek- en speculaaskruiden in de kom van de keukenmachine en schenk hier terwijl de machine draait de warme melk met boter bij.
  3. Laat de machine alle ingrediënten tot een stevig deeg kneden en laat dit 15 minuten rusten.
  4. Kneed na 15 minuten het deeg 8 minuten door. Verdubbel de tijd als je met je handen kneed, het is even een intensief klusje dus!
  5. Rol het suikerbrooddeeg uit tot een rechthoekige plak van ong. 4 mm dik. Strooi er wat van de suikerbrokjes overheen en vouw vervolgens het deeg op. Het opvouwen doe ik altijd door beide zijkanten van het deeg naar binnen te vouwen en het deeg dan een keer dubbel te vouwen. Rol het deeg vervolgens weer uit tot een rechthoekige plak. Herhaal dit een keer of 3-4 tot je alle suikerbrokjes hebt gebruik.
  6. Rol het deeg een laatste keer uit tot een rechthoek en vorm een staaf van de amandelspijs. Leg de amandelspijs op de onderste helft van het deeg. Vouw de zijkanten van het brooddeeg naar binnen en rol het deeg vervolgens op.
  7. Vet een cakeblik van 30cm in en leg het opgerolde suikerbrooddeeg hier in.
  8. Dek het blik af met een theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen.
  9. Verwarm de oven voor op 200°C en bak het suikerbrood met amandelspijs in 25-30 minuten helemaal gaar. Laat het brood volledig afkoelen voordat je het snijdt.