Afgelopen woensdag vertelde ik jullie over mijn belevenissen in Livigno, en al eerder heb ik laten zien wat ik er allemaal heb gegeten. Wat ik er niet heb gegeten maar waar ik wel het recept van ontdekte, is deze ‘Sunday Cake’, of eigenlijk ‘Tórta da l’indoménia’.

MUS museum

Ik vond het recept in het MUS museum, een museum dat vertelt over de geschiedenis, de mensen en de tradities van Livigno. Het museum is een groot huis met verschillende kamers en iedere kamer heeft een eigen stukje geschiedenis waar tijdens onze rondleiding over verteld werd. De keuken vond ik uiteraard het interessantste en al helemaal toen hier een groot kookboek bleek te staan met enkel recepten uit Livigno. Recepten van vroeger, opnieuw gemaakt door koks van nu. Met de lokale bevolking van gemiddeld 70+ als jury, hebben de koks geprobeerd de gerechten zo authentiek mogelijk te laten smaken. En in de tweede helft van het boek hebben ze deze gerechten nog een keer gemaakt, maar dan met een eigen twist. Leuk concept!

IMG_7716

Terug naar de cake. Ik was eigenlijk op zoek naar Torta della Nonna, een taart die ik de dag ervoor had gegeten en waar ik graag een authentiek recept van wilde hebben. Het stond helaas niet in het kookboek maar ik werd gewezen op de Sunday Cake, populair onder de bevolking van Livigno en zoals de naam het al zegt, deze cake werd alleen op zondag gegeten.

IMG_7710

Ik ben er thuis mee aan de slag gegaan en omdat in de omschrijving staat dat het een ‘simpele’ cake is, heb ik er nog een laag mascarpone met poedersuiker en citroen overheen gesmeerd, maakt het af wat mij betreft!

Maar, klopt dit wel?

Tja, het recept.. Je zou denken dat het niet mis kan gaan als je alles precies zo doet zoals het in het recept beschreven staat, maar ik had toch mijn twijfels bij de uitkomst van deze simpele cake. Ik vond hem wat vast en hij was niet zo mooi gerezen als dat ik had verwacht. In het recept stond dat ik 500 gram bloem en 12 gram gist moest gebruiken. Deze heb ik bij poging twee maar eens vervangen door 500 gram zelfrijzend bakmeel en geen gist, werkte toch wat beter!

Hieronder de foto’s van poging 1 en vervolgens poging 2.

SundayCakeLivigno

SundayCakeLivigno_2

SundayCakeLivigno_3

Poging 2

IMG_3541

IMG_3559

 

Sunday Cake uit Livigno, Italië
Recept printen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
1cake cake
Ingrediënten:
  • Cake
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram maismeel
  • 400 gram suiker
  • 125 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • Topping
  • 250 gram mascarpone
  • 1 citroen rasp en sap
  • 150 gram poedersuiker
Bereidingswijze:
  1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
  2. Voeg alle ingrediënten voor de cake bij elkaar in een kom en mix het tot een egaal beslag.
  3. Smeer een ronde taartvorm in met een beetje boter en bestrooi het vervolgens met een beetje bloem.
  4. Stort het beslag in de taartvorm en schuif in de oven voor 70 minuten. Officieel moest deze cake 45 minuten in de oven maar toen was hij bij mij absoluut nog niet gaar. Hou hem dus vanaf 60-65 minuten even in de gaten.

Over de auteur

32 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert op basis van een grote passie voor lekker eten, zeer regelmatig nieuwe guilty pleasures èn gezonde gerechten voor OMF. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote liefde voor grafisch ontwerp, fotografie en crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Nicole

    Poging 2 ziet er inderdaad beter uit ;) Ik werk heb nog nooit met gist gewerkt, dus heb ook geen idee voor verhoudingen enzo. Soms moet je iets gewoon wat aanpassen ;) En het eindresultaat ziet er uit om op te eten ;)

    Beantwoorden
  2. Anne

    Ik ben ook niet zo’n pro met gist, altijd een beetje onvoorspelbaar! Maar je cake ziet er prachtig uit en met maismeel lijkt me echt heerlijk ;)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.