Lieve mensen, zijn jullie klaar voor het recept van een van mijn favoriete desserts aller tijden? De afgelopen weken heb ik al wat vaker Turkse recepten met jullie gedeeld waaronder ook dit recept voor Künefe. Echter is dat recept vanwege de kaas niet per se geschikt voor vegans of mensen die lactosevrij willen eten. Gelukkig heb ik een bijzonder fijn alternatief dat wél geschikt is voor deze groep mensen en dat zijn deze vegan baklava rolletjes. Ik ben dol op baklava, maar ik koop het nooit. De reden? Ik kan niet stoppen met eten. Maar echt! Ondanks dat baklava zo verschrikkelijk zoet is en mijn kaken bijna pijn doen als ik het eet, kan ik het niet laten staan. Een hele schaal baklava maken is dan ook absoluut niet verstandig, deze rolletjes zijn een stuk verantwoorder. Niet per se qua gezondheid maar meer omdat de hoeveelheid die je maakt niet zo groot is en je dus minder kunt eten. Ofzo. Goed excuus toch?

Het recept vegan maken

Normaal gesproken wordt baklava gemaakt met véél roomboter en veel honing. Beide ingrediënten zijn vrij eenvoudig te vervangen als je baklava graag vegan wilt maken. Zo verving ik de honing voor maple syrup en gebruikte ik in plaats van roomboter Becel Original die ik heb gesmolten in een pannetje. In plaats van gesmolten Becel Original kun je overigens ook de Becel Olie Blend (Classic) gebruiken, scheelt je weer een pan in de afwas.

Margarine in het buitenland

Ik krijg de afgelopen tijd steeds vaker berichtjes van mensen die in het buitenland wonen en vragen waar ze een bepaald ingrediënt voor kunnen vervangen omdat het niet in de supermarkt verkrijgbaar is. Om te beginnen: wat tof dat er zoveel mensen die in het buitenland wonen alsnog OMF weten te vinden maar ik kan me helemaal voorstellen dat het irritant is als je slechts een beperkte keuze aan ingrediënten hebt.

Ik verwacht niet al teveel moeilijkheden met het maken van deze vegan baklava rolletjes. Maple syrup kun je vervangen door stroop of honing als dat laatste geen probleem voor je is. Noten zijn overal wel verkrijgbaar en filodeeg moet ook geen probleem zijn gok ik. Filodeeg wordt ook wel eens verkocht als Yufka. Eventueel moeten loempiavellen ook nog wel lukken. Margarine is ook overal verkrijgbaar maar is niet altijd makkelijk te herkennen door andere merknamen, Becel is namelijk niet in ieder land verkrijgbaar. Gelukkig is daar iets op gevonden en zijn dit de best verkochte margarine-merken in de populairste vakantielanden:

Frankrijk: Fruit d’Or
Duitsland:
Rama, Latta of Sanella
Spanje:
Flora
Italië:
Gradina, Foglia d’Oro
België:
Solo, Planta, Becel 
Oostenrijk:
Becel, Rama, Thea
Griekenland:
Vitam, Becel
Groot-Brittanië:
Flora, Stork, Bertolli
Turkije:
Becel
Verenigde Staten:
I can’t believe it’s not butter (haha, zo geweldig!), Country Rock, Brummel and Brown

Gaat wel lukken nu toch?

Turkse supermarkt

Tot slot bracht ik voor dit recept een bezoekje aan de Turkse supermarkt waar ik sinds kort helemaal fan van ben. Alle ingrediënten die ik in dit recept gebruik kun je daar vinden maar mocht je nou totaal geen Turkse supermarkt in de buurt hebben of er simpelweg niet heen willen gaan, dan kun met een paar simpele aanpassingen dit recept ook maken met ingrediënten uit de reguliere supermarkt. Vervang bijvoorbeeld het verse filodeeg voor filodeeg uit de vriezer (moet je eigenlijk niet willen maar hé, soms heb je geen keuze) en in plaats van rozenwater kun je ook het sap van een halve sinaasappel gebruiken.

Dan is het nu, na deze hele relaas tijd voor het recept!

Vegan Baklava rolletjes

Vegan Baklava rolletjes

Vegan Baklava rolletjes

In samenwerking met Becel

Vegan baklava rolletjes
Recept printen
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
12stuks stuks
Ingrediënten:
  • 3 vellen vers filodeeg
  • 100 gr gemengde noten
  • 1 tl kaneel
  • 2 el maple syrup
  • 75 gr Becel Original
  • 100 gr kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 1 tl rozenwater
  • 1 handje pistachenoten - gepeld
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  2. Rol de vellen filodeeg voorzichtig uit en snijd deze vervolgens over de breedte in vieren zodat je stroken krijgt van ong. 10 centimeter breed en 25 centimeter lang.*
  3. Doe de gemengde noten in een hakmolentje en voeg hier de kaneelpoeder en honing aan toe. Maal de noten fijn maar zorg er wel voor dat het mengsel textuur heeft, maal ze dus niet fijn tot poeder of pasta.
  4. Smelt ondertussen de Becel Original in een steelpannetje.
  5. Leg een vel filodeeg met de korte kant naar je toe en besprenkel het vel lichtjes met de gesmolten margarine.
  6. Schep een theelepel van het plakkerige notenmengsel aan de onderkant op het velletje en rol het filodeeg vervolgens helemaal op. Leg het Baklava rolletje met de vouwkant naar beneden op de bakplaat. Herhaal deze stappen tot je al het filodeeg en notenmengsel hebt gebruikt.
  7. Smeer de rolletjes op de bakplaat nog een laatste keer in met gesmolten margarine en bak de Baklava rolletjes vervolgens in het midden van de oven in 20 minuten gaar.
  8. Maak ondertussen de rozenwatersiroop door de kristalsuiker, het water en het rozenwater in een steelpannetje te verwarmen. Laat het mengsel als de suiker is gesmolten zo'n 3 minuutjes zachtjes bubbelen.
  9. Hak de pistachenoten fijn.
  10. Besprenkel de Baklava rolletjes zodra ze uit de oven komen met de rozenwatersiroop en strooi de fijngehakte pistachenoten eroverheen. Serveer de rolletjes lauwwarm of bewaar ze luchtdicht buiten de koelkast.

*Als je filodeeg uit de diepvries gebruikt snijd je de vellen over de breedte door drieën. Ze zijn dan iets minder lang maar dat is geen probleem. In plaats van drie vellen heb je er dan vier nodig.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.