Ik kan het me voorstellen hoor, dat je tussen het vlees-, vis- en chocoladegeweld in deze maand toe bent aan een tikkeltje meer balans. Iets richting de plantaardige kant wellicht. Op OMF heb ik in samenwerking met Becel de afgelopen twee jaar heel wat plantaardige recepten gedeeld. Een fijn dessert voor deze feestdagen zijn bijvoorbeeld deze mini Oreo cheesecakes, helemaal vegan en ontzettend lekker. Ook fijn zijn deze vegan baklava rolletjes of deze vegan Caesar Salad. Vandaag is het de beurt aan een super populair recept, eentje die vrijwel iedere thuisbakker in zijn/haar repertoire heeft maar wellicht nog niet vaak helemaal vegan heeft gemaakt: bananabread! Qua soorten bloem of meel kun je in dit recept naar hartenlust variëren maar toch zie je vaak eieren tegenkomen bij het maken van bananabread. Het goede nieuws is: dit hoeft helemaal niet per se! Sterker nog, deze compleet plantaardige variant vind ik stiekem nog lekkerder dan alle bananabreads die ik eerder heb gemaakt en inmiddels zijn dit er aardig wat. Deze cake is heerlijk smeuïg, zoet, licht kleverig dankzij de dadels en goed vullend mede dankzij de walnoten. Het krokante kaneelkruim bovenop het bananabread maakt het geheel helemaal af, om je vingers bij af te likken zo lekker en wellicht toch nét iets beter dan het naar binnen werken van leftover chocoladeletters of je te buiten gaan aan kerstkransjes. Al kan ik je in dat laatste ook niet ongelijk geven.

Voor het maken van dit bananabread heb ik gebruik gemaakt van twee soorten margarines. Om te beginnen gebruikte ik een vloeibare variant in de vorm van Becel Olie Blend Classic, een blend van 3 geperste oliën: zonnebloemolie, lijnzaadolie en koolzaadolie. Deze olieblend heeft een zachte en milde smaak waardoor hij super geschikt is om mee te bakken. In dit recept zorgt het voor een extra smeuïge cake. Bovendien bevatten de oliën in deze blend van nature Omega 3 en 6 die goed zijn voor het hart, toch weer fijn meegenomen.

Voor het kaneelkruim bovenop de cake maakte ik wederom gebruik van een beetje Becel Olie Blend Classic maar gebruikte ik ook Blue Band voor koken, bakken & braden. Normaal gesproken maak je kruimeldeeg met roomboter, dit product van Blue Band is een prima 100% plantaardig alternatief en bevat bovendien 35% minder verzadigde vetten dan roomboter.

Vegan bananabread met kaneelkruim

Vegan bananabread met kaneelkruim

In samenwerking met Becel

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Vegan bananabread met kaneelkruim


Vegan bananabread met kaneelkruim
Recept printen
Stemmen: 1
Score: 3
Jij:
Stem op dit recept!
1cake (20 cm) cake (20 cm)
Ingrediënten:
  • Voor het bananabread:
  • 3 rijpe bananen
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 225 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 75 gr walnoten - grof gehakt
  • 4 dadels - ontpit en in stukken
  • 75 ml Becel Olie Blend Classic
  • snuf zout
  • Voor de kaneelkruim:
  • 75 gr bloem
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 20 gr Blue Band voor koken, bakken & braden
  • 1 el Becel Olie Blend Classic
  • 1/2 tl zout
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed het bakblik met bakpapier.
  2. Prak de rijpe bananen met een vork tot een papje. Voeg hier vervolgens alle ingrediënten voor het bananabread aan toe en spatel het geheel tot een egaal beslag.
  3. Schep het cakebeslag in het cakeblik en dek deze af met aluminiumfolie. Bak de cake 20 minuten in het midden van de oven.
  4. Maak ondertussen de kaneelkruim door alle ingrediënten met elkaar te mengen en met je vingertoppen te verkruimelen tot een grof kruimeldeeg.
  5. Haal na 20 minuten het aluminiumfolie van het cakeblik af en strooi de kaneelkruim over het bananabreadbeslag in het cakeblik.
  6. Zet het cakeblik met kruim terug in de oven en bak het bananabread nog eens 20-25 minuten onafgedekt in het midden van de oven.
  7. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je hem uit het cakeblik haalt en in plakken snijdt.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

3 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.