Als het aankomt op de keuze voor vis dan denk ik dat de meeste Nederlanders ervoor kiezen om zalm te serveren bij het kerstdiner. Logisch ook, het is een vrij veilige vis want iedereen heeft het vast wel eens gegeten. Natuurlijk kun je een hele zalm bereiden in de oven of deze lekkere zalmtartaar maken, maar het is ook leuk om er eens iets anders mee te doen. Ter inspiratie voor de voorgerechten van de Kerst maakte ik deze zalmbuideltjes met dillecrème uit de oven. Zien ze er niet onwijs feestelijk uit? Als je één zo’n buideltje per persoon serveert weet je zeker dat iedereen nog ruimte overhoudt voor het hoofdgerecht. Iets dat ik altijd heel gevaarlijk vind als je bijvoorbeeld brood als voorafje serveert. Mocht je het lekker vinden dan kun je er een beetje rucola-olie bij serveren, het recept daarvoor vind je hier. Uiteraard kun je voor dit gerechtje ook andere soorten vis gebruiken.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Zalmbuideltjes met dillecrème

Zoals ik in de video ook al zei heb ik een haat-liefdeverhouding met filodeeg. Ik ben nog nooit een verpakking tegengekomen van dit deeg waarvan alle blaadjes heel waren. Om dit te voorkomen kun je vers filodeeg halen. In de supermarkten is dit vaak wat lastig te verkrijgen, je hebt echt mazzel als je het kunt vinden!, maar Turkse winkels hebben het negen van de tien keer in hun assortiment. Mocht je dus een Turkse winkel in de buurt hebben: scoor daar dan een pak vers filodeeg. Het is vele malen makkelijker om mee te werken want het scheurt veel minder snel. Hierdoor is het ook makkelijker om er pakketjes van te vouwen. Maar goed, zoals je in de video hebt kunnen zien is het mij ook gelukt met filodeeg uit de vriezer! Heb alleen wel genoeg geduld en laat het filodeeg goed ontdooien voordat je ermee aan de slag gaat.

Zalmbuideltjes met dillecrème

Zalmbuideltjes met dillecrème uit de oven
Recept printen
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
6stuks stuks
Ingrediënten:
  • 2 moten zalm in blokjes
  • 6 vellen filodeeg
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • 1 eetlepel naturel roomkaas
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • rasp van 1 citroen
  • verse dille naar smaak
  • 1 theelepel kappertjes
  • peper en zout
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  2. Kruid de zalm met peper en zout en bak deze lichtjes voor in een koekenpan.
  3. Roer de crème fraîche door de roomkaas en voeg hier de gedroogde dille en het citroenrasp aan toe. Roer goed door.
  4. Leg een plak filodeeg voor je neer. Smeer deze lichtjes in met (zonnebloem)olie wanneer je merkt dat het vel te droog is en snel scheurt.
  5. Schep een lepel van de dillcrème in het midden van het vel filodeeg. Leg hier de zalm bovenop en verdeel kappertjes en verse dille over de zalm.
  6. Vouw vervolgens het filodeeg dicht en knoop het buideltje goed dicht met ovenbestendig touw. Leg de zalmbuideltjes naast elkaar op de bakplaat.
  7. Bak de zalmbuideltjes met dillecrème in het midden van de oven in 12 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze direct.

3 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.