Ga terug
+ servings
shepherds pie origineel recept
Recept afdrukken
4.13 van 24 stemmen

Shepherd's Pie

Ultiem comfortfood, deze Shepherd's Pie. Voorzien van een zeer smaakvolle gehaktlaag, een zijdezachte aardappelpuree en een laagje gesmolten kaas. Als je op zoek bent naar iets echt lekkers en hartverwarmends, dan is dit je gerecht.
Voorbereidingstijd28 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd48 minuten
Keuken: Engels, Iers
Trefwoord: aardappelpuree, comfort food, cottage pie, gehaktschotel, herfstrecept, ovengerecht, ovenschotel, shepherd's pie
Porties: 4 personen

Equipment

  • ovenschotel van ongeveer 35x15 cm

Ingrediënten

Voor de gehaktvulling:

  • 500 gr rundergehakt
  • 2 uien - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 2 wortels - in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij - in stukjes
  • 2 el bloem
  • 150 gr doperwten - diepvries
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el Worcestershiresauce
  • peper en zout

Voor de aardappelpuree:

  • 750 gr kruimige aardappelen - geschild en in stukken
  • 125 gr roomboter
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 50 ml volle melk
  • 100 gr geraspte oude kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een grote ovenschaal (van ong. 35 x 15 cm) goed in.
  • Begin met het maken van de gehaktvulling. Smelt hiervoor een klein beetje boter in een pan en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de uien en knoflook toe en bak deze mee tot ze goed beginnen te geuren.
  • Doe de wortel, bleekselderij, doperwten, tomatenpuree, oregano en tijm in de pan en bak het geheel mee tot de wortel zacht begint te worden.
  • Schep de bloem in de pan en schep alles goed om. De bloem zorgt er straks voor dat de saus kan binnen.
  • Schenk vervolgens de runderbouillon in de pan en voeg hier de Worcestershiresauce, peper en zout aan toe. Breng de saus aan de kook en draai het vuur laag. Laat de gehaktsaus onafgedekt zachtjes pruttelen terwijl je de aardappelpuree maakt.
  • Kook voor de aardappelpuree de aardappelen in 20-25 minuten helemaal zacht.
  • Giet ze af en stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper.
  • Doe de melk, boter en nootmuskaat bij de gestampte aardappelen in de pan en roer het geheel tot een romige aardappelpuree. Voeg desgewenst peper en zout naar smaak toe.
  • Schep de gehaktvulling voor de Shepherd's Pie onderin de ovenschaal en schep hier de aardappelpuree overheen. Verdeel de aardappelpuree voorzichtig over de hele gehaktvulling, je wil niet dat beide lagen gaan mengen.
  • Strooi de geraspte oude kaas over de aardappelpuree en bak de Shepherd's Pie in het midden van de oven 20 minuten, tot de kaaslaag goudbruin en krokant is geworden.

Notities

*Je kunt ervoor kiezen om runderbouillon te maken met een bouillonblokje maar eerlijk gezegd is deze smaak wel veel minder intens dan die van een echt goede runderbouillon. Maak de bouillon bij voorkeur dus helemaal zelf of gebruik een goede die je kunt kopen in de supermarkt. Zel f gebruikte ik voor dit recept 'Runderbouillon (bone broth)' van de Kleinste Soepfabriek. Dit product is in ieder geval te koop bij Albert Heijn.