Ga terug
+ servings
Romige witlofsoep met gerookte forel
Recept afdrukken
4.80 van 5 stemmen

Romige witlofsoep met gerookte forel

Porties: 6 borden

Ingrediënten

  • 800 gram witlof in grove stukken
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 30 gram bloem
  • 30 gram roomboter ongezouten
  • 200 milliliter kookroom
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • peper en zout
  • 150 gram gerookte forel

Instructies

  • Doe de witlof samen met de ui en knoflook in een soeppan. Bak het geheel aan tot de witlof zachter wordt en de knoflook en ui goed beginnen te geuren.
  • Schenk de groentebouillon in de pan en breng de soep aan kook. Doe de deksel half op de pan en laat de soep 20 - 30 minuten zachtjes pruttelen tot de witlof volledig gaar is gekookt. Pureer de soep met behulp van een staafmixer.
  • Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje. Voeg hier de bloem aan toe en bak deze even mee. Schep twee soeplepels van de witlofsoep bij de roux. Schenk het geheel weer terug in de soeppan en roer door met een garde zodat de soep klontvrij blijft.
  • Schenk de kookroom in de pan en voeg hier de grove mosterd, kristalsuiker en eventueel peper en zout aan toe. Warm de soep nog even goed door en schep deze in diepe borden.
  • Garneer de soep met gerookte forel en eventueel wat verse groene kruiden.

Notities

*Mocht je niet zo van de bittere smaak van witlof houden, verwijder dan de kernen en gebruik alleen de blaadjes voor deze soep. Meer suiker aan de soep toevoegen helpt ook tegen de bitterheid.