Ga terug
+ servings
Recept afdrukken
4 van 6 stemmen

Cook the Books: Caramel Cake uit ChicksLoveFood

Porties: 1 cake

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 260 gram suiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk 395 gram
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe 60 gram boter in een koekenpan en laat smelten. Als de boter gesmolten is, voeg je 60 gram suiker toe en roer goed door.
  • Voeg dan de gecondenseerde melk toe en blijf goed roeren. De karamel begint te bubbelen, blijf doorroeren. De karamel is goed als hij verkleurd is naar een ietwat bruine hazelnootkleur en goed ingedikt is.
  • Klop de overige boter en suiker in een kom tot een luchtig geheel.
  • Voeg één voor één de eieren toe en blijf kloppen.
  • Zeef het meel en mix geleidelijk door het beslag. Roer tot slot iets meer dan de helft van de karamel door het beslag.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm en schuif in de oven voor 60 minuten.
  • Besmeer de bovenkant van de cake met de overgebleven karamel (verwarm eventueel de karamel opnieuw als het te hard geworden is) en strooi hierover een flinke snuf grof zout.

Notities

Kleine kanttekening; de karamel een tweede keer vloeibaar maken nadat deze hard is geworden, is bijna niet te doen. Opwarmen gaat wel maar het wordt niet meer zo vloeibaar dat je het mooi kan uitsmeren over de cake.