Ga terug
+ servings
Homemade stroopwafels
Recept afdrukken
4 van 4 stemmen

Homemade stroopwafels

Porties: 15 stuks

Ingrediënten

Voor de wafels:

  • 500 gr bloem
  • 250 gr ongezouten roomboter gesmolten
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 2 zakjes instantgist (14 gr)
  • 60 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1/2 tl kaneelpoeder

Voor de stroop:

  • 60 gr ongezouten roomboter
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gr keukenstroop
  • 1/2 tl kaneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de wafels bij elkaar in de kom van de keukenmachine. Klop het geheel tot een egaal, stevig beslag.
  • Kneed het wafelbeslag nog even door met je handen en vorm er een bal van. Leg de deegbal in een kom en dek deze af met plasticfolie. Laat het wafeldeeg zo'n 45 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Doe ondertussen alle ingrediënten voor de stroop bij elkaar in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Kook het geheel net zolang tot de suiker en boter volledig gesmolten zijn. Laat vervolgens de stroop afkoelen, hierdoor zal hij ook weer wat dikker worden.
  • Verwarm het wafelijzer voor volgens de instructies, ik heb zelf standje 6 gebruikt op het Frifri wafelijzer.
  • Vorm balletjes ter grootte van pingpongballen van het deeg. Leg steeds één deegballetje in het wafelijzer en laat de deksel het deeg vanzelf platdrukken.
  • Bak de wafels zo'n 5 minuten tot ze bruin zijn. Steek de wafels uit met behulp van een koekjessteker (om ze mooi rond te krijgen) en snijd de wafels met een scherp mes doormidden. Laat de wafels heel even afkoelen.
  • Schenk een theelepel van de stroop op één wafelhelft en duw de andere helft van de wafel erop zodat de stroop zich verspreid.
  • Bewaar de stroopwafels luchtdicht buiten de koelkast.