Ga terug
+ servings
Stroopkoeken
Recept afdrukken
4.50 van 2 stemmen

Stroopkoeken

Porties: 15 stuks

Ingrediënten

Voor de koeken:

  • 300 gr patentbloem
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 200 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • snuf zout

Voor de stroopvulling:

  • 60 gr ongezouten roomboter
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gr keukenstroop (schenkstroop)
  • 1/2 tl kaneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de koekjes bij elkaar in een kom. Kneed het geheel met je handen of de keukenmachine tot een soepel koekdeeg. Vorm een bal van het deeg, wikkel deze in plasticfolie en leg het koekdeeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 145°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Bebloem het aanrecht en rol na een halfuur het koekdeeg uit tot een plak van ongeveer 3-5mm dik. Steek hier cirkels uit met behulp van een koekjessteker. Verdeel de ongebakken koekjes over de bakplaat. Kneed het deeg dat je over hebt gewoon weer een keer door en rol het nogmaals uit. Net zolang tot je al het deeg gebruikt hebt.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-18 minuten gaar. Laat ze vervolgens volledig afkoelen zodat ze hard kunnen worden.
  • Smelt ondertussen voor de stroopvulling de boter in een steelpannetje. Voeg hier de overige ingrediënten aan toe en breng het geheel aan de kook. Kook de stroop tot de suiker volledig is opgelost. Laat de vulling daarna afkoelen zodat het weer dikker wordt.
  • Besmeer de helft van de koekjes met de stroopvulling. Leg de andere helft van de koekjes hier bovenop en laat de stroopkoeken nog even rusten zodat ze goed op elkaar blijven plakken.
  • Eet de stroopkoeken direct of bewaar ze luchtdicht in bijvoorbeeld een ziplockbag. Vers zijn ze het allerlekkerst!