Go Back
5 van 2 stemmen

Ottolenghi's geroosterde aubergine met kerrieyoghurt

Porties4 personen

Ingrediënten

  • 4 aubergines - normaal formaat, niet te groot
  • 100 ml arachideolie*
  • 200 gr Griekse yoghurt
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1/4 tl kurkuma
  • 1 limoen
  • 1 ui - in halve ringen
  • 30 gr geschaafde amandelen
  • 1/2 tl komijnzaad - of poeder
  • 1/2 tl korianderzaad - of poeder
  • 40 gr granaatappelpitjes
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Schaaf stroken schil van de aubergines af en snijd deze vervolgens in plakken van 2 cm breed. Doe de plakken aubergine in een kom en voeg hier 70 ml olie (of 2 el zoals in mijn geval), peper en zout aan toe en schep dit even goed om.
  • Verdeel de aubergine over de bakplaat en rooster in 40-45 minuten zacht en bruin.
  • Meng de Griekse yoghurt met 1 tl kerriepoeder, de kurkuma, 2 tl limoensap, peper en zout. Zet weg in de koelkast tot de aubergine geroosterd is.
  • Verhit de overige arachideolie in een koekenpan en bak hierin de uiringen zacht en goudbruin. Voeg de overgebleven theelepel kerriepoeder samen met het amandelschaafsel en een snuf zout toe en laat alles nog zo'n 2 minuten bakken tot de amandelen lichtbruin zijn.
  • Leg de plakken geroosterde aubergine op een bord en schep hier de kerrieyoghurt overheen. Schep de ui-amandelmix op het bord en maak het gerecht af met komijn, koriander, een beetje limoenrasp en granaatappelpitten.

Notities

*In mijn versie van het recept gebruik ik een stuk minder olie. Hierdoor is de aubergine uiteindelijk iets droger maar wel minder vet.